AFC Eskilstuna - Örgryte
4 - 0

Efter AFC - Örgryte
Bild: Edwin Lekander

Örgryte blev ingen match för "plastlaget" AFC som vann med solklara 4-0 på Tunavallen.

Inför -
AFC hade satt ribban högt inför matchen mot ÖIS med tanke på senaste prestationen mot GIF Sundsvall. Vad jag kunde uppfatta hade man haft en bra träningsvecka och hela AFC var laddade för att smälla dit göteborgarna som hade med sig en klack på ungefär 50 pers till Tunavallen. Som Sundsvall har Örgryte varit ett favoritmotstånd för AFC som inför mötet bara hade förlorat 1 av de 4 senaste mötena mellan de två klubbarna.

Startelvan för AFC såg precis ut som jag ville att den skulle göra. Törnqvist höll sin plats i kassen, samma backlinje med Mammar - Rödin - Tihi - Manns, fortfarande Mammar som kapten. Samma mittfält med Lushaku och Takahashi i mitten, Linnér och Alsanati på varsin kant. Ända ändringen var att Alexander Ahl-Holmström kom in för Ashley Coffey, bredvid Götesson.
Det var även en ändring på bänken. Viktor Fors som var med i matchtruppen blev sjuk natten till söndag och ersattes då av Adam Larsson på bänken.

Matchrapport -
AFC såg piggare ut från start och skapade den första möjligheten redan efter 40 sekunder. Alexander Ahl-Holmström vände bort en spelare i boxen, men hans avslut gick mitt på målvakt Fredrik Andersson. Matchen öppnade faktiskt piggt ifrån båda lagen. William Svensson fick en boll i djupled för ÖIS, försökte gå förbi Törnqvist som fick en hand på bollen vilket var tillräckligt för att få Svensson att skjuta utanför. Bara en minut senare fick Ahl-Holmström sitt andra läge i matchen, serverad av Götesson. Skottet dock räddat snyggt av Andersson. Allt detta hade hänt efter bara 5 minuter.
Andersson skulle återigen behöva vara på tårna när Alsanati fick bollen i djupet, han vek in och sköt, men Andersson var i vägen igen.

1-0 AFC skulle komma efter 23 minuter. AFC hade en frispark som rensades undan till Takahashi. Japanen slog sedan in bollen i boxen som nådde Linnér, han skarvade då till Götesson som kunde raka in bollen för 1-0 och göra sitt andra mål på två matcher.

Kort därefter skulle det ha varit 2-0 för hemmalaget. Högerback Jesper Manns fick ett jätteläge i straffområdet, serverad av Alsanati, men avslutet drog utanför stolpen. Även Ismet Lushaku skulle prova lyckan, denna gång från distans. Mittfältarens avslut dock rätt på Andersson.

2-0 kom dock innan paus. Alsanati fick väldigt mycket tid på sin kant för att slå in en boll som letade efter Ahl-Holmström. Bollen gick över honom men damp ned rätt hos kapten Mammar som även han smällde fit bollen för sitt andra mål för säsongen. Precis som när han gjorde mål mot Akropolis i omgång 2 så visade han upp en minst sagt akrobatisk målgest.

ÖIS skulle få en reduceringschans innan paus, och den skulle falla till rätt man i ÖIS-ögon. Zeljkovic fick ta emot bollen bara några meter framför mål, men hans avslut var ej av hög kvalitet. Bara minuten efter blåste domaren av för första halvlek, en halvlek som genomfördes väl av hemmalaget.

Efter pausen var det inget som hade förändrats, AFC fortsatte trycka på för fler mål. Götesson avlossade ett tungt skott, inga problem för Andersson.

Tiden efter den chansen var dock ganska avslagen, kanske att ÖIS hade snackat ihop sig om hur de skulle tysta ned AFC. Hemmalaget gjorde lite byten och satte bland annat in Ashley Coffey och Adam Larsson på topp, båda skulle vara en betydande faktor till 3-0. Efter ett motlägg på mittplan som involverade Coffey åkte bollen flera meter fram och upp i luften, helt plötsligt var Adam Larsson fri med målvakt Andersson. Larsson rundade och rullade lugnt och fint in 3-0 AFC. När jag pratade med Larsson på måndagens träning sa han att han var väldigt lättad efter målet.

AFC hade flera lägen för att fylla på med fler mål. Nummer 4 skulle göras av en till inhoppare, Aliyu Yakubu. Ett fint förarbete av Ashley Coffey gav Yakubu chansen mot mål. Nigerianen drog bort två försvarare innan han skickade bollen i mål via Andersson. Det syntes i bilderna efter målet att hela laget var lyckligt för Yakubus skull som fick göra sitt första mål för klubben efter en lång skadeperiod. Även han sa att han var väldigt lättad och glad när jag pratade med honom under måndagen. "Yes i was so happy so i just -" sa anfallaren och sträckte upp händerna i luften och skrattade.

