Borås Arena, 2024-07-06 15:00

Elfsborg - Brommapojkarna
3 - 0

Elfsborg vann stort i debuten för Hiljemark

Återstart för Allsvenskan, då ställde Elfsborg upp med inte bara en ny tränare på bänken, utan även ett helt nytt spelsystem. De stora förändringarna gav effekt direkt, trots en avvaktande inledning vann Elfsborg till slut enkelt med 3-0 hemma mot Brommapojkarna.

I cirka tre veckor har Elfsborgs nya manager Oscar Hiljemark haft spelartruppen till sitt förfogande. Trots den relativt korta tiden var det ett radikalt förändrat Elfsborg som mönstrade i den första matchen efter uppehållet. I startelvan använde Hiljemark sig av en trebackslinje, en närmast historiskt okänd formation för Elfsborg. Dessutom fick spelare som Terry Yegbe, Isak Pettersson och Besfort Zeneli chansen från start, från att tidigare ha varit i frysboxen under vårens sista matcher.

Det dröjde inte länge innan de stora förändringarna heller blev synliga i inledningen av hemmamatchen mot Brommapojkarna. Thelins direkta, intensiva och pressinriktade spelstil hade bytts ut mot ett spel med fler kortpassningar, mer samarbete längs kanterna och en något mindre intensiv press.

Det gulsvarta laget visade upp stor energi och ett imponernade kombinationsspel i passningarna. Redan i den sjunde minuten skapades första målchansen när Ahmed Qasem skickade en perfekt djupledsboll över BP-backlinjen till Arber Zeneli. Men en försvarare blockerade Zenelis avslut som kunde slutat i ett drömhål men avslutet resulterade i en hörna utan utdelning.

Brommapojkarna visade flera gånger i första halvlek sin bollskicklighet genom att ibland spela sig ur gulsvartas press och ta sig in på offensiv planhalva. Dock stod en stabil gulsvart backlinje emot deras försök.
I mitten av halvleken sänktes tempot något, men snart kom ett avgörande ögonblick för gulsvart. Terry Yegbe bröt en passning, och bollen hamnade hos Niklas Hult, som spelade den vidare till Michael Baidoo. Elfsborgs nummer tio passade ut till höger till en löpande Simon Hedlund, som vackert placerade in bollen i bortre hörnet och 1-0 till Elfsborg.
Innan halvleken var över var BP nära att kvittera. Ett snabbt anfall i den 40:e minuten, där man fyllde på framåt, slutade med att Sebastian Holmén blockerade ett skottförsök. Därmed kunde laget gå till halvtidsvila med en säkrad ledning.

De första minuterna av andra halvlek var det Brommapojkarna som tog initiativet i matchen. Man lyckades med att etablera spel på gulsvart planhalva och skapade flera hörnor.
Elfsborgsförsvaret hanterade dock anstormningen och kunde efterhand ta mer kontroll över matchen, vilket ledde till flera målchanser. Först hade Michael Baidoo två möjligheter, först med ett skott från nära håll och sedan med ett chippförsök som målvakten räddade. Därefter sköt Ahmed Qasem längs marken, men målvakten räddade även detta försök. Timothy Ouma kom också nära att utöka ledningen med en nick i ribban efter en hörna.

Mitten av halvleken präglades av jämnt spel med flera omställningar från gästerna, främst via vänsterkanten. Trots det kunde Isak Pettersson och försvararna reda ut situationerna.
I slutet av matchen uppstod fler ytor på Brommapojkarnas planhalva, vilket Elfsborg utnyttjade. I den 82:e minuten vände Rami Kaib spelet från högerkanten. Simon Hedlund tog ner bollen på motsatt sida, avancerade mot straffområdets hörna och spelade in till Michael Baidoo. Baidoo sköt ett fint, pressat skott som gick in intill målvaktens vänstra stolpe, vilket gav Elfsborg en 2-0-ledning.

I den 87 minuten utökade Elfsborg ytterligare. En felpass från en BP-spelare snappades upp av inbytte Aron Eggert Gudmundsson, som snabbt avancerade framåt. Mittfältaren dribblade sig in i straffområdet och placerade säkert in 3-0, vilket var hans första allsvenska mål efter en tuff vårsäsong.

Det uppstod ytterligare en målchans när Camil Jebara slog ett inlägg till Per Frick. Anfallarens nick räddades av gästernas målvakt och efter tre tilläggsminuter blåste domaren av matchen. Oscar Hiljemarks första match som manager slutade i en seger. Nu väntar europakval på hemmaplan mot Pafos FC för Elfsborg på torsdag.

IF Elfsborgs startelva: Isak Pettersson – Sebastian Holmén (46′), Gustav Henriksson, Terry Yegbe – Simon Hedlund (85′), Timothy Ouma, Besfort Zeneli, Niklas Hult – Ahmed Qasem (74′), Michael Baidoo (85′), Arber Zeneli (66′).

Avbytare: Marcus Bundgaard, Johan Larsson, Rami Kaib (74′), André Boman, Noah Söderberg (46′), Andri Baldursson, Eggert Gudmundsson (85′), Camil Jebara (66′), Per Frick (85′).