”En potentiellt enorm konflikt mellan svenska klubbar och fans”

”En potentiellt enorm konflikt mellan svenska klubbar och fans”

Är det ljuset i tunneln – eller början på ett jordskred? Samtidigt som hoppet om en allsvenska med publik försiktigt tänds, så tornar sig en potentiell konfliktyta upp och landar i en enda stor fråga. Vem ska få gå på fotboll?

Vi är inte där än. Men det är uppenbart att fotbollsrörelsen återigen skärper tonen i sin retorik mot Folkhälsomyndigheten för att komma närmare ett beslut om hur allsvenska matcher med publik ska se ut. 

Det är ingen hemlighet att Svensk Elitfotboll är besviken på bristen på dialog med myndigheterna. En potentiellt väldigt känslig konflikt kan uppenbara sig mellan de allsvenska klubbarna och deras supportrar – och att inte trycka på för att få bästa möjligheter att diskutera olika scenarion i god tid vore ett självmål för fotbollsrörelsen.

Sen finns ännu mer uppenbara skäl till påtryckningarna.

Att gallerior, lokaltrafik och restaurangverksamhet tar emot tusentals besökare dagligen har knappast undgått någon. Allsvenskan står, sett till besöksantal, närmare evenemangsindustri och när även biografer och teatrar nu får öppna upp för besökare med social distansering så ter det sig rimligt att frågan diskuteras även för idrottsevenemang. Lägg därtill att Anders Tegnell så sent som i tisdags beskrev att Sverige ”fortsätter den positiva trenden med snabbt minskade fall” och nu är nere på låga nivåer.

Ingenting är säkert – men det är ingen vild gissning att allsvenskan inom en inte alltför avlägsen framtid kommer att få grönt ljus för att delvis öppna sina läktare under tydliga restriktioner.

Här uppstår problemet som vi aldrig tidigare skådat.
Vilka ska få gå på fotboll? 
Om 500 åskådare får komma? 2000 åskådare? 5000 åskådare?

Enligt all rimlighet så äger de hundratals och tusentals säsongskortsinnehavare som har avstått från att kräva tillbaka pengar från sina klubbar, och som nu suktar efter att gå på matcher, rätten till sina platser. Betalande medlemmar som stöttat sina lag i vått och torrt under alla år måste såklart prioriteras. 

Å andra sidan öppnar sig en gyllene möjlighet för klubbarna att stärka sin likviditet.

Klubbarna har snart gått fyra månader utan sin enskilt viktigaste intäktskälla – publiken – och får nu tillgång till ett bestämt antal biljetter som de kan distribuera och prissätta efter önskemål. Vad blir värdet på en biljett mitt på långsidan mellan AIK och Hammarby i september, om några tusentals får komma på derbyt? Enligt all rådande logik i samhället så är det väl marknaden som bestämmer?

Det här blir sannolikt en sällan tidigare skådad rävsax för de allsvenska klubbarna när det kommer till att välja mellan sina fans och potentiella miljonintäkter. 



Oavsett vilka beslut som fattas och vilket scenario som väntar för klubbarna så uppstår en rad följdfrågor om förutsättningarna för fotboll med publik som behöver besvaras.
- Vilka åskådare ska välkomnas till arenan ur ett smittskyddssäkert perspektiv? 
- Är det rättvist att bestämma ett antal åskådare som får komma på varje arena, snarare än procentuell beläggningsgrad?
- Vilka klubbar kommer, likt AIK, att tillämpa principen ”Alla eller ingen”? 
- Vilka supporterorganisationer kommer ställa sig bakom sina klubbars beslut?

Fotbollsrörelsen och klubbarna kommer att synas i sömmarna för sina beslut.

Det finns skäl att tro att alla potentiella knutar kommer att lösa sig – dialogen internt mellan supportrar/klubbar/förbund/SEF har blivit starkare och bättre förankrad under många år.

Det är snarare den externa relationen till andra parter som, av anledningar som fotbollen inte alltid har rått över, har varit bristfällig vid ett par tillfällen. Så kan fallet bli nu igen. Att det inte finns en pågående dialog mellan Folkhälsomyndigheten och fotbollen kring dessa frågor redan nu är problematisk – för fotbollen. Dialogen om publik på idrottsevenemang ska gå genom Riksidrottsförbundet som representerar 72 olika specialförbund där intressena är vitt skilda men alla har samma rösträtt.

Om man tar på sig fotbollens glasögon och tillåter sig att vara lite cynisk: Hur många specialförbund skulle till exempel motsätta sig ett beslut om sammankomster för max 500 personer?

Det är ingen överdrift att påstå att fotbollsrörelsen redan nu sitter i en knivig situation där man riskerar att få rätta sig efter tunga beslut, som man inte kan påverka på förhand.

• • •
Läs även: 
- Svensk Elitfotboll: "Vi är enormt noggranna att det ska gå rätt till"

Linus Sunnerviklinus.sunnervik@svenskafans.com2020-07-23 10:15:00
Author

Fler artiklar om Svensk Fotboll