Sent i matchen hade ÖIS bud på reducering. Frispark från kanske 25 meter, skottet av Sahlin räddades dock magiskt av Törnqvist som styrde bollen i stolpen och ut. Även Almeida hade lägen att reducera, men Törnqvist stod i vägen gång på gång.

Att AFC skulle vinna matchen var det ingen som ifrågasatte efter man gjorde det första målet, det var bara en fråga om hur många. 4-0 slutade det på Tunavallen. AFC har fortfarande inte förlorat på hemmagräs, och om man bara kan rätta till bortaformen kan man bli riktigt farliga i höst.

Rättvist resultat? -
Absolut, inget att snacka om. AFC lekte fotboll med gästerna. Man såg piggare ut, rappare ut, man hade fler ideér, mer spelglädje, allt man kan efterfråga i en prestation hade AFC. Örgryte räckte inte riktigt till. Även om man trots siffrorna kanske var bättre än det Sundsvall AFC mötte förra veckan så såg man ganska idélösa ut. Man hade svårt att stoppa AFC's speluppbyggnad och skapade inte tillräckligt med farliga målchanser själva för att hota AFC.

Bästa spelarna i båda lagen -
AFC - Karim Mammar. Precis som förra veckan kunde jag ha valt vem som helst i AFC. Karim var som vanligt defensivt stabil, stenhård i taklingsspelet och vass framåt. Han fick också kröna prestationen med ett mål och en målgest som var 10/10. Var även sugen på att välja Robin Tihi som var riktigt stabil, även Götesson som, som vanligt sprang kopiösa mängder. Det fanns massa att välja på.

Örgryte - Fredrik Abrahamsson. Trots att han släppte in 4 baljor var han ändå ÖIS bästa spelare. Flera gånger räddade han bortalaget från att släppa in ännu fler bollar. Ajdin Zeljkovic som skulle vara ÖIS stjärngubbe inför matchen gjorde egentligen ingenting, AFC var väldigt duktiga i att stänga ned honom matchen igenom.

Intervju -
Efter måndagens träning satte jag mig ned och pratade en stund med AFC's Robin Tihi, det samtalet lät så här:

Hur var matchen mot ÖIS i dina ögon, du var ju kanske matchens bästa spela igår?

- Jo men det kändes bra, det var kul att spela, så som det ska va. Jag skrattade faktiskt väldigt mycket på planen. Helt ärligt så skulle jag säga att hela laget jobbade för varandra. Man skulle inte kunna säga att någon stack ut mer än någon annan, det kändes som att nästan hela laget gjorde mål, från vänsterbacken till avbytarna som kom in.

Vi har ju två nollor i rad nu, två matcher som du har bildat mittlås med Pontus Rödin, hur har det känts? Ni är ju kanske Superettans yngsta mittlås.

- Det har känts jävligt bra, skittryggt. Pontus har erfarenhet även ifall han fortfarande är väldigt ung. Men jag känner mig trygg med honom. Jag trot faktiskt att vi är Superettans yngsta mittbackspar så det är ju coolt.

Du är ju på lån här i AFC från AIK, hur skulle du summera din första tid här i Eskilstuna?

- Min tid här har ju precis börjat, men om jag ska va helt ärlig har det varit jättekul, jävlar va roligt det har varit. Det känns också som att vi har utvecklats som lag vilket är kul och se. Det blir ännu roligare att träna och spela matcher när man känner utveckling i spelartruppen. Det har varit en rolig period och jag är glad över att den kommer vara ännu längre.

Nu har vi två vinster i ryggen med oss när vi åker och möter Vasalund på lördag, vad tror du om mötet?

- Jag har inte sett jättemycket av Vasalund men den planen vi ska spela på (Skytteholms IP), jag har spelat på den sedan jag var 5 år gammal, det är mina hemtrakter. Jag tror inte du förstår hur många timmar jag har lagt ned på den planen. Men det är ju en annan typ av motståndare jämfört med Sundsvall och Örgryte. Det är också en annan typ av plan som vi spelar på, det är fortfarande konstgräs men den är ju inte vattnad, men oavsett ska det bli kul att komma tillbaka till Solna igen.

Tack Robin för medverkan.

Övrigt -
Efter matchen kom uppgifter ut om att Rasmus Wikström kan lämna AFC tidigare än planerat. Enligt Aftonbladet är Blåvitt nära på att sälja mittbacken till danska Bröndby. Sportchef och nuvarande tränare Jawad Al-Jebouri har valt att inte kommentera på ryktena till Eskilstuna Kuriren utan väntar in beslut även han.
Med tanke på att AFC redan släppt en mittback i detta fönster (Abdel Diarra) innebär det förmodligen att AFC kommer värva en försvarare innan fönstret är över. Om inte finns bland annat Lawson Sabah som kan spela mittback i klubben, han gjorde så i AFC's U21/träningsmatch mot ÖSK.