Storseger i kvartsfinalen – Stockholmsderby väntar
Danielson jublar med Deniz Hümmet efter att ha nickat in 1-0 mot Degerfors.

Med den ovanligt tidiga matchstarten 13.00 besöktes Djurgårdens IF av Degerfors i Svenska Cupens kvartsfinal. I en match som till stor del dominerades av Djurgården kunde man, precis som i matchen mot Göteborg, ta ledningen i den andra halvleken – och efter det var det inget snack om saken.

Efter en travande försäsong och ett lovande gruppspel var det till slut dags för den första riktiga utslagsmatchen för Djurgårdens räkning. Med Degerfors IF som motstånd var experter såväl som supportrar helt eniga: Blåränderna gick in i kvartsfinalen som stora favoriter. Ett avancemang här skulle innebära att ett sista hinder innan den första cupfinalen sedan vinsten 2018 – där hindret då precis som nu skulle vara rivalerna AIK, borta på Friends Arena.

3-0-segern mot Göteborg senast lovade gott där framför allt Deniz Hümmet och Tobias Gulliksen utmärkte sig, samtidigt många var helt överens om att siffrorna var någorlunda missvisande sett till den faktiska matchen. Nu stod ett nederlagstippat Degerfors för motståndet, men årets cupupplaga har visat att skrällarna är vanligt återkommande.

Ekdal från start
Stora delar av hemmalagets startelva var precis som det spekulerades kring inför matchen. Försvarsfyran var identisk från sista gruppspelsmatchen, och efter Rasmus Schüllers smäll senast var det föga förvånande Albin Ekdal som stod som ersättare på mittfältet. Mannen som åldrats som ett spektakulärt vin, Haris Radetinac, hade en mycket väl godkänd insats senast – något som belönades med en start där han således ersatte Oskar Fallenius. Noterbart i övrigt var att Rasmus Nehrman fanns tillgänglig på bänken, likaså den unge, lovande målvakten Max Croon.

En start som lovade gott
De inledande fem minuterna utspelades ungefär som gick att förvänta sig av en kvartsfinal, med förhållandevis avvaktande spel. Men tydligt var att Djurgården ville ta kommandot och Tobias Gulliksen blixtrade till tidigt med en snabb kontring som inte mynnade ut i särskilt mycket – men som vanligt kom mycket att handla om Lucas Bergvall. Det är minst sagt tydligt att det är en spelare som älskar fotboll och som absolut inte ser sin sista tid i Sverige innan utlandsflytten som en tidig semester. Den blott 18-årige mittfältaren dirigerade på mitten och dansade omkring med bollen så gott som limmad på foten.

Matchens första läge kom från nyförvärvet Samuel Leach Holm med en bredsida som hamnade strax utanför. Miro Tenho, även han ny för säsongen, fick minuten senare ett tämligen bra läge, efter en stunds flipperspel, att nicka in ettan men lyckades inte styra avslutet mer än i famnen på Wille Jakobsson i Degerforsmålet. Djurgårdspressen under inledningen växlades upp för varje minut och efter en sen tackling på Tobias Gulliksen hade Samuel Leach Holm ett fint frisparksläge, optimal för den mytomspunna högerfoten. Avslutet var hårt men saknade lite placering, men det var inte utan problem som Jakobsson styrde undan den till matchens första hörna.

Forceringar – men inte mycket mer
Efter den inledningsvis starka forceringen avtog det lite där Degerfors fick möjligheten att komma in i matchen en aning. Även om det inte var några egentliga farliga chanser fanns det ett flertal lägen där värmlänningarna kom upp i farliga anfall, och mycket genom den resliga anfallaren Adi Fisic, som förövrigt fick sig en rejäl tryckare signerad Bergvall efter blotta minuten. Den sistnämnde stod även för matchens farligaste målchans efter 25 minuter spelade när han lyckades avlossa en kanon som Degerfors-slipsen var helt chanslös på – men Bergvall fick detta till trots se sig besegrad av ribban.

Ribbträffen blev också starten på ännu en våg av press från hemmalaget, där bland annat Lucas Bergvall revs ned i straffområdet inte en utan två gånger, och Radetinac fick ett gyllene läge efter en fin servering från Hümmet som dessförinnan fick en ännu finare passning från Leach Holm. Piotr Johansson fick med tio minuter kvar av första halvleken även han ett mycket bra läge att sätta dit ettan, men skottet seglade ett gäng decimeter för mycket både över och bredvid kassen.

