Nationalarenan, Friends Arena, 2021-07-18 17:30

AIK - Kalmar FF
2 - 0

Efter AIK - Kalmar: Ett stort styrkebesked
Sebastian Larsson visade vägen med ett mål och en assist framåt kombinerat med ett stenhårt defensivt arbete.

Efter AIK - Kalmar: Ett stort styrkebesked

Fotbollen är ganska så enkel i grund och botten, det handlar om att vinna matcherna. Det gjorde AIK med 2-0 hemma mot Kalmar med hjälp av sitt ramstarka försvar matchen igenom.

Styrka att vinna denna typ av match 

Ett stort kännetecken för lag som slåss i toppen av sina ligor är att man kan vinna på många olika sätt. Ur det perspektivet så måste man ändå säga att AIK genomför en otroligt tålmodig och punktlig insats, främst genom sitt stenhårda arbete utan boll.

Första halvlek var inte alls tillfredsställande att beskåda på plats, såklart hade man räknat med att Kalmar skulle va skickliga att hålla i bollen men under de första fyrtiofem så hamnade hemmalaget alldeles för lågt. Bartosz Grzelaks mannar hade otroligt svårt också med att behålla bollen inom laget och andas med den när det behövdes. Det tappades bollar till höger och vänster från i princip samtliga spelare. 

Efter vad man har hört i efterhand så ska halvtidsvilan varit viktig under gårdagen för att kunna gruppera om och rätta till allt som inte fungerade i den första halvleken. I den andra halvleken så fortsatte visserligen Kalmar ha bollen, men inte alls på samma dominanta och kontrollerade sätt.

Hemmalaget visade sin tyngd och erfarenhet genom att framförallt på fasta situationerna vara otrolig noga i vad man ska genomföra. Den här segern fick mig att tänka på det gamla fina AIK där försvarsspelet värderas otroligt högt, nästintill som en konstform. 

Sotirios Papagiannopoulos börjar bli en gigant i försvaret

Precis som med de flesta så lyfter sig spelarna flera nivåer med publiken på läktarna men Sotte har verkligen växlat upp. På de här två matcherna på hemmaplan så har undertecknad slagits av hur dominant han har varit, står rätt hela tiden och läser alla situationer på ett majestätiskt vis. 

Han kom med stora förväntningar till föreningen förra sommaren och klubben investerade mycket förtroende i honom att han skulle leda försvaret i många säsonger framåt. Ska vi va helt ärliga så har inte han infriat förväntningarna som låg på honom, nu börjar han på allvar visa sitt värde. Fortsätter han på denna inslagen väg tillsammans med Alexander Milosevic så blir det otroligt svårt att få hål på AIK.

Bartosz Grzelak har en bänk att förändra matcher med

För andra matchen i följd så fick AIK effekt på sina byten, vilket är otroligt skönt att äntligen få ha en frisk och hel trupp. Tidigare under säsongen har man märkt att Bartosz inte har kunnat haft den bänken han velat att kunna förändra matcherna med. 

Den största enskilda spelaren som utmärker sig när han kommer in är såklart Henok Goitom, som möjligen är klippt och skuren för just den rollen med tanke på vart han är i sin spelarkarriär. Det kan inte vara kul att vara en trött försvarare på motståndarsidan när Henok Goitom kommer in i slutet på matcherna med sin högaktade spelförståelse. 

Även nyförvärvet Zachary Elbouzedi fick några ytterst få minuter men han lyckades ändå visa små ljusglimtar, man såg direkt att den här killen är ett kvicksilver. Ge honom lite tid så kommer han säkerligen kunna bidra under den fortsatta säsongen. 

Sebastian Larsson visade klassen

Tidigare i veckan så tackade Sebastian Larsson för sig i landslaget och vissa supportar till AIK kunde möjligen tänka att nu kanske han själv börjar bli mätt. Om det fanns någon tillstymmelse till tvivel att hungern skulle börja gå ner så kan vi nu slå fast att han är långt ifrån färdig i AIK.

Han visade återigen att hans högerfot är på en helt egen nivå i den här serien med ett mål och en assist från mittfältsmotorn. Det syns så tydligt att han haft en så lång och framgångsrik karriär, bland annat med att alltid genomföra sin uppgift till mer än hundra procent varenda gång han kliver ut på en fotbollsplan. 


Håller ni med mig om att denna seger var en meriterad sådan och att Henok Goitom är perfekt som inhoppare just nu?

Arvid Franzén @franzen_arvid2021-07-19 10:35:00
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen