Lagbanner
Elfsborg och Europaspel - en tillbakablick
Laget som säkrade guldet och platsen i CL-kvalet genom vinst mot Djurgården i fjolårets avslutningsmatch.

Elfsborg och Europaspel - en tillbakablick

Om ett par dagar får Elfsborg för första gången chansen att spela i den finaste av de Europeiska klubbturneringarna: Champions League. Att ta sig till huvudturnerings gruppspel är dock som bekant en lång väg att vandra. Tre kvalomgångar skall passeras för att nå dit. Elfsborgs tidigare spel i de Europeiska turneringarna har varit i UEFA- och Intertotocupen.

När vi blev Svenska Mästare 1961 var reglerna för vilket lag som skulle representera Sverige annorlunda vilket gjorde att vi inte fick chansen i Europacupen för mästarlag (föregångare till Champions League). På den tiden fick det lag som ledde Allsvenskan efter våromgången representera Sverige i den kommande höstens upplaga av Europacupen. Då 1961 innebar det IFK Göteborg. (De blåvita blev utslagna i första rundan efter förlust mot Feyenoord med 0-3 och 2-8)

När Elfsborg hade sin första storhetstid under 1930- och 1940-talet fanns det ännu inget europeiskt cupspel i större skala. Nere på kontinenten spelas en del turneringar, bl.a. Mitropa Cup men för oss i norra Europa var det tomt. Under krigsåren på 30- och 40-talet var det såklart inte mycket internationellt utbyte överhuvudtaget.

Innan Europacupernas entré bestod det internationella utbytet ofta av att klubbar åkte på turné till andra länder och mätte sig mot de ländernas bästa lag. Elfsborg har genom åren bl.a. haft besök av Admira Wacker, Corinthians och Besiktas för att nämna några. En av de med Elfsborgsögon mest minnesvärda matcherna från tiden innan Europacuperna är när Elfsborg 1949 besegrade Barcelona med 3-2 på bortaplan. Det var då Barcelonas första hemmaförlust på två år.

Första gången Elfsborg spelade en match utanför Sverige var annars i Köpenhamn 1930. För motståndet svarade de danska mästarna Frem som besegrade oss med 2-0.. Vi fick revansch när Frem tre år senare gästade Ramnavallen, Elfsborg vann då med 4-1.

Bland de mer udda matcherna mot internationellt motstånd finns en match mot det ”fria danska landslaget” 1944. Ett reservbetonat Elfsborg (flera spelare på landslagsuppdrag) vann med 1-0. Ett stort danskt inslag bland publiken bidrog till atmosfären kring matchen. De tidstypiska källorna beskriver det danska läktarinslaget med orden: ”Trumpeter och banderoller i bästa danska stil”.

Även om guldet 1961 inte belönades med något spel i Europacupen så fick Elfsborg det året chansen i Intertotocupen. På den tiden spelades turneringen i gruppspel och för Sverige gällde att de fyra bästa lagen efter Allsvenskans sjunde omgång fick spela i den nya turneringen under sommarmånaderna.

Elfsborgs första match i Intertotocupen spelades borta mot FC Tasmania 1900 från Berlin. De hade vunnit Berlingruppen i den västtyska ligan. (Tyska mästerskapet avgjordes då i fem grupper med efterföljande slutspel). Matchen spelades på ett ödsligt Olympiastadion med bara 4.000 åskådare på plats. Dock med men liten koloni svenskar på plats, bland annat syntes ett plakat med texten ”Heja Elfsborg” på läktarna.

Ett par ordinarie Elfsborgsspelare var på landslagsuppdrag i samband med matchen i Berlin men dåtidens regler gjorde att Elfsborg fick låna spelare från andra lag för att fylla ut truppen. Därför blev två spelare från Halmia gulsvarta för en dag.

Elfsborg vann premiärmatchen mot Tasmania med 3-2 efter att Leif ”Loket Olsson (originalet) avgjort i slutskedet av matchen. ”Loket” gjorde en raid från sin backposition och väggspelade sig genom tyskarnas försvar med hjälp av Leif ”Gästis” Petterson innan han avslutade med ett skott utan chans för målvakten. Direkt efter tyskarnas avspel blåste domaren av matchen. ”Elfsborg spelade okomplicerad och målmedveten fotboll och kämpade till sista minuten” var ett av omdömen från den tyska pressen efteråt. Elfsborg slutade så småningom tvåa i gruppen efter Sparta Rottterdam men före Tasmania och FC Basel.

Totalt har Elfsborg har spelat i Intertotocupen 8 gånger (61, 66, 67, 71, 75, 78, 80 och 83). Samtliga gånger har det varit gruppspel som gällt. Enda gruppsegern kom 1980. Elfsborg slutade på samma poäng som tvåan Slavia Sofia men Elfsborg vann gruppen på bättre målskillnad. Övriga lag i gruppen Bochum Vfl (Tyskland) och FK Napredak Krusevac (Jugoslavien).

Två år tidigare (1978) var det inte lika muntert. Efter en förlust med 1-7 borta mot israeliska Macabi Nathanya blev Elfsborg föremål för en undersökning om eventuella sanktioner. Frågan det gällde var om Elfsborg ställt upp med tillräckligt bra lag i den här matchen. Eric Persson (legendarisk MFF-ledare och en av dåtidens ansvariga inom Intertoto) kunde dock konstatera till Borås Tidning att ”Boråsarna uppfyllde kraven på sju kontrakterade spelare, så någon åtgärd är inte aktuell”. Som bidragande orsaker till storförlusten nämns annars i dåtidens källor den för Elfsborgsspelarna ovana och tryckande värmen (34 grader). Uppladdningen var inte heller den bästa då försenade flygturer tvingade spelartruppen till nästan ett dygns väntan i Köpenhamn.

Senast Elfsborg spelade i Intertotcupen var 1983. Då slutade vi på fjärde och sista plats i gruppen. Noterbart därifrån är att en av hemmamatcherna utlokaliserades till Tånga Hed i Vårgårda. De övriga hemmamatcherna spelades på Ramnavallen. 

Tillbakablicken på Elfsborgs europaspel fortsätter i morgon med fokus på Uefa-cupen.

Jonas Lidén2007-07-15 20:30:00
Author

Fler artiklar om Elfsborg