Bortsett från ribbträffen från Bergvall, och eventuellt frisparken från Leach Holm, var det egentligen inga lägen som antydde på att en ledning för Blåränderna var särskilt nära. Mycket av matchen kom att handla om duellerna på mitten och kontringsspelet från Degerfors. I slutet av första hade Adi Fisic ännu ett bra läge att avancera mot Widell Zetterström, men kunde inte bryta sig loss från Danielson som mycket skickligt kunde avvärja situationen.

Adam Ladebäck satte pipan i munnen efter tre minuters tilläggstid, med 0-0 på tavlan. En halvlek som stundtals bådade gott för hemmalaget, men där det ändå fanns ett flertal lägen där Degerfors hade chanser att anfalla – ofta på grund av ett slarvigt spel på centrala mittfältet. Noterbart var i alla fall att det kändes särskilt svårt i sista tredjedelen där det sällan blev mer än halvchanser för Djurgårdens del.

En trött första – men stark andra
Bergstrand och Lagerlöfs manskap kom ut i den andra halvleken med en oförändrad elva. Vad som sades under halvtidsvilan går bara att spekulera om, men en kvalificerad gissning hade varit att vara snabbare i omställningen och äga spelet på mitten mer. Oavsett vad som sades var det en mycket stark blårandig inledning. Leach Holm var, efter drygt 40 sekunder in i andra, nära att göra sitt första mål i Djurgårdströjan men träffade stolpen. I läget därpå fick Gulliksen chansen att trycka dit ettan – men Jakobsson kunde styra ut till hörna. Den efterföljande hörnan plockades upp av Gulliksen precis utanför straffområdet, och när många trodde han skulle göra en repris på Göteborgsmålet lättade han in ett läckert inlägg som Marcus Danielson, som så många gånger förr, tackade för och nickade in. 1-0 var ett faktum och en bättre start på andra halvlek var minst sagt svår att få.

Med kvarten spelad av andra halvlek tackade Albin Ekdal och Haris Radetinac för sig, och in välkomnades Besard Sabovic och Oskar Fallenius. Bytena skedde efter en längre tids press från hemmalaget, med ett Degerfors som ständigt befann sig långt nere på egen planhalva.

2-0 på mycket vackert vis
Tobias Gulliksen presenterades på bästa sätt i sin debut mot Göteborg, och det märks att det är en prestigevärvning som lär vara värd stålarna. Den unge norrbaggen ville ständigt ha bollen och befann sig så gott som överallt på kanterna, vänster som höger. Om hans mål senast mot Göteborg var ett drömmål så hade det alldeles säkert fått se sig besegrat av det läget som landade på hans fötter i minut 64. Efter en passning från Sabovic fram till Bergvall, som nästan nonchalant klackade fram den till Gulliksen så väntade hela Stockholmsarenan på ett välförtjänt 2-0 – men även han fick se sig besegrad av målramen.

Men 2-0 skulle inte dröja länge. Efter ett mycket fint, nästan handbollsinspirerat spel kunde Deniz Hümmet fortsätta på den inslagna vägen med minst en poäng per match när han assisterade till den nyligen inbytte Sabovic – som dunkade in matchens andra boll med en sedvanlig kraft.

En trygg seger till slut
Efter Sabovics mål var det egentligen inget snack om saken. Med ett flertal lägen och ett fint tillika lugnt spel från Djurgården var det i princip som att båda lagen väntade på slutsignalen. En person hade dock mycket att bevisa på förhand; Blårändernas nummer 15. Oskar Fallenius visade direkt efter sitt byte en gedigen hunger men den sista avslutande touchen lös med sin frånvaro. Till slut kunde han dock trycka in matchens tredje mål och även om det inte skulle påverka matchens utgång i det minsta var det en noterbar glädje som Fallenius visade upp under målfirandet. Potentialen är svår att förneka och känslan är att det med lite självförtroende kan bli en rolig säsong för 22-åringen.

Efter 94 minuter spelade stod det klart, efter en övertygande andra halvlek, att Djurgården kommer besöka Solna på söndag 17 mars för en kittlande semifinal. Djurgårdssupportrarna kommer osökt komma att tänka på senast man mötte det svartgula laget i cupen. Precis som då kommer man till Friends Arena med noll insläppta mål – något som även höll sig i såväl semifinalen mot AIK och efterföljande final mot Malmö FF. En historia som varenda Djurgårdssupporter gärna ser upprepar sig.