Olympia, Helsingborg, 2021-05-02 15:00

Helsingborg - AFC Eskilstuna
1 - 0

Efter HIF - AFC

Ett mål blev det på Olympia i Helsingborg, och som man brukar säga, släkten är värst.

Det var i ett soligt Helsingborg som matchen blåstes igång. På förhand hade AFC inte släppt in ett mål under Superettan 2021, och det var HIFs uppgift att släcka det ljuset.
Matchen började ganska jämt med något läge åt vardera håll. Det mest noterbara som hände tidigt i var skadan på Anthony van den Hurk. Utan beröring av AFC-spelare högg det i baksida lår för holländaren, och han ersattes av Max Svensson redan i matchminut 9.
Den första heta situationen kom i minut 19. Efter Brandur Henriksson hade drivit in bollen i straffområdet blev han tacklad av Ibrahim Blati Touré, efter det kom Viktor Lundberg åt bollen och återigen var Touré där med fötterna. Ett mirakel att HIF inte ens fick en straff med sig i den situationen. Domaren i matchen Richard Sundell tyckte jag stod för en svag insats. AFC spelade ganska tufft matchen igenom, men domare Sundell var sällan sugen på att blåsa i sin pipa.
Inledningsvis hade AFC svårt att spela sig ur HIFs höga press, något som Eskilstunalaget hade problem med även mot VSK och GAIS.
AFC hade inte så mycket framåt i den första halvleken, men när de väl kom framåt var det längs kanterna. Både Karim Mammar och Viktor Fors hade några farliga inlägg som inte resulterade i så mycket. Ashley Coffey hade AFC's farligaste möjlighet i första halvlek, men engelsmannen som fortfarande letar efter sitt första Superettan mål nickade en bit utanför.
Trots att HIF hade mycket boll i den första halvleken gjorde de inte mycket med den, till den 44 minuten.
Ett bra inlägg från vänsterkanten skarvades av Lundberg fram till Wilhelm Loeper som satte dit bollen fram till 1-0. Den tidigare AFC-spelaren firade dock inte mot sin gamla klubb, något som uppskattas.
Helsingborg hade ett till läge precis innan halvtidsvilan. En frispark blev inslagen från högerkanten, Charlie Weberg nådde högst men nickade bollen i ribban, direkt efteråt blåste domare Sundell av första halvlek.
I halvtid gjorde AFC ett byte när kapten Rödin gick av, kan ha varit för en skada som han åkte på i första halvlek när han fastnade med skon i gräset. York Rafael kom in istället. Det innebar att Mammar flyttade in centralt och Wicks tog kaptensbindeln.
AFC Eskilstuna kom ut som ett annat lag i andra halvlek och hade farliga chanser tidigt. Bland annat ett inlägg från Lushaku som Ahl-Holmström bara skulle raka in för 1-1, men han missade bollen med pannan och bollen flög utanför Kalle Joelssons vänstra stolpe.
"Marre" Baze hade flera bra chanser i andra halvlek, en var en konstspark som gick mitt på Joelsson.
Även Helsingborg hade lägen i andra halvlek. Landgren hade ett skott några centimeter utanför efter en farlig kontring.
AFC gjorde flera byten i andra halvlek och introducerade bland annat Chidi Omeje och André Alsanati, men Eskilstunalaget hittade aldrig någon riktigt het chans utan Helsingborg vann matchen med 1-0.

Om man ska kolla över hela matchen förtjänade HIF att vinna, även om AFC hade bud för kvitteringsmål.
AFC's nästa match spelas mot LBOIS på Lördag, medan HIF reser till Brage på Söndag.

De bästa spelarna i båda lagen

HIF - Wilhelm Loeper. Den tidigare AFC-spelaren gjorde matchens ända mål och såg pigg ut utöver målet. Han kombinerade sig fram bra med Viktor Lundberg matchen igenom. Kantspelaren hade flera heta lägen och spelade fram till möjligheter för HIF spelare. Även ödmjukt att han ej firade målet. Han sade till Discovery + i pausen att han ej firade för att han hade stor respekt för AFC som alltid trodde på honom och gav honom en chans att spela fotboll på elitnivå.

AFC - Marwan Baze. Marwan var den piggaste spelaren i ett annars relativt blekt AFC. Han hade flera bra löpningar matchen igenom och några skott som gick tätt utanför. Josh Wicks i AFC-målet ska även noteras för en bra insats. Även om han inte behövde göra jättemånga räddningar tog han dem han skulle ta. Han hade inte en chans på målet.