Hammarby - Varbergs BoIS
5 - 1

En klassisk jävla femetta hemma mot Varberg
En av matchens giganter som vet att han behöver skjuta oftare.

Måndag, oktober och mörkret hade redan sänkt sig över Stockholm när Hammarby tog sig an Varberg på nya Söderstadion. Det var ett Bajen som inte vunnit på fem matcher och framför allt såg sin tredjeplats hotad av lagen nedanför. Därför än viktigare att vi skulle lyckas bärga en seger och tre välbehövliga poäng. Det blev en relativt smärtfri och övertygande seger som åter gör att vi ligger på tredje plats.

Varberg kämpar som sagt i den där botten av tabellen och hade inför matchen blott tre poäng ner till kvalplatsen. Förutsättningarna för dem var dessutom goda då Degerfors som ligger på nämnda placering spelade 0-0 mot Sirius i helgen. Inget att förlora, bollen är rund och så vidare men vår motståndares läge för att ta sig an Hammarby kändes för deras del helt ok? Än värre för vår del däremot då vår långa radda matcher utan segrar och motståndares resultat i nämnda helg gjorde att vi vid förlust skulle halka ner till en femteplats eller oavgjort skulle göra att vi låg på samma poäng som såväl AIK som Kalmar FF. En seger mot Varberg ger såväl lite avstånd bakåt och bara två poäng upp till andraplatsen och efter dryga 90 minuter blev det ju också så.

Det är elektrisk stämning när Klitte blåser igång matchen och Hammarby tidigt slår på ett högt tempo och press. Redan i den andra minuten kommer vi framåt och Nilssons inlägg slås ut till matchens första hörna där en misslyckad variant genomförs. Anstormningen fortsätter dock och efter fortsatt högt tempo kliver Kurtulus fram och får iväg ett rasslande skott som målvakten styr undan med fötterna. Varberg backar hem, våra mittbackar står ovanför mittcirkeln på offensiv planhalva och det är tydligt vad för match det kommer bli. I den 9:e minuten spelar vi snabbt framåt då Berisha når Nilsson som avslutar rakt på målvakten ut till hörna. Efterföljande hörna blir resultatlös men inkastet därefter når till slut fram till Ludwigson som läckert slår ett inlägg där Besara på direkt tillslag slår in bollen mellan benen på målvakten, 1-0.

I minut 13 får Varberg hörna där Tranberg får en perfekt träff men Dovin med händerna räddar oss från en snabb kvittering. Tempot från vårt håll slås det däremot inte av på utan hyfsat omedelbart är motståndaren nedpressad igen och de få omställningschanser som dyker upp leder oftast till snabb erövring av Hammarby. Vi är också idag suveräna på att snabbare slå bollarna på yte högre upp i planen. Snabbheten syns också i 20:e minuten där vi snabbt skarvar oss fram centralt till Besara som lyckas trockla fram bollen till Nilsson som chippar in den, 2-0.

Mardrömsstart för Varberg som dock inte lyckas förändra matchbilden utan direkt efter avspark kryper ner igen. Vi utmanas inte i uppspelsfasen, kan enkelt komma fram på kanterna och saknar några hot från Varberg i djupled. Med en fjärdedel av matchen spelad kan också Hammarby uppvisa ett bollinnehav på 80% vilket säger mycket om matchbilden. Men det är också efter ungefär 30 minuter som vi slår av på tempot och Varberg faktiskt för första gången i matchen kan börja spela något mer organiserat. I minut 35 är Ludwigson centimeter från mål efter att, så klart, Besara perfekt spelat fram honom. Efter att Bojanic tvekat gången innan gör han det inte i 43:e minuten där han med dubbla dribblingar tar sig förbi två spelare framför straffområdet och dundrar in bollen, 3-0.

Första halvlek är i mycket en uppvisning från vårt håll. Tempot är slående högt, precisionen i passningsspelet högt och dessutom är det rakt framåt i planen. Jag slås också av hur bra Kurtulus är i sitt offensiva spel, hur kylig Pinas är och vilket ankare Sadiku ständigt utgör. Offensivt är Bojanic bra men Besara bländande och det enda som skaver är oförmågan att sätta Berisha i spel oftare och bättre men hans bidrag till offensiven med löpningar går inte att snacka bort. .

Det hinner knappt gå en minut innan vi kommer i ett fläktande anfall. Berisha jobbar fram bollen till Besara som avslutar i stolpen, får tillbaka bollen och serverar Bojanic framför i stort sett tomt mål, 4-0. Ska vi klaga vid den ledningen så är det väl fortfarande att Ludwigson eller Berisha inte ännu gjort några mål. Det är nära utökning i minut 56 efter att Berisha först rivs ned när Nilsson slår in bollen men eftersom Ludwigson får avslutet så blir det ingen straff och missad målchans. Läget för Besara i minut 58 är inte sämre men bollen högt ovanför. Ännu bättre blir det minuten senare där Bojanic slår en magisk passning till Besara och räddningen på avslutet är av den högre klassen. I detta skede av matchen sker en ordentlig rotation även för oss då Saidi, Andersen och Vagic ersätter Bojanic, Pinas och Berisha. Direkt efter bytet så kommer Varberg i ett märkligt dåligt mött anfall och avslutet styrs in i mål, 4-1. På varbergs efterföljande hörna blir det farligt igen och några minuters mindre fokus gör en riktigt nervös helt plötsligt.

Det stabiliserar sig efter ett tag och i minut 72 kommer Jeahze fram fint på kanten, slår in bollen som via Ludwigson når Nilsson men må l vakten räddar det fina avslutet till hörna. Resultatlös men här höjer vi tempot en aning. Bytena leder knappast till någon förbättring av vårt spel, snarare tvärtom. Dessutom slår Varberg av på takten ordentligt och det blir relativt krampaktigt när klacken manar på att öka takten sista kvarten. I 82:a minuten slår Jeahze en frispark som målvakten räddar ut till hörna innan Nilsson byts ut mot Concha och några minuter senare Jeahze mot Demirol. Det sista som händer efter en rätt sönderhackad avslutning är att Ludwigson arbetar fram en fin pass direkt på Andersen centralt i straffområdet, 5-1.

Det är inte ok att försvarsspelet ska rasa samman på grund av våra byten, det är ju efter det Varberg faktiskt kommer till ett antal kvalificerade chanser och vi släpper fram dem i planen. Om bytena var ett försök att ge några avbytare chansen var det väl knappast heller någon av dem som tog den även om Saidi stod för en hel del energi. Matchen borde heller aldrig inneburit att vi släppte in några mål men en överlag säker seger är ett faktum. Dessutom var den första halvleken imponerande på många sätt och lovar gott inför de kommande fem omgångarna. Vi ska inte heller glömma att vi bröt en svit på fem matcher i rad utan seger. Efter 25 spelade omgångar ligger vi därför trea med 2 poäng ner till såväl KFF som AIK.