Lagbanner
Krönika: Elfsborgs kamp mot diktaturer

Krönika: Elfsborgs kamp mot diktaturer

"En diktatur skall alltid bekämpas och igår gjorde Elfsborg sin lilla del"

Jag har funderat över en sak med kvalomgångens motståndare. Eller ja, kanske inte motståndarna i sig utan snarare vad det är dom representerar.
Dom representerar väl bara sig själva, kanske någon undrar.
Nej, det stämmer inte. I alla fall inte helt och hållet. Det hela beror på hur stor del av klubben som så att säga är självständig och hur mycket som styrs av staten. Sportswashing är som bekant något vissa stater ägnar sig åt och jag tror inte att vi kan helt förkasta idén att det är något som förekommer i denna lilla ickedel av Moldavien.

Vidare har jag också funderat på varför det är möjligt. Med tanke på vad Transnistrien är för typ av administrativ yta, vilka som styr och hur det görs och vilka som stöttar upp. Och med tanke på att inga suveräna stater i världen har erkänt Transnistrien som en egen nation.
Med tanke på allt detta hur kommer det sig att dom har lag som tillåts av UEFA att delta i Europa League och motsvarande turneringar? Eller, glöm det. Jag tror nog att vi alla vet varför, men nog kan det påstås vara minst sagt osmakligt och bara ännu ett bevis för den enorma korruptionen i toppen av fotbollen.

Med detta i åtanke blir seger på bortaplan därmed inte bara en sötma att njuta av och en fördel att använda oss av i Borås. Det kan också om man så vill ses som en seger för demokrati över diktatur och korruption.

Nu kan det säker finnas dom som tycker att det är en överdrift från min sida och att jag blandar in för mycket politik. Dumheter. Laget vi möter i kvalet om Europa League kommer från en diktatur och genom detta (och sin klubbekonomi) är dom en representant för denna diktatur precis som Elfsborg i sammanhanget är en representant för Sverige.
En diktatur skall alltid bekämpas och igår gjorde Elfsborg sin lilla del genom att bokstavligen straffa dom till seger.

Matchen i övrigt kändes inte som något direkt att skriva hem om. På det hela taget skulle jag säga att vi var det starkare laget men kanske försökte båda sidor avvakta mötet i Borås. Om så är fallet vet jag inte vad motståndarnas plan är men jag vet att vi numera är ett oerhört starkt hemmalag och jag gillar verkligen våra chanser till att gå vidare till nästa kvalomgång.

PS
På ett personligt och icke fotbollsrelaterat plan vill bara passa på att tacka min älskade hustru på denna vår dag för all denna underbara tid hon spenderat med mig och jag ser fram mot minst lika länge till, vi tillsammans
 

Lars Mild2024-07-26 13:26:00
Author

Fler artiklar om Elfsborg