Elfsborgaren Isak Edén inför Galatasaray: ”Kan chockera”

Elfsborgaren Isak Edén inför Galatasaray: ”Kan chockera”

Under onsdagseftermiddagen spelar Elfsborg sin tredje match i årets Europa League. Efter segern hemma mot Roma väntar nu turkiska storlaget Galatasaray på bortaplan. – Det är en riktigt, riktigt fet bortaresa, säger Elfsborgs-supportern Isak Edén till SvenskaFans ett par timmar innan avspark.

Ett 50-tal gulsvarta supportrar har tagit den långa resan från Sjuhärad till Istanbul. En av dessa är Elfsborgs-supportern och SFSU-ordföranden Isak Edén. När SvenskaFans ringer upp honom ett par timmar innan avspark sitter han och alla andra gulsvarta supportrar och laddar upp.
– Det är en uppladdning på en restauranggata mitt i Istanbul. Är man i solen är det riktigt nice, men lite kallare utanför solen.

Han berättar att han och några andra tillresta supportrar bor vid det stora turist- och fritidsdistriktet Taksimtorget. Under matchdagen har de gått lite drygt en timme från boendet till uppladdningen med ett par stopp längs vägen.
– Det är en väldigt "vibrant city", säger Edén när han ska försöka beskriva staden. 
– En riktigt, riktigt fet bortaresa. Det är kontinenten deluxe här nere kan man säga.

Att Istanbul är en fotbollstokig stad råder det inga tvivel om. Staden stoltserar med tre storklubbar: Besiktas, Fenerbahce och Galatasaray. Att det sistnämnda laget spelar match i Europa League mot den betydligt mindre föreningen IF Elfsborg är det ändå många som har koll på, berättar Edén.
– Det är ändå en hel del som noterar våra gula tröjor. Det var någon som tog fram sin telefon och visade oddsen för matchen. 1,15 på en seger för Galatasaray, så han var tydlig med vilka som var favoriterna idag.

Hur stor chans har Elfsborg idag egentligen?
– Man kan väl inte säga att vi är här för att vara competitors direkt. Vi är kanske inte turister, men som supporter känner man sig ändå lite som en turist idag. 

Samtidigt menar han att det faktiskt finns en chans för Elfsborg att skrälla på nytt i Europa League.
– Man har väl inga höga förväntningar, men vi har slått Roma, bollen är rund och de kryssade mot Riga så det är klart att vi kan ta poäng. Men det är vad det är.

"Hur lugnt som helst"
På förhand har det varit lite snack i supporterled om hur säkert det faktiskt är att åka till Istanbul för att följa Elfsborg. Isak och de andra gulsvarta på plats har dock inte märkt några oroligheter eller problem som helst.
– Det här hur lugnt som helst supportermässigt. Vi är i turistkvarter, så det har varit hur lugnt som helst och inga problem.

Galatasarays massiva arena Rams Park tar ungefär 54 000 åskådare och kallas ibland för helvetet, ofta med ett enormt tryck på läktarna. 
– Vår SLO påstår att det sålts 48 000 biljetter, så vi får se hur mycket folk det blir. Men det kommer bli en del del folk i alla fall.

I september presenterades storstjärnan och målmaskinen Victor Osimhen som ny Galatasaray-spelare. På hans fem senaste framträdanden i klubben har han gjort tre mål och fyra assist. Bara för ett par dagar sedan visade han upp sig på riktigt för sina nya supportrar genom en cykelspark mot Antalyaspor. Frågan är hur Elfsborgs backlinje ska kunna stoppa honom?
– Gurra (Henriksson) löser det. Det var någon restaurangägare som började prata om Oshimen, då frågade vi om han hade hört om Jalal Abdullai. Så vi har nog spelare som kan chockera Galatasaray tror jag, avslutar Isak Edén.

Matchen mellan Galatasaray och Elfsborg startar 16:30 den 23 oktober svensk tid.

SvenskaFans.com2024-10-23 14:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans