Lagbanner

Möte med Elfsborgs Ordförande, Del 2

Här fortsätter referatet.

Del 2 av samtalet med Elfsborgs Ordförande Sture Svensson

Elfsborg och dess medlemmar, samt Elfsborg och Guliganerna
För Sture är informationen till föreningens medlemmar en viktig sak. Det har återspeglats på flera olika punkter under de senaste åren. Nytt programblad, Informationsmöten där medlemmarna fått föreningens syn, speciellt när det har hänt något extraordinärt som det gjort några gånger de senaste åren. Satsningen på detta med Internet, är också något som Sture har stort intresse av. Hemsidan har fått utökade resurser med en redaktion och tekniska hjälpmedel för att kunna ge ett så bra resultat som möjligt.

Det är lätt att få gehör för sina tankar och få en dialog med föreningen genom Sture. Det visade sig efter förra säsongens avslutning då man träffade guliganerna.
Sture var nöjd med de samtal som man har haft med guliganernas representanter Jonas Claesson och Torbjörn Lindeberg.
– Vi ser positivt på guliganerna och hoppas att de kan få än fler medlemmar, de utgör ett viktigt inslag på läktarna. Detsamma gäller deras Tifogrupp som vi gärna ser fler resultat av deras arbete av på läktarna på våra matcher.

Det är som tidigare nämnts en målsättning från föreningen att få medlemmarna att delta aktivt i föreningens arbete och inför framtiden. Föreningen står på så sätt med sina rötter kvar i folkrörelsen, även om dess omsättning är som ett företag är en reflektion jag gör.

Elfsborgs plats i den stora Fotbollsfamiljen
Vi kom att tala om vad det innebär att representera en förening som Elfsborg. En fråga som jag undrat över är om det finns en skillnad mellan storstadsklubbarna jämfört med föreningar från mindre städer.
– Den mest uppenbara skillnaden är att det naturligtvis är lättare för en förening i en större stad att få bättre ekonomiska förutsättningar. Även om det finns flera stora föreningar i samma stad så har man större publikunderlag, man kan lättare få stora sponsorer eftersom man exponeras mer i media o.s.v. För vår del är situationen ändå positiv eftersom vi trots allt är den ”största” föreningen i Borås blir Stures svar och han fortsätter:
– Den stora risken för fotbollsfamiljen är om vi råkar i den situationen att Storstadsklubbar skaffar sig en attityd att de ska ha mer av den gemensamma ”kakan” eftersom de syns mest i media. En situation som exempelvis i Skottland där det finns två stora klubbar som dominerar i en liga och de andra lagen mer eller mindre betraktas som utfyllnadslag vill nog ingen ha.
Historiskt sett har vi ju ändå sett att ingen förening är storklubb för evigt, alla föreningar har haft perioder där de uteblivna sportsliga och numera även de ekonomiska framgångarna påverkar föreningarna negativt.
En rik förening kan naturligtvis med en stark ekonomi ha större förutsättningar att skaffa sig de spelare de vill ha genom att erbjuda högre löner, men det är som sagt svårt att köpa ihop ett lag för framgång.

Affärerna säsongen 2001
Som svar på min fråga vilka erfarenheter Sture har dragit av det som inträffade säsongen 2001 svarar han:
– Först och främst att vi skapade nya rutiner för att ha ordning på alla våra papper. Den andra erfarenheten var att det inte är tillfredställande med den rättskipning som SvFF har. Till skillnad från samhället i övrigt har man en lagstiftande och dömande instans i samma organisation. Vi lade ner ett omfattande arbete på att överklaga beslutet med den juridiska expertis vi hade i styrelsen, men fick bara svaret att det inte förekom några särskilda skäl utan någon motivering från SvFF. När vi drev vår fråga i UEFA var det mer som en riktig domstol som gjorde en juridisk utvärdering.



En timmes samtal var därmed över, och jag hoppas att ni har funnit det lika intressant som jag tyckte att det var.

Denna artikel är samproducerad och finns att läsa på www.elfsborg.se

Kari Sedergren2003-02-16 22:34:00

Fler artiklar om Elfsborg