Elfsborgs segersvit fortsätter efter återstarten - vann mot Hammarby

Ett kortare uppehåll har inte hämnat Elfsborgs vinstrad. Ännu en ny match och ännu en ny seger i återstarten av allsvenskan. Trots en stundtals krampaktig insats av Elfsborg gav Johan Larsson och Sveinn Gudjohnsens mål till slut segern.

Det var en minst sagt förväntad startelva hos IF Elfsborg som kom ut på Borås Arena för att möta Hammarby IF i ett typiskt Boråsväder med sol och regn i symbios. När Jacob Ondrejka nu har tagit väskorna till Antwerpen och Belgien, var det Alexander Bernhardsson som fick chansen i startelvan igen, efter en längre tids skadefrånvaro. På sin kant fick han även möta den föredetta ytterbacken i Elfsborg vars namn är Simon Strand, som möttes av burop när han fick bollen.

Matchen då, inledningen var något trevande av båda lagen och det var inget av lagen som fick fram några målchanser. Tidigt in i matchen gjorde Gustaf Lagerbielke en perfekt brytning som sista man, när han var först på bollen med en benlängd. Trots det föll Bajen-spelaren och domare Granit Maqedonci valde att belöna Hammarby med en frispark och ett gult kort till Lagerbielke.

Frisparken tog Simon Strand hand om, men Hakon Valdimarsson i mål kunde enkelt styra ut frisparken till en hörna. Men det skulle inte dröja länge förrän Elfsborgs ledningsmål skulle komma. Jeppe Okkels på vänsterkanten vek inåt i banan och avlossade ett skott mot första stolpen. Bajens Davor Blaževic gav en retur rakt i straffområdet, och där fanns Sveinn Gudjohnsen som stötte in bollen till 1-0 för Elfsborg i den 13:e matchminuten.

Trots det tidiga målet var det ett Elfsborg som slarvade en hel del i passningsspelet när man väl återerövrat bollen högt upp i planen, vilket gjorde att många av kontringarna stannade upp. Man fick inte riktigt ut den nivån man är van och se Elfsborg kunna producera i det offensiva spelet.

Samtidigt var det ett Hammarby som hade svårt att komma runt ett kompakt Elfsborg som låg nära varandra i lagdelarna. Och det var inte många målchanser laget från Södermalm skapade under första halvlek. När man väl gjorde det slutade det i en kontring av Elfsborg, där Jeppe Okkels fick bollen och vek in återigen och avlossade ett skott. Denna gången kunde dock gästernas målvakt hålla bollen.

In till andra halvlek var det ett Hammarby som tog tag i matchen, och kunde behålla bollen på offensiv planhalva. Men Elfsborgs försvarslinje stod som vanligt upp på ett exemplariskt sätt. Och det var likt första halvleken en rätt trevande början, där båda lagen försökte pressa på varandra.

Det skulle dröja till den 64:e minuten när Elfsborg skapade en het målchans. Jeppe Okkels och Niklas Hult stod för ett samarbete på vänsterkanten där den sistnämnda slog ett inlägg in till boxen. Där fanns Sveinn Gudjohnsen med sin panna som nickade bollen i stolpen och ut från straffområdet.

Elfsborg fick fart efter målchansen, men likt tidigare delar av matchen satt varken bollmottagningarna eller passningarna alltid till hundra procent.

Med en 1-0 ledning in i sista perioden av matchen, var det ett Hammarby som tryckte på framåt. Dock var det få heta målchanser som skapades och när de väl kom stod Valdimarsson och backlinjen redo att styra undan.

Det skulle dock komma ett förlösande 2-0 mål för Elfsborg i den 86:e minuten, som verkligen fick Elfsborg att kunna andas ut. Andre Rømer slog in ett inlägg från vänsterkanten in i straffområdet. I boxen nickade två Hammarby-spelare ihop och bollen damp ner till en helt fri Johan Larsson som på volley sköt in 2-0.

Ett mål som gav Elfsborg segern, ännu en ny seger med andra ord och med två poäng upp till Malmö, så börjar målet innanför väggarna till omklädningsrummet och på läktarna att tydliggöras. Det är ett SM-guld som ska bärgas hem till Borås om fyra månader.

Startelva: Hakon Valdimarsson – Johan Larsson, Sebastian Holmén, Gustaf Lagerbielke, Niklas Hult – André Römer, Michael Baidoo (90’), Ahmed Qasem – Alexander Bernhardsson (60’), Sveinn Gudjohnsen (90’), Jeppe Okkels (79’).

Avbytare: Tim Rönning, Buhari Ibrahim, Gustav Henriksson, André Boman, Noah Söderberg, Emmanuel Boateng (60’), Gottfrid Rapp (79’), Jack Cooper-Love (90’), Besfort Zeneli (90’).