Tele2 Arena, 2022-03-19 16:00

Hammarby - Elfsborg
1 - 0

Elfsborg utslagna ur cupen efter bottennappet

Under lördagseftermiddagen var det dags för den första av semifinalerna i Svenska cupen mellan IF Elfsborg och Hammarby. Om man ska gå på antalet målchanser i matchen är det ett under att gästerna från Borås inte kunde vinna matchen, det blev till slut Hammarby som vann med 1-0 och gick vidare till final.

Det var ett Elfsborg som rivstartade matchen från första minuten, och var det laget som tog hand om taktpinnen i matchen direkt. Jacob Ondrejka avancerade framåt med bollen mot straffområdet efter dryga minuten spelad och fick till ett hårt avslut med vänsterfoten, men målvakten kunde rädda bollen. Det var genom Ondrejka som många av målchanserna hände under inledningen av matchen, högerspringaren med nummer sju på ryggen var totalt överlägsen sin vänsterback. I den elfte minuten hittade Per Frick in med en boll i straffområdet som Ondrejka var centimeter ifrån att styra på mål, minuter senare fick även Ondrejka assistera Noah Söderberg till avslut, men ett skott som styrdes ut till hörna, målen uteblev under inledningen trots övertaget av Elfsborg.

Efter en stund in i första halvlek kunde ett väldigt defensivt Hammarby börja få tag i mer bollar och kunde starta några anfall som gav laget energi. Det skulle de även utnyttja på bästa sätt för deras del. I den 28:e minuten kom Hammarbys ledningsmål genom trassel i straffområdet som ledde till att Nahir Besara fick gå på avslut utan straffområdet, ett rätt svagt skott som gick förbi alla elfsborgare i straffområdet och ställde Tim Rönning i mål.

Trots det rätt stora spelmässiga övertaget av Elfsborg mot ett lågt stående Hammarby stod resultatet 1-0 ut till halvtid.

In till andra halvlek fick Rasmus Alm komma in istället för Jeppe Okkels, som inte direkt rosade marknaden under de första 45 minutrarna minst sagt. Den andra halvleken startade som den första med en rivstart av Elfsborg. Tio minuter in hittar Noah Söderberg in med ett inspel i straffområdet som Jacob Ondrejka kom löpande på, hans avslut gick dock långt över mål trots att det var väldigt nära mål. Matchen blev allt mer en svängig tillställningen under en period, Tim Rönning stod bland annat för en vacker räddning på ett friläge. Men det var fortsatt målsnålt i matchen trots lagens väldigt stora lägen.

Till nog mångas förvåning var det just Jacob Ondrejka som Jimmy Thelin även valde att ta ut efter 68:a minuter spelade för Alexander Bernhardsson. Minuter senare fick även André Rømer gå av med misstänkt skadekänning för Sveinn Aron Gudjohnsen. Den sistnämnda var kanske närmast i den andra halvleken att kvittera för Elfsborg med sitt stenhårda avslut strax utanför straffområdet som Davor Blazevic fick styra ut till hörna. Men närmare än så blev det aldrig riktigt för Elfsborg. Under den andra halvleken hade Simon Olsson ett friläge som han förvaltade med ett riktigt svagt avslut och flera frisparkar nära straffområdet som bara kunde rensas bort av försvaret i Hammarby.

Efter 95 minuter spelade kunde domare Fredrik Klitte blåsa av matchen och då gick det att konstatera att Elfsborg inte kommer spela en cup-final i maj. Trots det lever drömmen om Europa-spel till sommaren, då gäller det att Djurgården eller Malmö vinner mot Hammarby i finalen för att det ska bli verklighet. Men, det som var anmärkningsvärt för Elfsborgs del idag var de otroliga svaga avsluten i sista tredjedelen av planen. För att ha gjort 17 mål på fyra matcher i de tidigare Svenska cupen-matcherna var det smått otroligt att Elfsborg inte lyckades göra ett mål idag. Men det ska dock sägas att Hammarby verkar med sitt tränarbyte bytt bana från sambaoffensiv till mer influenser från lag som Stoke och valfritt spanskt bottenlag.

IF Elfsborgs startelva: Tim Rönning–Johan Larsson, Leo Väisänen, Gustav Henriksson, Oliver Zandén–Noah Söderberg (85), André Römer (73), Simon Olsson–Jacob Ondrejka (68), Per Frick, Jeppe Okkels (46)

Ersättare: Hakon Valdimarsson, Gustaf Lagerbielke, Emmanuel Boateng, Michael Baidoo (85), Alexander Bernhardsson (68), Rasmus Alm (46),  Sveinn Aron Gudjohnsen (73)