Borås Arena, 2022-09-04 17:30

Elfsborg - Malmö FF
3 - 2

Elfsborg – MFF (3-2): Ett svagt Elfsborg vänder till seger
En mätt fotbollsspelare?

Elfsborg – MFF (3-2): Ett svagt Elfsborg vänder till seger

Inför avspark betonade åter tillfällig tränaren Andreas Georgson vikten av att Malmö får marginalerna med sig. I afton fick han som han önskade. Isaac Kiese Thelin står för två fina mål. Fin effektivitet med dubbelt så många mål som man borde gjort utifrån xG. Marginalerna äntligen på plats. Synd att Malmö glömde att göra en bra match.

Det började inte bra. Alldeles oavsett Nielsens raketsnabba gula kort efter bara en halvminut. Elfsborg stod högt, och vi fick ännu en gång se ett idéfattigt Malmö som planlöst och saktfärdigt spelade runt bollen en stund på egen planhalva, innan man i halvpanik skickade långt.

Uppseendeväckande att match efter match se så svagt, tempofattigt uppbyggnadsspel. Extra mycket så idag när vi startar med spelskickliga pjäser som AC, Zeidan, Moisander, Olsson och dessutom kan avlasta på en målvakt med fina fötter. Inte heller lyckas Malmö med standardlösningen för att straffa en motståndare som försöker pressa högt – att variera med väl avvägda bollar bakom motståndarens backlinje. Buya Toray och Patriot Sejdiu är yttrar som är skickliga i djupled och som borde fått bollar att jobba med.

Inledningsvis är det Elfsborg som skapar några chanser efter bollvinster. En av dessa: Zeidan tappar boll i mittcirkeln. Niclas Hult sätts i ett läge där han kan löpa in i straffområdet. Erdal Rakip fångar upp löpningen, men är litet för het och försöker spela bort bollen. Hult faller. Litet hård straff, men svårt att säga att den är fel. I vilket fall hade den gått att undvika.

Tidigt underläge efter att Baidoo säkert rullat bollen i mål. Och Malmö som ännu inte vunnit en match denna allsvenska säsong när man hamnat i underläge.

Efter sisådär en kvart börjar Malmö få viss kontroll, kan hålla i bollen litet bättre men utan att hota särskilt mycket. Långsamt och fantasilöst.

Kvitteringsmålet förtjänar egentligen en hel krönika. Isaac är som så ofta ensam Malmöspelare i straffområdet när Buya skickar in ett ganska löst inlägg. Elfsborgsförsvararen Sebastian Holmén tar sats flera meter för att sätta in en tackling när Isaac ska ta emot bollen. Samtidigt som Isaac mjukt tar ned bollen på brösten sätter han emot försvararens tackling så att denne studsar bort ett par meter. I nästa ögonblick har Kiese snurrat runt och dragit in bollen i burgaveln med ett hårt vänsterskott. Ett mål som är för bra för Allsvenskan.

Sista minuterna av första halvleken har Malmö, uppumpade av målet, sin bästa period i matchen och skapar några halvlägen. Men totalt sett en medioker halvlek.

Andra halvlek blir sämre. Det märks verkligen att vi beskådar en match mellan två lag som förtvivlat kämpar med självförtroendet. Elfsborg tar ett visst initiativ över händelserna och har mer boll första delen av halvleken. Malmös ledningsmål kommer oförtjänt utifrån matchbilden, men vi kan glädja oss åt en fin brytning av AC som följs upp med att han sticker in bollen till Isaac, som fri men med litet svår vinkel på ett tillslag placerar in bollen i bortre burgaveln.

Fram till detta har halvleken präglats av temposvagt men ändå kontrollerat spel från båda lagen. Sista 25 minuterna liknar Hawaii-fotboll. Trots att inte något av lagen ser särskilt kreativa ut tillåter motståndarna likväl att det skapas chanser. Som när Lasse tämligen ohotad fumlar med ett misslyckad inlägg. Några sekunder senare har Baidoo bredsidat in kvitteringen från nära håll.

