En fullständigt bedrövlig match

Huddinge förlorar bortamatchen mot Nyköpings BIS. Det blir 3-1 efter en av de mest bedrövliga matcher jag sett på mången god dag. Jag har förståelse för att hemmapubliken uppskattar de tre poängen efter ett kassaskåpstätt försvarsspel men jag hävdar att det är HIF som gör dom bra. Inte ens domaren får godkänt.

Inledningen ser ur som de flesta andra HIF-matcher i år. Det för dagen vitskrudade laget rullar boll direkt från kick-off, tilldöms en frispark i 3e minuten. Omar Laamrani lyfter från vänster, nära mittlinjen, Bissarnas målvakt Gustaf Halvardsson tappar lyran och det uppstår en rörig situation i boxen. Men det leder inte till något avslut mot mål.

Minuten därpå får hemmalaget till en omställning på högersidan men inspelet blir alldeles för långt och är helt ofarligt. Sedan dröjer det sex minuter innan Bissarna har kontroll på bollen på vår planhalva, och den här gången når de inte ens så långt som till halva.

Huddinge har stort bollinnehav men skapar noll och intet. Bissarna börjar sticka upp efter en dryg kvart. I 17e får de en frispark på högersidan, på vår planhalva nära mittlinjen. Sebastian Hylén väljer att diskutera domslutet med domaren i stället för att ta upp sin markering. Det ger vidöppen gata för Jakob Bergman som avancerar in i straffområdet, avslutar lågt mot främre. Bollen får en lurig studs och Edrisa Bojang har fullt sjå med att styra till hörna. Den leder till en hörna från andra hållet efter en nicktouch som får en lyckosam styrning utanför via en av våra spelare.

Den andra hörnan rensas undan, en välriktad långboll och Johan Edeland passerar med lätthet den siste motståndare på den fjärdedelen av planen – och fälls bakifrån! Johan reagerar ilsket på detta uppenbara regelbrott – får gult kort av domaren!  Den ursprunglige syndaren, Román Tello Olivares kommer undan med gult kort. Det kan vara nu domaren börjar tappa matchen. Mycket talar för det.
Här kan man sväva ut i ett filosofiskt resonemang om det rimliga i att den som reagerar mot ett uppenbart fall av ”gamesmanship” får samma straff som förövaren. Det får anstå till ett annat tillfälle.

Vi får svårare och svårare att ta oss upp på hemmalagets planhalva. Vårt kortpassningsspel leder ingenstans. Längre passningar och snabba framstötar längs kanterna kan möjligen tänja lite på Bissarnas försvarslinjer. I 26e susar Alfredo Martiatu Nordeman fram på högersidan, inspelet ser lovande ut, tre vita tröjor störtar in i boxen men det räcker med en rödtröjad motståndare för att undanröja hotet.

Dryga minuten senare ser det ut som om Ousman Touray har koll på situationen, felvänd en bit in på egna planhalvan. Möjligen att han är lite för säker på sin egen teknik men faktum är att han överrumplas av en kvick motståndare som via en tydlig tackling över Tourays ben erövrar bollen. Domarsignalen uteblir och Oscar Karlsson kan några få sekunder senare dunka in 1-0 högt förbi en desorienterad Edrisa. Passning snett-inåt-bakåt från Edvin Lelic Ahmetovic, helt enligt instruktionsboken.

Abdulmannan Khalil, hemmalagets uppspelspunkt, äger våra försvarsspelare. Bissarna spelar på kropp och han är mästerlig i mottagningarna och kan oftast hitta medspelare med en rätt adresserad passning. Till skillnad mot stackar Kamil Dudziak i HIF-anfallet, han får kämpa förgäves i höjdduellerna och vinner han någon enstaka så är chansen minimal att bollen droppar ner hos en lagkamrat.
I 30e når ett inspel från vänster fram till Khalil, han avslutar själv, bollen passerar över. Edrisa pustar ut.

Ett par minuter senare öppnar Joacim Corneliusson vårt konto för avslut på mål när han skjuter ett misslyckat skott utifrån som går rakt i famnen på målvakten. Fler avslut inom målramen blir det inte.

Sedan lever vi farligt igen, på nytt efter bollförlust på egen planhalva. Edrisa får undan bollen framför fötterna på anstormande hemmaspelare men det kommer ändå ett avslut som passerar utanför. Sedan ger vi bort bollen direkt efter kort uppspel. Edrisa räddar oss igen.

Nu händer det saker hela tiden. Omar får en ful stämpling på vår planhalva. Någon frispark får han inte och något gult kort kommer absolut inte på fråga. Nästan direkt hamnar vi i en trång situation på högersidan. Samuel Edgren försöker lösa det hela med en glidtackling, felvänd! Det resulterar i att Albin Aljic kan avancera från en offsideposition och iskallt rulla in 2-0 mellan benen på Edrisa.

