Tunavallen, 2021-05-16 13:00

AFC Eskilstuna - Jönköpings Södra
1 - 0

Efter AFC - J-SÖDRA

En till 1-0 match för AFC, men denna gång så blev det till Eskilstunas favör. Välbehövlig vinst för laget hade förlorat två på rad, nu är dem tillbaka på rätt spår!

AFC kom till dagens match med två förluster på rad, både i Skåne, båda med 1-0.
Inför matchen fanns det lite intressanta saker att kolla på för AFC's del. Startelvan tydde på en 4-backlinje med Mammar och Manns som ytterbackar. Senast var det en fembacklinje med Hartzell i mittförsvaret, men han hade inte någon jättematch mot LBoIS och därför valde nog Özcan en annan väg idag.
Albin Linnér fick också göra sin första start för AFC sedan han anlände från BP.
För J-Södras del så skadade sig målvakten Frank Petterson på uppvärmningen vilket innebar att unga Felix Jakobsson hoppade in mellan stolparna.
Tidigt i matchen syntes det att AFC ställde upp med en 4-4-1-1 formation med Baze till vänster, Linnér till höger och Alsanati i en 10-roll bakom Ahl-Holmström.
Något som syntes tidigt i var att J-Södra spelade väldigt högt med deras målvakt. Jakobsson användes nästan som en libero i uppspelsfasen. Han låg väldigt högt upp i planen matchen igenom.
Första 10 minuterna var ganska jämna, och båda lagen låg mest och kände på varandra, men efter det började J-Södra ta över mer och mer. Moustafa Zeidan, Jesper Svensson och Marko Nikolic hade alla farliga skottlägen som Wicks behövde vara alert på.
Skillnaden mellan de båda lagen var ganska tydlig, J-Södra rörde på sig mycket mer än AFC. AFC stod stilla, väntade på att bollen skulle komma till fötterna och var knappt ens 2:a på andra-bollarna. Någon som verkligen visade detta var Marcus Degerlund. Flera gånger tog han bollen från backlinjen och gick på löpningar framåt i planen.
Något som även syntes tydligt var att J-Södra blev mer och mer frustrerade. Efter missade lägen och domslut emot sig så började huvudena vändas åt fel håll.
Som en konsekvens av det började AFC ta över. Från minut 30-40 hade AFC bra tryck på bortalaget och hade chanser för mål. Mammar hade en nick som räddades på mållinjen, samt att Baze fick ett jätteläge för sitt första AFC mål. Den tidigare Sylvia-spelaren fick stå helt ensam i straffområdet, men skottet gick mitt på målvakten Jakobsson.
I halvtidsvilan stod det 0-0 och det var nog AFC nöjda med, Wicks höll dem kvar i matchen.
I halvtid gjorde Jönköping ett byte, Omondi kom in för Adrian Edqvist som plockade upp en mindre skada.
10 minuter in i andra så gjorde AFC ett dubbelbyte som skulle ändra matchbilden. Coffey och Rafael kom in för Alsanati och Baze. Detta innebar att AFC blev mer av en 4-4-2 än en 4-4-1-1.
Med detta byte så blev AFC lite rakare och skarpare på kontringarna, matchen blev då mycket öppnare.
AFC fick även utdelning i minut 62. Bollvinst på egen planhalva av Lushaku ledde till en snabb passning fram emot Coffey som hade Ahl-Holmström med sig. Engelsmannen använde honom som lockfågel och planterade istället bollen i hörnet med högern. Starkt avslut för att vara med fel fot. Det ska även nämnas att det var svagt försvarspel av Jönköping som gav Coffey alldeles för mycket tid utanför straffområdet.
AFC hade bud på fler mål på kontring, Ahl-Holmström hade ett läge när Jakobsson var långt ute, men skottet räddades skickligt av målvakten.
AFC gjorde lite byten sent i matchen och sjönk till en 5-4-1 sista 10 minuterna för att försöka hålla i ledningen. J-Södra kom inte till så många skott, men dem som avfyrades mot Wicks mål räddade han med bravur.
AFC hade ett sent läge att avgöra när inbytte Lawson Sabah blev helt ensam. Han sköt högt över men det spelade ingen roll, utan AFC vann med 1-0.

Var AFC förtjänta alla 3 poäng?
Kanske inte. I den första halvleken hade hemmalaget lite tur att inte släppa in, Wicks fick vara på tårna flera gånger. Bortalaget ska nog inte gräma sig över denna förlust allt för mycket, utan de spelade bra. Men från AFC-ögon känns det helt underbart med 3 nya, friska, härliga poäng!

De bästa spelarna i båda lagen:

AFC - Josh Wicks. Jag har redan nämnt honom, men han var bäst för AFC idag. Inte bara för hans stabila målvaktsspel utan för hans kommunikation. En stor anledning till varför AFC bara släppt in 2 mål i Superettan 2021 är amerikanaren. Coffey ändrade verkligen matchbilden för AFC och gjorde matchens ända mål. Albin Linnér imponerade även i hans debut för AFC, hoppas han får flera chanser att visa vad han går för.

J-Södra - Perparim Beqaj. Svårt att välja bästa J-Södra spelare idag. Jag tyckte egentligen inte att någon bortaspelare hade någon jättebra match, men Perparim Beqaj stångades och bufflade runt hela matchen längst fram. Det syntes att han valde Tihi's sida också, eftersom han är lite mindre utvecklad i kroppen än vad Wikström är. Jag var dock nära på att välja Degerlund som startade matchen väldigt bra men utmärkte sig inte mycket mer efter det.

Efter matchen fick jag även en liten pratstund med matchvinnaren Ashley Coffey, den lät såhär:

Congratulations Ashley to your first goal in the Superettan, describe the feeling.

- I'm really happy about it, it's been a long time coming. I'ts been a difficult start for me adapting to the style of play so hopefully there's many more to come for me now.

You came on as a sub today, is it just that little bit sweeter to get the winning goal when you've come on off the bench?

- Yes it does make it sweeter. Although Alex's (Alexander Ahl-Holmström) work throughout the game allowed the space for me to get the goal. He works so hard for the team! Thankfully I could make an impact when I came on.

You are fairly new here in Eskilstuna, how has your time been here so far?

- To be honest it has been a difficult start for me. It's been hard adapting to the style of play and how they want me to play. But this goal means the world and hopefully now I can kick on and score many more!