I 79e minuten tillåts Elfsborgs danske mittfältare Roemer stöta in en hörna på volley. Fin prestation, men Ceesay borde ha varit tätare på målskytten.

Trots att Elfsborg leder tillåts Malmö flera gånger de minuter som återstår komma löpandes mot hemmalagets backlinje. Berget, AC och Hugo har några bra lägen till skott. På övertid får Martin Olsson möjlighet till ett direktskott mitt framför mål, men klotuslingen smiter tätt utanför stolpen.

Dessa halvchanser till trots: ännu en gång ser vi ett Malmö som inte klarar att forcera när det behövs ett mål i slutminuterna.

Det är inte helt lätt att samla sig till en sansad analys denna kväll. Försöker mig på några observationer ändå.

Det har dribblats mycket med laguttagningar under säsongen 2022. Nu börjar dock intrycket infinna sig att Malmö hittat stommen i en startelva. Åtminstone sju av utespelarna i den elva som startade idag kan nog räkna med att få spela varje gång de är tillgängliga.

                      Turay – Isak – Sejdiu
                      AC – Rakip – Zeidan
     Olsson – Moisander – Nielsen – Beijmo
                              Diawarra

Byten: Buya -> Berget (76’), Sejdiu -> Ceesay (76’), Zeidan -> Hugo (76’), Rakip -> Toivonen (85’)

Med Hadzikadunic avstängd blev det enkelt för Georgson att välja fyrbackslinje. Eftersom Lomotey uppenbarligen inte anses redo att starta och Pena ryktas bort blir mittfältsuppställningen även den uppenbar. Kiese Thelin är uppenbarligen förstavalet som spets, medan coach Georgson inte gett upp om att spela in Buya som vänsterytter. Det enda som sticker ut en smula är att Patriot Sejdiu fick chansen som högerytter – ingen sensation dock efter hans tre mål i cupmatchen senast.

Isaac visade idag vilken kapacitet han har och det är svårt att ifrågasätta hans plats. Tycker också att Buya visade att han kan bli en riktigt läskig vänsterytter. Killen är skicklig på att utmana och hade ett stort övertag på rutinerade högerbacken Johan Larsson. Han är heller inte helt endimensionell utan kan växla mellan dribblande och att kombinera. Skulle dock gärna vilja se att han oftare tog löpningar mer centralt och in i straffområdet.

Patriot kom inte med så mycket på sin kant, hade någon bra aktion men väger litet lätt i det fysiska spelet och trängs ofta helt enkelt bort av försvararen.

Individuellt vill jag lyfta Moisander för en fin insats, trots en tidig felpassning där det kunnat gå illa. Bland dem som inte fick till det var nog Zeidan den blekaste.

Efter tränarbytet tycker jag mig kunnat skönja att det funnits detaljer i spelet som ändå blivit litet bättre, trots att resultaten inte blivit de önskade. Idag bevittnade vi ett kliv bakåt. Prestationsmässigt var detta den sämsta matchen Malmö gjort under Andreas Georgson.

Efter slutsignal kom både Georgson och några spelare att stå länge framför bortaklacken för att diskutera med missnöjda supportrar. Kiese Thelin utstrålar besvikelse över både insats och resultat i en intervju efter matchen. Georgson är också tydligt besviken när han grillas av Discoverys studioexperter. Tränaren hade ingen analys om vad som gått fel idag, vilket faktiskt är förståeligt. Bättre att se om eländet i morgon än att dra förhastade slutsatser i den frustration och besvikelse som finns.

Till sist vill jag ge något till de läsare som är benägna att hänga i halmstrån:

Elfsborgs inhoppare Gudjohnsen borde fått ett rött kort för sin sena tackling på Diawarra.
                                                            
                                                                och:

Situationen när Ceesay gick omkull i straffområdet i minut 86 var lika mycket straff som den som tilldömdes Elfsborg.


Skitsamma säger jag. Elfsborg var inte särskilt bra. Men bättre än Malmö.
 

Stefan Sjöström@DrSjostrom2022-09-04 21:42:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?