Elfsborg - Malmö FF
0 - 1

Elfsborg – MFF 0-1: Oj vad vi behövde detta
Det finns inga skönare segrar än 1-0.

Det var inget skönspel, det var mer kamp och vånda. Men bollen gick in, vi höll nollan och reser hem med tre poäng. Idag stod fotbollsgudarna på vår sida och det var vår tur att hålla nollan sista tio minuterna.

Båda lagen kom till match med besvikelser i bagaget; MFF fick bara 1-1 hemma mot Djurgården efter en (som vanligt) sen kvittering från motståndarna, och Elfsborg förlorade borta med 0-3 mot jumbon Östersunds FK.

Trots det ett toppmöte - trean Elfsborg mot fyran Malmö FF.

Med AC avstängd, och en massa oro på sociala medier efter tisdagens träning där många spelare saknades, spekulerades det vilt hur MFF skulle ställa upp i dagens bortamatch mot Elfsborg. Det blev enligt följande:

Veljko BirmancevicAntonio Colak – Jo Inge Berget
Erdal Rakip – Bonke Innocent – Adi Nalic
Martin Olsson – Franz Brorsson (K) – Anel Ahmedhodzic – Felix Beijmo
Johan Dahlin

Oskar Lewicki, Sören Rieks, Sergio Pena och Malik Abubakari var borta på grund av skada, förutom de som är långtidsskadade; Jonas Knudsen, Ola Toivonen och Niklas Moisander. Totalt åtta spelare borta. Dags att visa upp vår breda trupp.

Matchen startade fartfyllt. Redan efter sex minuter hade Elfsborg haft tre halvfarliga djupledsbollar/kontringar. MFF hade å sin sida haft lite bollkontroll och spelat runt, utan att skapa något farligt.

I den 8:e minuten kanske MFF skulle haft en straff när birma vräktes omkull i straffområdet efter ett fint spel på högerkanten av Beijmo till Berget, som slog inlägget lågt till Birma. Det fanns en kontakt…

Efter det etablerade Elfsborg mera tryck mot MFF-målet.

I den 15:e min hade MFF ett strålande fint anfall på högersidan, som slutade med inlägg till Colak som precis missade bollen. Den hade nog suttit.

21:a minuten räddar Anel oss med en klack någon meter från mållinjen, annars hade det varit 1-0 till Elfsborg efter en snabb kontring.

Elfsborg tar allt mer över matchen och kommer ganska lätt fram och igenom vårt försvar, som inte verkar synkade då samarbetet ofta strular. Dessutom sätter Elfsborg en ganska hög press på MFF som stressas redan i uppspelsfasen i backlinjen.

I den 27:e minuten tacklas Beijmo i en duell högt upp på Elfsborgs planhalva. Han blev liggandes och i de efterföljande bilderna verkade det som att nyckelbenet gått av eller hoppat ur led. Eric Larsson kom in och ersatte Beijmo direkt.

Bra läge i 38:e minuten då Eric Larsson slog ett inlägg som Birma krutade precis över ribban.

Vi kommer ifrån första halvlek med blotta förskräckelsen, Elfsborg var klart vassare än oss och livsfarliga i sina farliga kontringar och skapar många chanser. Det var ju inte vårt försvar som stoppade Elfsborgs anfall. Snarare deras förmåga att springa offside stup i kvarten.

Vi saknar trygga kreativa bollspelare som AC och Toivonen extra mycket i en sån här match. Rakip och Nalic har inte förmågan eller kvaliteten att erbjuda det som AC och Ola har. Och av någon anledning får Bonke en massa boll i uppspelet. Ofta när MFF byter kant går det via Bonke som inte är stentrygg med boll.

Andra halvlek börjar som den första slutade. MFF har lite mer boll, spelar lite mer kontrollerat, spelar runt, men kommer inte till några farliga anfall eller lägen. Och Elfsborg satsar på kontringar där de (oftast) är hyperfarliga.

Såg vi ett litet skifte i 63e 64e minuten? Lite mer tryck gav oss två chanser, där den andra gav oss en hörna. På den nickade Colak mot mål men Elfsborg rensade på mållinjen.

Nej, det blev inget skifte. Matchbilden var densamma. JDT överraskade oss dock med ett rakt mittbacksbyte när Nielsen kom in istället för Brorsson. Men det är inget byte som förändrar en matchbild.

76:e minuten, inlägg från Berget som Colak nickar in mot mål där Johan Larsson i Elfsborg springer rakt in i bollen och styr den i mål. Roligt och skönt med ett ledningsmål, men inte alls välförtjänt.

Direkt efter hade Elfsborg en situation där det mycket väl hade kunnat bli straff, när bollen tog på en MFF:are (Nielsen?).

Nu började MFF backa hem och Elfsborg trycka på allt mer. Och vi var nog många supportrar som tänkte ”Oroa inte, kvitteringen kommer. Vi kommer inte hålla det här.”

Men kvitteringen kom inte. En förbannelse är bruten. Och guldchansen är inte borta. Oj vad vi behövde det här. Finns inga skönare segrar än 1-0.

Bäst idag
MFF-klacken

Sämst idag
Vårt spel. Och vår oförmåga framför mål.

Tråkigast idag
Beijmos skada.

Roligast idag
Att vi vinner.

På lördag är det dags igen; Örebro hemma. Ett Örebro som slog Östersund idag och krigar för sin allsvenska existens. Det blir en livsfarlig match.

Lite mer att fundera på...
------
Vi är helt klart inte bra just nu. Maskineriet knackar och hackar. Det är något som inte fungerar i laget.
------
Jag har skrivit det tidigare men jag måste göra det igen. Oscar Lewicki är så saknad i hela vårt spel, framför allt det defensiva.
------
Varför är så många spelare skadade? Är det bara otur eller är det något som inte stämmer i träning och rehab?
-------
Förstår inte varför våra backar slår långa bollar förbi mittfältet till våra anfallare, som alltid missar att ta hand om bollarna. Totalt lönlöst.