Efter tre matcher - Eric Larsson i fokus
Eric Larsson i dagens match mot Varberg.

Efter tre matcher - Eric Larsson i fokus

Ha åtnjuter både Jon Dahls och supportrarnas förtroende. Eric Larsson pratar om sin roll och om starten på allsvenskan.

En herre som har startat varje match sedan allsvenskan drog igång är Eric Larsson. Eric som hade en mycket fin säsong 2019 har startat starkt även i år och jag har valt att specialstudera vår högerback lite extra för att se vad det är som gör Eric till Jon Dahls självklara val match efter match. En rivstart för Eric från 0-100 denna underliga säsong. Han säger själv:

- Det är klart att det har varit en konstig försäsong, men den har samtidigt inneburit att vi har hunnit förbereda oss för det som komma skulle och vi har tränat väldigt hårt på slutet. Visst är det så att det blir en annan intensitet när det är match men det är ju samtidigt det vi tränar för och det som är det roligaste så det är bara kul. Synd bara att vi inte fick med oss tre poäng idag.

En sak som nog kanske gjorde gott för Larsson var den ganska fria roll han ofta fick förra året till höger i Uwe Röslers trebackslinje. Då MFF spelade med wingbacks under den tiden kunde Larsson utnyttja det vakuum som uppstod innanför och därmed blev han en oerhört offensiv mittback som allt som oftast klev fram hela vägen upp till motståndarnas straffområde.
Trots att rollen i år är mycket mer traditionell som högerback finns Larssons nyvunna instinkter kvar och även om utgångspunkten alltid är ute vid sidlinjen hittar han fortfarande in i tomrummet framför offensivt straffområde. Oftast genom att själv driva med sig bollen inåt, men även via kombinationsspel med mittfältare och forwards.

- Visst skiljer sig rollerna åt lite om man är i en trebacks- eller fyrbackslinje. Förra året var vi mer tre kvar hemma medan i år stannar vi hemma med två mittbackar, men det känns bra i den här rollen jag har nu. Jag tror det är viktigt att jag söker de ytor där det finns plats så att jag tar med bollen eller löper utan boll inåt i banan för att skapa rotation med som idag Erdal (Rakip) eller Arnor (Traustason) och det har vi pratat lite om och det sker oftast automatiskt på plan. Jag tror det är något vi skall fortsätta göra just för att skapa rotation och rörelse mot de här lagen som backar lågt, säger Eric.

På detta sätt fortsätter Eric Larsson att bli ett extra hot mot motståndarförsvaret på mer än ett sätt. Dels genom att jobba sig ner mot kortlinjen för inlägg, men kanske ännu mer för att kombinera centralt och skapa oreda, kunna spela instick på djupledslöpande spelare eller rentav gå på eget avslut.

Till detta läggs naturligtvis solida defensiva kvaliteter. Att Larsson är offensiv gör inte att han är svag i defensiven. Han är snabb, stark man mot man, läser spelet bra och är en viktig pjäs i Jon Dahl Tomasons presspel.
Det som dock är oundvikligt är såklart att det uppstår ytor bakom en så offensiv ytterback, vilka motståndarna givetvis kan utnyttja, men detta är i första hand inte Eric Larssons problem utan ett kollektivt ansvar. I dagens match kan man nog säga att den höga positionen på Larsson i någon mån straffade sig vid Varbergs 1-1 och det är just när laget och kanske just ytterbackarna ligger så högt som presspelet måste fungera, annars kommer vi att bli straffade då och då. Eric kommenterar självkritiskt:

- På deras 1-1 idag så blir vi lite överraskade över att bollen efter inkastet blir så lång och jag reagerar nog en tiondels sekund långsammare än deras forward där och han kommer in framför mig och jag är lite besviken på mig själv där.

Ser man över alla tre matcher så här långt har MFF åkt på en del giftiga kontringar och här krävs nog en del slipande  på presspelet för Jon Dahl Tomasson. Detta lär knappast påverka Eric Larssons position då det åtminstone på sikt nog kommer att ge fler positiva effekter än negativa.
Idag var det docken besvikelse med bara en poäng hemma mot Varberg.

- Ja, helt klart. Vi gör ett tidigt mål, men tyvärr gör de 1-1 nästan direkt efter, men sen tycker jag nog att vi fortsätter att trycka ner dem, men sen kommer en olycklig utvisning. Jag tycker i och för sig att vi fortsätter spela OK och har bra tempo, men så får de ett mål lite från ingenstans och så får vi jaga. Vi ligger på bra de sista tio, men lyckas tyvärr inte.

Man hade en känsla av att ni bestämde er för att dra upp tempot och spela lite rakare efter utvisningen. Det har känts lite som att just tempot har varit ett litet problem de här tre första matcherna. Vad säger du om det?

- Nja, både ja och nej. Mot Mjällby i första matchen var det kanske lite lågt tempo, men det år lite svårt mot de lagen som backar ner som de gjorde. Mot Häcken i torsdags tycker jag nog att vi spelade bra med ett högre tempo i åtminstone 60 minuter, men sen tappar vi tyvärr in ett mål i slutet och idag tycker jag att vi trycker ner dem bra, visst tempot kanske inte är så jättebra hela tiden men har även här svårt med att de är så kompakta och låga så vi hittar inte riktigt ytorna.

Hur går ni vidare nu efter fem poäng på de tre första matcherna, vilket jag misstänker är en liten missräkning?

- Det är klart att vi är besvikna idag, inte minst efter den fina starten, men det går inte att gräva ner sig. Vi vet ju om att säsongen är lång med många matcher så det är bara att ladda om batterierna och köra vidare.

Till sist Eric, är det stor skillnad att spela inför tomma läktare utan supportrarnas stöd?

- Ja visst är det är stor skillnad. Det är ju det man längtar efter att få komma in här och spela inför fullsatta läktare och känna publikens stöd. Det är verkligen nåt vi saknar och längtar efter, men nu är det andra förutsättningar och det får vi försöka förhålla oss till, men vi saknar verkligen Er.

Att Eric Larsson verkligen brinner för supportrarna visade sig inte minst tidigare under dagen då Himmelrikets Åsa Flykt var på väg till Stadion för att hänga upp en läktarflagga med sin son Oskar, snart 9 år. Eric uppmärksammade Oskars MFF-outfit och hälsade och Oskar sade ”Hej Eric!”. Då stannade vår högerback och tog ett snack med Oskar om den kommande matchen, Oskars eget fotbollsspelande och fotboll i allmänhet. Han lovade även Oskar att säga till Johan Dahlin att hålla koll efter läktarflaggan som var tillägnad vår målvakt.
Så agerar en fotbollsspelare som vet supportrarnas värde och jag hoppas att Eric blir kvar hos oss många säsonger till.

Pontus Kroon2020-06-21 19:57:48
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?