Lagbanner
Krönika: Elfsborg förtjänar Europa

Krönika: Elfsborg förtjänar Europa

"Att bryta den barriären är alltid psykologiskt viktigt"

Det är en dubbel känsla idag.
Oavgjort är inte ett dåligt resultat på bortaplan, i grund och botten är det ju kanske inte bättre än 0–0 förutom det faktum att vi nu vet att vi kan göra mål på dom. Att bryta den barriären är alltid psykologiskt viktigt och likaså är det naturligtvis för dom.
Men vi var ju så nära att faktiskt vinna.

Vi skall heller inte glömma bort vilka vi spelade bortamatch mot. Jag vill inte blåsa upp dom för mycket men sett till den Kroatien som nation så är HNK Rijeka den tredje mest framgångsrika klubben och har spelat i Europa Leagues gruppspel ett antal gånger, senast för fyra år sedan. Fyra år är naturligtvis relativt lång tid i sportvärlden men klubben bär med sig den vetskapen och erfarenheten i sitt dna.

Var då detta en vetskap som fick Elfsborg att darra?
Nej, tvärtom. Av allt att döma såg vi på vilka vi skulle möta och vilken utmaning det skulle innebära och vi anpassade oss. Vi var förvisso mer pressade i den här matchen än vi var mot dom två tidigare motståndarna i det här kvalet men det är inte att förundras över då verkligheten med ett taggat hemmalag alltid är en annan sak än teorin.

Vi svarade dock och visst var det väl Abdullai som ännu en gång gjorde mål för oss och det redan i tjugofjärde minuten dessutom. Sent för att vara Abdullai förvisso men man kan inte begära allt. Jag hade velat ha honom på planen även i Borås men det röda kortet han drog på sig, vilket jag inte är helt säker på att han förtjänade, omöjliggör detta. Lyckligtvis är jag hyfsat säker på att det finns andra som kommer ställa upp och fylla skorna som målskyttar för att ta oss vidare i kvalet. Det finns dock en finurlighet och, i brist på bättre ord, skamlöshet som går förlorad när han inte spelar och det är lycka att han inte också är stoppad från Allsvenskan.

Vi samlade på oss ett antal gula kort i en match där det i stunder var hårt och lite fult och det är alltid riskabelt då vi i bästa fall har ett play-off kvar att hantera innan gruppspelet i Europa League. Jag antar att kort nollställs innan turneringen i sig men det hade varit olyckligt om för många skulle vara avstängda i play-off.

Åter till matchen och trots det oavgjorda resultatet vill jag hävda att segern i mötet hittills går till oss. Hur?
Jo, vi var en man mindre, på bortaplan mot ett lag som har en mer imponerande historik i Europa än vi, i mer än en halvtimme och vi var precis lika nära om inte närmare att avgöra matchen till vår fördel än dom. Vi försvarade oss som bara vi kan göra och vi var trots pressen från ett lag som desperat ville få vinna på hemmaplan så stod vi emot och var bara marginaler från att förstöra festen fullständigt för dom.

Detta om något är ännu ett bevis för vilket lyft vi redan fått i Elfsborg och vilken styrka som frigjorts under bara några veckor. Och att vi definitivt är starka nog att förtjäna en plats i ett europeiskt gruppspel.
Returmötet kan inte komma nog fort.
 

Lars Mild2024-08-09 08:46:00
Author

Fler artiklar om Elfsborg