Johan Edeland försöker med fart, lite oväntat denna eftermiddag. Kapas bakifrån nära kortlinjen. Hur domaren kan undgå att varna Edvin Lelic Ahmetovic, det förstår jag inte. Flera tuffa situationer uppstår i tät följd. I mina ögon solklara frisparkar, kanske till och med något gult kort. Kevin Jarrett blir upprörd och då (!) kommer det gula kortet upp.

Kort före pausvilan exploderar matchen! Långt bort från mig, på andra sidan planen. Johan Edeland ligger utsträckt på gräset och det blir allmänt tumult. Händelsen sker framför assisterande. Det blir palaver och domarkonferens. Gult kort till syndaren, han som ”bara” fick gult i 18e minuten. Nu kommer det röda. Vi kan se fram emot ett numerärt övertag under hela andra halvlek.

Huddinge-grabbarna kommer ut efter paus med hängande huvuden, ser uppgivna redan från början. Men, va’ f-n! En man mer och 45 minuter att vända matchen. Nu gäller det att verkligen tro på det här!
Tiago Silva Sanchez in i stället för Ousman. Omar, en av två som prövat och lyckats med offensivt riktade passningar från mittfältet (Jocke är den andre) förvisas till vänsterbacksplatsen. Men ändå … Att se ut som offerlamm på väg till slakten. Det är för bedrövligt.

Återstarten påminner om matchstarten. Med två väsentliga skillnader. 1 Vårt spel saknar någon som helst form av tempo. Det är som om grabbarna tänker något i stil med ”vi är en man mer, det löser sig utan att vi behöver göra något”. 2. Efter två minuters bollrullande i sidled och bakåt kommer första bollen i offensiv riktning, längs vänsterkanten. Aggressiv och rörlig hemmaspelare springer runt stillastående vittröja som inväntar bollens ankomst. Det blir omställning, avslutas med att Oscar Karlsson kommer älgande, får ny perfekt passning snett-inåt-bakåt och dunkar upp 3-0 i nätmaskorna bakom Edrisa.

Huddinges svar är fortsatta korta och lite kortare passningar kors och tvärs på mittplan, ut på kanterna. Där är det stängt. I mitten är det tydligen ogörligt att ens försöka. Jag förlikar mig med tanken att behöva sitta ytterligare 35 minuter, väl medveten om att om inget revolutionerande inträffar kommer Huddinge inte att lyckas göra mål.
Jag hade fel!

I 56e trär Johan in en passning från höger, Kamil kontrollerar bollen i straffområdet, vänder och försöker tränga sig igenom två försvarsspelare. Givetvis dömt att misslyckas. Men det blir kontakt, ben mot ben. Domaren blåser straff! Kamil placerar lugnt in 3-1 till vänster om hemmamålvakten.

Kanske, kanske är jag på plats för att bevittna ett underverk.
Hoppet spirar när Noah Strand byts in direkt efter målet. Vi får in en kille som är nästan huvudet högre än alla andra spelare. Äntligen någon att sikta på och som kan avlasta Kamil i kampen mot Bissarnas mittförsvar!
Men, nej!
Noah placeras som säkerhetslås längst bak. Inte ett ont ord om Noahs löpstyrka, men nog finns det andra spelare på planen som kan fylla rollen som bromskloss för hemmalagets snabba omställningar.

Hur taggade är Huddinge-killarna?
Efter vi rensat en hemmahörna i 75e går bollen ut till inkast mitt på vår planhalva. Vårt inkast. Johan är blixtsnabbt där och letar efter någon som löper i offensiv riktning. Allt han ser är sju  hemmaspelare i full färd att arrangera försvarslinjerna i god ordning. Johan vänder blicken åt andra hållet, ser nio lagkamrater långsamt gå (GÅ!) ut ur eget straffområde.
Och det här sitter jag kvar frivilligt och tittar på! För att du ska kunna läsa denna matchrapport.

Snabbspolar fram till 90+6 då domaren blåser av matchen. Konstaterar att Shaun Lomas, som ofta verkar vara den som ska stötta Kamil offensivt, har vårt bästa avslut, en nick över i 75e efter en högerhörna, och att Edrisa räddar oss undan ett större nederlag när han tippar ett rykande skott över ribban när vi nått in på tilläggstid.
God natt!

Matchfakta
20/8                    Nyköpings BIS – Huddinge IF 3-1 (2-0)
Oscar Karlsson (27), 2-0 Albin Aljic (38), 3-0 Oscar Karlsson (48), 3-1 Kamil Dudziak (57, straff).
Edrisa Bojang – Alfredo Martiatu Nordeman, Alexandros Kousis, Samuel Edgren (59 Noah Strand), Ousman Touray (46 Tiago Silva Sanchez) – Shaun Lomas, Joacim Corneliusson, Omar Laamrani  – Johan Edeland, Kamil Dudziak, Sebastian Hylén (77 Jakob Sauma).
Varning HIF: Johan Edeland.