Lagbanner
Krönika: Blåbär och Elfsborg

Krönika: Blåbär och Elfsborg

"Nervpärs ditt namn är Allsvenskan"

Jag besökte mor och far i helgen tillsammans med familjen och som gärna händer när man umgås och har trevligt under ljusa sommardagar så rann tiden aningen ifrån mig. Plötsligt finner man att avspark närmar sig men själv står man och håller i en barnvagn med den yngsta lugnt snusade däri medan hustrun och den äldsta med glada tillrop letar efter blåbär i skogen man själv lekte i som barn.

Det var idyll kontra viktig match i Allsvenskan. Vad göra?
Det enda rätta naturligtvis. Fortsätta njuta av skogen och familjens lycka samtidigt som man då och då sneglar på resultatet och händelsebeskrivingen för att inte missa något avgörande. Sålunda dröjde det tills jag kom hem innan jag kunde avnjuta 1-0 och med irritation uppleva kvitteringen till 1-1.

GAIS anno 2024 är något utöver det grönsvarta lag vi vant oss vid och såg degraderade för några år sedan. Det är ett tight lag som gjort det till sin sak att kunna göra det svårt för alla som möter dom och dom tycks på inget sätt rädas att behöva slå underifrån. Det är inte en drömmotståndare när man har det tungt vilket är en sanning vi bittert fick tugga i oss när vi mötte dom i Göteborg tidigare i år och torskade med 2-1.

Kanske hade dom en förhoppning om att det skulle gå lika lekande lätt i Borås. Självförtroende är ju knappast en bristvara hos dom, med rätta så, och dom vet ju som sagt vad dom kan göra.

Problemet för gästerna är att det inte är samma Elfsborg längre. Då mötte dom en klubb som kämpade för att hålla sig över ytan och som rasade samman när man hamnade i underläge. Ett lag som inte fungerade som ett lag längre än max en halvlek och som kokade av frustration och läckte uppgivenhet tillsammans med baklängesmål.

Det var då.
Det Elfsborg som tog emot dom grönsvarta är ett som spelat åtta matcher och bara förlorat en enda och fått ett oavgjort. Ett som matchas två gånger i veckan men som inte visar minsta tecken på något annat än taggad speliver. Ett lag som verkligen spelar som en sammanhängande enhet, som springer max matcherna igenom, som hjälper varandra och inte släpper någon djävul över någon bro överhuvudtaget. I två raka matcher har vi dessutom nått framgång utan att ha ett fullt lag på planen.
Nej, det är inte samma Elfsborg längre och fastän GAIS hade en man mer i omkring en halvtimme lyckades dom inte komma närmare än att Petterson kunde klistra varje farlighet. Jag må låta lugn nu men till skillnad från di gule, som verkade ha bra koll på läget, var det en stressande stund för mig ända fram tills GAIS målvakt visades ut. Nervpärs ditt namn är Allsvenskan. Segern var dock bara ännu sötare på grund av detta.  

Gott om blåbär hittades också och familjen var lyckligt trött när vi kom hem.
Igår var en bra dag på alla sätt och vis.   

Lars Mild2024-08-12 14:01:00
Author

Fler artiklar om Elfsborg