Elfsborg - IFK Värnamo
4 - 1

Elfsborg utklassade Värnamo och tog första segern för säsongen
Noah Söderberg gjorde inte bara 1-0 utan även sitt första mål i Allsvenskan.

Under söndagskvällen spelade IF Elfsborg sin andra allsvenska hemmamatch och var på jakt efter säsongens första trepoängare. Efter den relativt tröga inledningen av säsongen kom äntligen säsongens första seger mot nykomlingen IFK Värnamo som slutade 4-1.

Efter förra omgångens oavgjorda 1-1 match på bortaplan mot Malmö FF var de positiva tongångarna tillbaka runt Elfsborg inför matchen mot IFK Värnamo, och det märktes inte bara på den röststarka Elfsborgsläktaren, utan även på planen hos bland de gula tröjorna.

En rivstart minst sagt var det som inledde matchen, Rasmus Alm fick läge att göra mål redan efter tre minuter efter en framspelning av Oliver Zandén, men avslutet gick tätt utanför den högra stolpen. Värnamo lyckades få fram några halvdassiga chanser även dom i inledningen men Tim Rönning och backlinjen behövde inte ställas på några större prov. Men det första av Elfsborgs fyra mål i matchen kom i den 23:e minuten när återigen Oliver Zandén serverade in en boll mot straffområdet som Noah Söderberg kom fri på och med en yttersida skickade bollen in i mål till 1-0. 20-åringen från Bredareds allra första allsvenska mål i karriären.

Gästerna från Småland kom dock mer och mer in i matchen desto längre den första halvleken gick trots baklängesmålet. Elfsborg hade det svårt med passningsspelet och att komma fram i sina kontringar. Men den första halvleken gick att sammanfatta som relativt händelsefattig om man räknar bort Elfsborgs mål.

Men det skulle bli desto roligare i den andra halvleken, iallafall utifrån Elfsborgsögon, när den stora islossningen kom. Redan i minut 62 beslutade Jimmy Thelin att göra tre byten, möjligtvis för att lufta truppen inför veckoomgången men även för att få lite fart på planen. Jeppe Okkels, Alexander Bernhardsson och Simon Strand fick alla komma in och det skulle inte dröja mer än fem minuter förrän Jeppe Okkels fick bollen i straffområdet och vackert placerade in den i bortre till 2-0.

Det var fler mål som skulle komma och det var genom inhoppande Sveinn Aron Gudjohnsen de skulle komma. Ett succéinhopp kan man lugnt säga, bara två minuter efter att han bytt av Per Frick får han en perfekt boll av Simon Olsson och fick in 3-0 via sitt skott på mål som studsade in via målvakten. Minuter senare kommer det andra målet när han får bollen ifrån Johan Larsson och bara dundrar in 4-0 via ett klassavslut. Om han inte bänkat Per Frick inför matchen på torsdag, vet jag inte vad som mer krävs av honom för att han ska få starta mer.

Men trots att Elfsborg hade totalt kontroll på matchen och fullständigt pulserade Värnamo, som inte hade någonting att komma med i andra halvlek överhuvudtaget fick de till ett tröstmål till 4-1, detta efter viss markeringsmiss efter en hörna som Marcus Antonsson förvaltade. Det blev inte mycket roligare än såhär och efter 93 minuter kunde Elfsborg pusta ut efter att ha tagit säsongens första trepoängare och välkomnat IFK Värnamo till Allsvenskan.