Elfsborg starkast i västderbyt

IF Elfsborg tog hem de viktiga tre poängen i söndagens stormöte mot IFK Göteborg, en match där inte bara prestige stod på spel, utan även vilket av lagen som skulle kunna hänga med lagen högre upp i tabellen. Elfsborg vann matchen komfortabelt till slut efter mål av Per Frick, Johan Larsson och Oliver Zandén.

På ett välfyllt och rätt kokande hett Borås Arena var det ett Elfsborg som kom ut till matchen med flera förändringar i laget till skillnad från senast. Per Frick, Oliver Zandén och Rasmus Alm fick chansen att starta i västderbyt, och som de tog hand om den chansen.

Elfsborg var det laget som inledde matchen allra starkast, främst via högerkanten där Johan Larsson och Rasmus Alm pushade på boll efter boll och hade lekstuga med IFK Göteborgs vänsterkant. Det dröjde inte länge förrän ett ledningsmål för Elfsborg skulle komma heller. Redan i den 9:onde matchminuten skjuter Per Frick in bollen i mål efter en tilltrasslad situation i straffområdet.

Ledningsmålet gav Elfsborg ännu mer energi och hörna efter hörna skapades av hemmalaget efter att ha skapat flera målchanser och avslut. Per Frick var efter 30 minuter spelade nära att utöka ledningen efter ett inlägg av Johan Larsson, som var i gammal storform idag, men avslutet av Frick resulterade i ännu en hörna.

Trots Elfsborgsdominansen i första halvlek lyckades Marcus Berg i 35:e minuten få in ett kvitteringsmål för gästerna. I ett passivt försvarsspel i straffområdet fick Berg möjligheten att stå och motta ett skott på mål som var otagbart för Tim Rönning.

Den första halvleken skulle dock sluta med en positiv känsla för Elfsborg inför halvtidspausen, när Johan Larsson vek in mot straffområdet och via en styrning gick hans avslut in i mål till 2-1.

Elfsborg inledde andra halvlek minst lika starkt som man spelade i den första, Oliver Zandén hade bara efter några minuter efter farligt skott som styrdes klurig för målvakten Hahn i Göteborg och som räddades i sista sekunden.

Men Zandén skulle få in sitt allra första allsvenska mål, Jacob Ondrejka ställde om blixtsnabb och drev bollen upp mot straffområdet för att hitta ett skottläge, men det blev en passning ut till Oliver Zandén som tryckte in 3-1 till Elfsborg.

Gästerna från Göteborg försökte skapa någon slags forcering i slutet men några farliga målchanser blev det inte och inhoppande Alexander Bernhardsson hade lekstuga när han fick bollen och kunde ställa om mot ett sargat försvar.

Efter 95 minuter spelade blåste domare Glenn Nyberg av matchen och Elfsborg gick vinnande ur västderbyt relativt bekvämt, trots att det inte var en helt prickfri insats av hemmalaget. Men tre oerhört viktiga poäng och viktiga besked från flera spelares insatser som Emmanuel Boateng, Tim Rönning, Johan Larsson och Rasmus Alm, trots att den sistnämnda saknade viss skärpa i avslutslägena, men antalet löpningar och chanser som han skapade sårade det blåvita försvaret rejält.