Lagbanner
Krönika: Tveksamma tendenser Elfsborg

Krönika: Tveksamma tendenser Elfsborg

"Det är väldigt vassa knivar men inte skalpeller"

Det är nu tredje halvbra matchen av Elfsborg sedan vi besegrade Molde och tog platsen i Europa League. Jag vill inte påstå att det är så att Elfsborg i detta nu inte helt bryr sig om Allsvenskan eller att det finns ett problem med motivationen eller ens att det finns en trötthet i ben och huvuden som så smått börjar synas. Jag påstår inte att det är något av dessa. Men det kan finnas spår av alla eller någon att finna i spelarna. Vare sig dom vet det eller inte.

Det är inte det att vi genomgående spelar dåligt, absolut inte. Men det saknas en skärpa som vi sett sedan Hiljemark tog över. Det är väldigt vassa knivar men inte skalpeller om den metaforen kan förklara vad jag menar. Skärpan precis i avsluten finns där inte i samma grad som förut, inte på alla som haft den i alla fall. Det det sista steget, den sista centimetern av självförtroende och jävlaranamma som plötsligt försvunnit och som i dom senaste tre matcherna varit en stor skuld till att vi spelat två oavgjorda och med nöd och näppe vunnit en.

Ja, vi dominerade Halmstad men vi fick inte in fler mål än ett och dom var skrämmande nära att straffa oss på samma sätt som Norrköping och BP faktiskt lyckades med. Inget ont om dessa klubbar men dom ligger alla tre i nedre delen av tabellen och vi skall kunna besegra dom i vanliga fall och speciellt i år men i ingen av matcherna stod vi för något direkt bländande spel. Ja, det var naturligtvis starkt att få till oavgjort när man fick spela med en man färre i dryga sjuttio minuter. Men vi kunde ha dödat matchen ett antal gånger om vi bara fått in ett eller två mål tidigare. Det var vi som styrde gårdagens match trots manfallet men utan att lyckas med något i avgörande lägen. Det är ett ojämnt spel och det är något som hemsökt oss sedan vi tog Europa League-platsen.

Som ett mer konkret exempel, förutom den totala målskörden och slutresultaten, så vill jag fråga följande: Vad har hänt med vår målfarlighet på hörnor? Vi har gått från att vara extremt straffande mot lag som tillåter oss att få hörna till att bli lika harmlösa som alla andra. Det kan natutligtvis  inte bli mål på varje hörna eller chans det vet jag och det är inte något jag förväntar mig men det är en påtaglig skillnad mellan det hörnspel som gulsvart stod för från det att Hiljemark tog över tills att vi säkrade gruppspelet i Europa.

Men, okej, kanske du tänker, det är ju ändå bara tre matcher.
Ja, det är bara tre matcher. Men det är också tre matcher i rad och det för mig är en tendens och inte bara en tillfällighet. Och det är inte en tendens som bör ignoreras.


PS.
Det är små saker som trots allt kan förgylla ens dag. Som när man trött och lite stressad är på väg in i mataffären för att handla det man glömt att införskaffa inför middagen och i dörren passeras av ingen mindre än Sebastian Holmén. En liten sak, helt obetydlig faktiskt, men jag var gladare när jag handlade den dagen.
 

Lars Mild2024-09-20 16:56:00
Author

Fler artiklar om Elfsborg