SF-redaktionernas syn på ultrasgrupperingarnas uttalande om pyroteknik: ”Viss förvåning”

SF-redaktionernas syn på ultrasgrupperingarnas uttalande om pyroteknik: ”Viss förvåning”

Svenska ultrasgrupperingar har inför tävlingssäsongen valt att skicka ut en uppmaning om att pyroteknik inte ska kastas under fotbollsmatcher. Tre redaktioner på SvenskaFans ger sin syn på saken. – Det var med viss förvåning jag läste kommunikén, säger bland annat Victor Tjärnsved från Djurgården-redaktionen.

Det var i förra veckan som flera svenska ultrasgrupperingar gick ut med ett gemensamt uttalande om att man tar ställning mot kastande av pyroteknik under matcher. I uttalandet går bland annat att läsa:

”Den senaste tidens sammandrabbningar, i synnerhet de fall där pyroteknik kastas, riskerar att skapa ett klimat där det blir svårt för oss ultras att utöva vårt läktarstöd. Framförallt drabbas oskyldiga supportrar. Sak något förändras måste initiativet komma från supporterkulturen själv”.

Kastandet har ökat på de svenska arenorna de senaste åren. Supportrarna menar att pyrotekniken endast ska användas i stämningshöjande syfte – och poängterar att man beslutat sig för att ta ansvar – på sina egna villkor. Tre SvenskaFans-redaktioner ger sin syn på saken nedan:

Victor Tjärnsved, Djurgården-red
Hur ser du på kommunikén och initiativet som kommer från just ultrasgrupperingarna?
– Det var med viss förvåning jag läste kommunikén. Givetvis ser jag positivt på den med tanke på antalet läktarbråk med kastande av pyroteknik vi skådat de senaste säsongerna. Personer med kunskap inom området har tidigare berättat att förändring enbart kan ske på interna initiativ, inte externa repressioner. Den teorin stärks i och med denna kommuniké.

Vad tror du att det här kommer betyda för arrangemangen?
– Jag tror att vi inte kommer se något kastande av pyrotekniska föremål på arenorna kommande säsong. Enligt min uppfattning kommer ultrasgrupperingarna stå vid sitt ord.

Hur tror du att reaktionerna kommer se ut om en person eventuellt begår ett övertramp i förhållande till initiativet?
– Det beror givetvis på kontexten till situationen, men den stora massan kommer reagera väldigt kraftigt. Ultrasgrupperingarna tar troligtvis frågan väldigt seriöst för att fortsatt kunna utöva arrangemang i toppeuropeisk klass. Så, om det skulle ske något kastande av pyroteknik så skulle jag gissa att det är en person utanför grupperingarna.

Victor Rundlöf, AIK-red
Hur ser du på kommunikén och initiativet som kommer från just ultrasgrupperingarna?

– Bra, med tanke på att relationen mellan polisen och ultrasgrupperingarna är minst sagt spänd tror jag att åtgärder från polisen eller politiker, likt villkorstrappan för några år sedan, bara hade skapat ännu mer ilska. Nu kommer förändringen inifrån och det tyder på en insikt hos ultrasgrupperna. Det kommer förhoppningsvis leda till tydliga markeringar på läktarna om någon skulle kasta pyroteknik och på sikt göra att det blir mindre kaos på de svenska läktarna.

Vad tror du att det här kommer att betyda för arrangemangen?
– Förhoppningsvis mindre kaos likt det vi såg i derbyt mellan Djurgården och AIK förra våren. Jag tror det är viktigt att ultrasgrupperingarna sätter ner foten och markerar på det här viset. Om det efterföljs återstår att se, men på sikt kommer det leda till säkrare arrangemang och förhoppningsvis locka ännu mer åskådare till Allsvenskan.   

Hur tror du att reaktionerna kommer att se ut om en person eventuellt begår ett övertramp i förhållande till initiativet? 
– Svårt att svara på då initiativet kommer från ultrasgrupperingarna så kommer nog konsekvenserna för personen som begår övertrampet ske internt. Förmodligen blir personen utvisad från läktaren. Detta har inte specificerats i kommunikén, vilket är något problematiskt i mitt tycke. Jag hoppas det inte blir konsekvenser som leder till våld eller bråk på läktarna utan att alla accepterar riktlinjerna. Om ett övertramp begås hoppas jag att den skyldige pekas ut och kan överlämnas till polisen eller ordningsvakterna. Det är viktigt att reaktionerna blir rimliga och inom lagens ramar om detta skulle inträffa, annars riskerar klimatet att bli ännu mer våldsamt på läktarna.

Arvid Larsson, Alltid Blåvitt-red
Hur ser du på kommunikén och initiativet som kommer från just ultrasgrupperingarna?

– Jag ser självklart positivt på den kommuniké som publicerades häromdagen. Det är viktigt att supportrarna själva visar att man är måna om att skapa en positiv läktarkultur. Bengalkastning hör inte dit och det måste bort från de svenska läktarna. Att det är just Ultrasgrupperingarna som står bakom kommunikén gör att den får en stor tyngd i debatten om den svenska läktarkulturen. Dessutom är det fint att så gott som alla stora grupperingar till de största lagen står bakom det, trots att man är varandras stora rivaler. När många stora krafter i regel vänder sig emot supportrarna är det starkt att supportrarna går samman och enas mot motståndet. Det är bra för svensk fotboll

Vad tror du att det här kommer att betyda för arrangemangen?
– Egentligen tror jag inte att kommunikén i sig kommer förändra arrangemangen särskilt mycket. Pyroteknik kommer med största sannolikhet förbli förbjudet, men det kommer likafullt förbli en del av den svenska fotbollsläktaren. Det positiva som det kan medföra är att det faktiskt tar bort, eller åtminstone reducerar antalet fall där pyroteknik kastas mot planen eller andra supportrar. I ett sådant fall skulle ännu fler supportrar känna sig trygga vid användning av pyroteknik, om man är säker på att den bara kommer användas för att höja stämningen. 

Hur tror du att reaktionerna kommer att se ut om en person eventuellt begår ett övertramp i förhållande till initiativet? 
– Ännu tydligare negativt, dessutom från de stora grupperingarna. Om det är någon som begår ett övertramp hoppas jag att hela läktaren kollar snett på den som syndat. Löser man problemet internt och tydligt visar att hela klacksektionen vänder sig emot den typen av aktioner, som kommunikén innebär, kan vi förhoppningsvis se en publik som ytterst sällan missbrukar användningen av pyroteknik. 

Hur ser du på uttalandet? Diskutera nedan – och kom ihåg att håll god ton!
 

SvenskaFans.com2024-02-12 10:03:00

Fler artiklar om SvenskaFans