Finnvedsvallen, Värnamo, 2024-07-07 14:00

IFK Värnamo - IFK Göteborg

Inför IFK Värnamo - IFK Göteborg "En tidig sexpoängsmatch för Billborn och Björklunds manskap"

Inför IFK Värnamo - IFK Göteborg "En tidig sexpoängsmatch för Billborn och Björklunds manskap"

När Allsvenskan nu äntligen är igång igen efter det ack så förhatliga månadslånga uppehållet, så är det med stor nyfikenhet och ett visst mått av nervositet, som man nu är spänd av förväntan över att få se vårt Blåvitt ta sig an IFK Värnamo. Att det redan nu blir en tidig sexpoängsmatch för Billborn och Björklunds manskap, det behöver inte vara något negativt, utan snarare tvärtom, ett elddop som kan ge självförtroende och momentum upp i tabellen. (Om det vill sig väl.)

Efter en turbulent tid (den blåvita publiken är luttrad på den fronten), så får vi idag se en första tendens till det som Billborn och Björklund vill sätta som "sin" prägel på laget.
De kommer inte att avvika ifrån det spelsätt som Ola och föreningen vill få till men självklart, något slags manöverutrymme lär tränarna få i det där.

Vi tappade nu inte bara Jens Askou som huvudtränare utan även hans assisterande Sindre Tjelmeland valde att lämna sitt uppdrag.
Sistnämnda är fullt förståeligt då vi nu har värvat ett team i form av Stefan Billborn och Joakim Björklund.


Vissa har raljerat kring att det inte gör så mycket att även Sindre lämnar och att han inte har gjort något större avtryck överhuvudtaget.
De som påstår det, är varken schyssta eller uppriktiga. 

Det passningsspel som implementerades under träningslägret i Portugal är en remarkabel förändring för ett Blåvitt som förr har fått tunnelseende så fort de är bollhållare.
Alltför ofta har man tidigare valt att ställa sig i passningsskugga och om man ändå får bollen, då skickas den i panik vilket ofta resulterat i usla passningar bakom eller på spelaren som är på väg framåt i plan.


Såväl Sindre som Jens skall ha all heder och ära för det arbete de har utfört hos föreningen.



Tapp av spelare och hur vi förväntas hantera det.
Då vi nu även har fått säga farväl till Andreas Pyndt som vår spelfördelare (tillbaks till sin kontrakterade klubb), samt högst troligt även till Malick Yalcouyé (vilken ryktas vara klar för Brighton & Hove Albion FC men det har ännu inte bekräftats av varken IFK Göteborg eller Brighton), så blir det tveklöst ett stort tapp för vår del i speluppbyggnaden.


Förhoppningsvis kan Lucas Kåhed så småningom fylla den rollen eller varför inte en Felix Eriksson när han är tillbaks ifrån utlåning.





Av veckans träningsrapporter att döma (media samt privatpersoner som ofta ser träningarna), så framgår det att vi troligen får se en variant på två stycken 6:or.
Vilket innebär att Kolbeinn Thordarson och Sebastian Ohlsson kommer att dela på uppgiften ungefär så som Malick Yalcouyé och Thordarson gjorde i matchen mot Mjällby.
Framför dessa kommer Mucolli att ha en fri roll som 8a vilket torde ge ett snabbt och fint passningsspel centralt i banan.


I den här matchen kommer det att bli åka av för Värnamo.
Nu kanske folk tror att jag ironiserar då vi nu får en anfallstrio bestående av ifrån höger räknat OP, Norlin och Abraham.

Men med nyss nämnda spelfördelande duo i form av Seb.O och Mucolli, så är jag fullkomligt övertygad om att dessa kommer att servera fina bollar till de tre på topp vilka samtliga har bra fart i sig och kan hota i djupled.



Lägg till det att vi får se Thomas Santos på högerbacken vilket även det ger en dimension till i överlappningar och hotande djupledsbollar.
Jag sticker ut hakan och tippar 3-1 till oss, främst baserat på nyss nämnt men även på grund utav det faktumet att Billborn och Björklund är kända för att få snurr på anfallsspelet i de lag som de tidigare tränat.




Vad kan vi förvänta oss av hemmalaget?
För IFK Värnamo så är det här en säsong där man nu är nere och krigar kring strecken vilket kanske känns lite ovant, då de förra säsongen erövrade en finfin femteplats i tabellen.

Tappet av Kim Hellberg som tränare är högst troligt kännbart för föreningen.

Till det mer positiva av nyheter för föreningen, så har de alldeles nyligen gjort klart med en mittfältsvärvning i form av Luke Le Roux som närmast kommer ifrån Holländska FC Volendam vilka huserar i Eredivision.
Totalt blev det fjorton matcher för den före detta Varbergsspelaren i den holländska förstaligan.

Huruvida han är spelklar till dagens match låter jag vara osagt.



I år så har jag tyvärr rätt så dålig koll på hur Värnamo spelar. 
Men av det jag såg förra året (såg de då i fler matcher än de mot Blåvitt), så bör man se upp med framförallt Gustav Engvall.
Hans spel i ett par av de matcher jag såg, var mycket rörligt samt med fina bolltransporter, vilket ofta slutade i en farlig passning eller i ett eget avslut.

När Engvall är som bäst, då är det en mycket kraftfull, snabb och svårstoppad motståndare.






Matchfaktakta så som det ser ut i nuläget.

Trolig startelva för Blåvitt med Elis Bishesari i mål och ifrån höger till vänster följande utespelare:


Thomas Santos      Gustav Svensson      Sebastian Hausner      Oscar Wendt



                            Sebastian Ohlsson    Kolbeinn Thordarson



                                                Arbnor Mucolli




Oscar Pettersson                     Gustaf Norlin                            Paulos Abraham








Plats Finnvedsvallen
När: 7/7  Kl.14:00
Domare Mohammed Al-Hakim

Matchen visas på "Max" (tidigare Discovery plus)

Fredrik Ekdahl2024-07-07 05:58:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg