En Gnagares guide i rastlösheten

En Gnagares guide i rastlösheten

COVID-19:s framfart över planeten har lett till att hela samhällen hamnar i en form av stand-still. Fotbollsvärlden drabbas i synnerhet ganska hårt, och vi är många som faktiskt inte vet vad vi ska göra efter en arbetsdag på distans.

I skrivande stund har Sveriges statsminister och utbildningsminister presskonferens där de återger beslutet att Universitet, Komvux och gymnasium ska övergå till distansundervisning. Detta leder till att studenter gör yrkesverksamma sällskap i att trampa runt hemma i takten till rastlöshet.
 
Det står nu också klart att både Allsvenskan och de andra internationella ligorna skjuts upp till senare i år, och Fotbolls-EM till sommaren 2021. Vi är inte vana vid den här typen av frånvaro av fotboll, och i synnerhet som svensk supporter är man bortskämd med fotboll året runt.
 
Som engagerad och otålig supporter själv, har jag tagit på mig att göra en lista som förhoppningsvis kan stilla en gnagares hunger, och kanske kan det vara en stöttepelare när saknaden blir som värst.
 
(OBS! Artikeln innehåller inte någon form av marknadsföring).
 
1. Nostalgiresa på YouTube
Jag medger att det första alternativet är något basalt. De flesta av oss har spenderat timmar med AIK-klipp på YouTube, men jag råder ändå folk att återupptäcka gamla klipp. Det finns något magiskt med videos inspelade på en urgammal Iphone, säsongen 2012, där Nisse Johansson manar på klacken efter bortamatch på Hisingen. Eller den klassiska intervjun med Martin Mutumba där han hävdar sig vara en av Allsvenskans sämsta spelare, efter att ha klackat bollen över både sitt och motståndarens huvud, två gånger.
 
Som en gratistjänst är YouTube ett oerhört bra alternativ för en gnagare. Oändliga timmar kan spenderas i en nostalgiparad signerad AIK.
 
2. Skaffa SPORTlib
När alla videos på YouTube är sedda och rödmarkerade kan du behöva ett nytt alternativ. Då finns AIK på SPORTlib. Efter ett par år som student besitter jag en oerhörd skicklighet gällande ekonomiska prioriteringar. De ihopsamlade månatliga utgifterna är noga utvalda och det finns inte en enda betaltjänst jag inte aktivt använder. Mitt konto på SPORTlib är money well spent. Streamingtjänsten ger mig tillgång till flera timmars inspelat behind-the-scenes material kring AIK, och på det, alla AIKs egna årskrönikor mellan åren 2006-2019.
 
Hemma hos-reportage med spelare och ledare, massor av klipp ifrån Guldfirandet 2018, intervjuer med AIK-hjältar, dokumentärserien Ivan Turina, med dig fick vi leva och Talkshowen Studio AIK är skäl nog för att skaffa ett konto.
 
3. FIFA
Något av en hörnsten i en fotbollsintresserad nittitalists uppväxt. Många med mig skulle nog skriva under på att man spenderat närmare tusentals timmar med spelets olika utgåvor, och det är ett oerhört bra sätt att få utlopp för ett fotbollssug.
 
Allsvenskan och AIK har funnits i spelet sedan 1995 års utgåva (FIFA 96) och sedan 2005 har man kunnat spela som sitt favoritlag i karriärläge. Köp, sälj, låna in och ut spelare baserat på en någorlunda rimligt balanserad budget, ta AIK igenom Champions League och lyft Lennarts Johanssons pokal säsong på säsong.
 
Spela med Mats Rubarth, Nebo, Tjerna och Andreas Andersson i FIFA 2002, eller anfallstrion Obolo, Valdemarín och Figueiredo i FIFA 08. För oss som vuxit upp med spelet är detta ett sätt att återupptäcka barndomen och nå en form av nostalgisk klimax, något det kan vara för er nybörjare med.
 
Om man absolut måste ha det nyaste nya så kan det kosta en del, men om man kan nöja sig med äldre, enkla, versioner av spelet så går de att få tag i för en relativt liten peng.
 
4. Böcker
Om moderna medel som tv-spel och streamingtjänster inte är något för dig, så finns det möjlighet att sträckläsa om olika figurer kring AIK. Spelarlegendarerna Mats Rubarth och Daniel Tjernström har skrivit ner sina karriärer i två egna böcker. Böckerna består av spelarnas egna reflektioner kring minnesvärda stunder i deras repsektive karriärer. Även Johan Segui har skrivit en bok. Den gamla ordföranden återger allt ifrån sin uppväxt på Södermalm, tiden i Black Army, sitt förflutna kring Hells Angels till rollen i AIK Fotboll.
 
Det senaste släppet relaterat till AIK är biografin om ingen mindre än Lennart Johansson. Mannen som uppnått en legendarisk status inte bara inom AIK och svensk fotboll utan även inom UEFA. Boken En polare bland pampar och pokaler återger allt ifrån hans uppväxt till hans ansenliga karriär.
 
Supporterskap är mer än bara matchen
Vi kan inte göra annat än att konstatera att situationen vi finner oss i är märklig. Men, vi vet alla att supporterskap sträcker sig längre än slutsignalen. Även om inget går upp mot matchdag, så finns det en uppsjö av aktiviteter kring klubben.
 
Fotbollen kommer tillbaka. Även om det kanske inte blir när vi vill, eller i en perfekt form, så kommer den snart vara en del av våra liv igen. Till dess får vi hålla ut och göra det bästa av situationen.
 
Har ni några egna huskurer som kan hjälpa? Har ni några guldklipp att dela med er av? Släng in en kommentar eller tre, stötta varandra.

Max Mohlin2020-03-18 08:00:00
Author

Fler artiklar om AIK

Hoppet om Europa lever trots derbybaksmällan