Hammarby - Degerfors
5 - 1

En ”femetta” mot Degerfors!
Hammarby firar efter att Nahir Besara gjort 2-0 mot Degerfors

Det finns få saker som är så svårt som att prestera på toppen av sin förmåga när i stort sett alla förväntar sig att man enkelt skall vinna en match. Många gånger går man därför på halvfart eftersom man är övertygad om att det skall lösa sig ändå, och de flesta gångerna gör det också det, mycket beroende på att laget har en högre individuell kvalitet på sina spelare än motståndarna.

Jag tycker att detta sammanfattar dagens match väldigt väl även om vi i den andra minuten lyckades göra 1–0 när Shaquille Pinas hittade Mohanad Jeahze med en genomskärare, som den senare förpassade i mål genom ett distinkt vänsterskott i bortre hörnet.

Det är oklart om det var det tidiga målet som får hemmalaget att komma av sig lite, för det var inget sprudlande Hammarby vi i publiken fick se. I stället såg det lojt och stationärt ut, men så var det där med kvalitet, som jag var inne på tidigare.

I 26:e minuten kombinerar Nahir Besara och Veton Berisha på ett mycket lyckat sätt och anfallet avslutas med ett skott av Nahir som smiter precis förbi Berishas fot, men också förbi Degerfors målvakt och 2–0 är ett faktum. När detta mål kommer känns det en aning ologiskt då det är bortalaget som står för det bästa anfallsspelet i matchen just då. Degerfors fortsätter att skapa chanser och till slut lyckas de reducera till 1–2 genom Albin Mörfält, endast tre minuter före halvtidsvilan.

Jag kan inte tänka mig att Marti var speciellt nöjd med hur det sett ut på planen under första halvlek, även om vi gjort fler mål än motståndarna och jag var säker på att få se en förbättring från Hammarbys sida i andra halvlek.

När väl andra halvleken startar så märks inga större förändringar utan det är ett statiskt Hammarby som sköljs över av ett väl spelande Degerfors och jag var väl då knappast ensam om att vara orolig för att vi skulle tappa matchen helt. Under denna period drar Jeppe Andersen, mycket olyckligt, på sig ett gult kort, som gör att han missar derbyt mot AIK. Även Kurtulus får ett gult kort och det är tydligt att hemmalaget är sena in i de flesta närkamperna. Men så var det då det där med kvalitet när det som bäst behövs. Det är återigen Besara och Berisha som är inblandade, i den 65:e minuten, då Berisha sticker i väg i djupled och Nahir hittar honom med en fantastisk passning. Berisha, som jobbat som en galärslav hela matchen, får äntligen utdelning för allt sitt slit och placerar säkert in en vänster vid bortre stolproten.  Ett mycket viktigt mål som mycket väl kan ha avgjort matchen.

Berisha passar även på att göra 4–1 med ett kontrollerat avslut på huvudet. Klockan står då på 76 minuter och matchen är vunnen. I 88:e minuten sätter inbytte Abdelrahman Saidi sista spiken i kistan, genom att trycka in 5–1 med ett hårt lågt skott från distans.

Det är förstås oerhört starkt att vinna med hela 5–1 när laget inte spelar på topp. Degerfors skall ha all heder för sin insats och jag tycker att de är nog så bra som hemmalaget fram till det förlösande 3–1. Det måste kännas oerhört tungt för bortalaget att åka hem med 1–5 i baken efter att man gjort en i stora delar väldigt bra match. De skall också ha en eloge för att de faktiskt pressade högt och inte bara gick hem och ”parkerade bussen” så fort Hammarby hade bollen. Jag blev också väldigt förtjust i Degerfors vänsterback Guay som var väldigt bra i matchen, och då framför allt i den första halvleken.

Segern innebar, sånär, att vi tog över serieledningen, men det grusades när Jeremejeff gjorde 1–0 för Häcken i den 94:e minuten på bortaplan mot Sirius. Vi gick dock om Djurgården på målskillnad och är tvåa i tabellen, två poäng efter Häcken.  Trots den missade serieledningen så var detta en viktig seger som gör att vi har några poängs avstånd till både AIK och Malmö i jakten om en placering bland de tre bästa. Ett försprång som vi mycket väl kan behöva med tanke på programmet de kommande fem matcherna med bortamatcher mot AIK, Norrköping, Malmö och Häcken samt ett hemmaderby mot Djurgården.

Åter till matchen och intrycken från denna. Marti valde denna match att rotera lite i startelvan och placerade Sandberg på bänken till förmån för Pinas. Edwin Kurtulus fick då ta högerbacken, en plats som han borde vara van vid efter att ha spelat på den positionen i Halmstad innan han kom till Hammarby. Denna gång var dock inte hans insats så lyckad och han såg seg ut och följde nästan aldrig med i anfallen på samma sätt som Sandberg brukar göra. I första halvlek så kändes det som att Degerfors gjorde vad de ville på vår högerkant, vilket kändes lite oroväckande då Kurtulus är vår enda backup till Sandberg. Även Bubacarr ”Steve” Trawally fick chansen från start och om man säger att han inte tog den så överdriver man knappast. Ett par bra aktioner med också många felpass och bolltapp som resulterade i farliga kontringar för Degerfors.

På mitten gnuggade Jeppe på medan båda Bojanic och Besara setts bättre. Passningsspelet var riktigt segt och långsamt stundtals även om de två fotbollsgenierna ibland briljerade och gjorde riktigt bra saker, som Besaras mål och assist exempelvis.

Framåt handlade mycket om Veton Berisha, som var en klippt tånagel från att göra hattrick, som visade med eftertryck vilken viktig spelare han kommer att bli framöver för Hammarby. Han inte bara gör mål utan jobbar också stenhårt under de 84 minuter som han var på plan. Veton kan visa sig vara just den katalysator som vi har behövt för att ta nästa steg.

Noterbart är också att den till Hammarbyfamnen återbördade Mohanad Jeahze krönte en bra insats med två poäng i form av ett mål och en assist.

Av de som kom in i matchen hann Saidi göra störst avtryck med sitt mål. Vagic, Concha, Nilsson och Demirol gjorde alla habila insatser utan att glänsa.

När jag skrev artikeln inför Degerforsmatchen nämnde jag att ord som jag ville använda i denna matchrapport var ”fart”, ”effektivitet” och ”målfest” och trots att hemmalagets fart inte var den högsta var vi effektiva vid våra lägen vilket ledde till en målfest i en match där segermarginalen kändes ett eller ett par mål för stor med tanke på hur matchen såg ut under 90 minuter.

Nu laddar vi upp inför derbyt mot Gnaget och sluter upp mangrant på Friends för att stötta vårt lag på söndag. Det kommer att bli en tuff drabbning där AIK kommer att göra allt för att täta poängluckan till oss uppåt.