England 1-0 Haiti

England 1-0 Haiti

England gjorde det som förväntades av dem i VM-premiären. De tog tre poäng mot VM debutanterna Haiti.

Skulle Millie Bright vara redo för spel, det var en utav frågorna inför VM. Med kaptensbindeln på vänsterarmen ledde hon in europamästarinnorna på planen:
Earps; Bronze, Bright, Carter, Greenwood; Stanway, Walsh; Kelly, Toone, Hemp; Russo
Är det denna elva som vi kommer få se resten av VM nu?

Super-subsen från start, ett England som inför mästerskapet haft svårt att göra mål, skulle mållossningen komma nu.
Haiti blev ingen walk-in-the-park för brittiskorna, tre poäng, 1-0 vinst, mål från straffpunkten, en straff som fick gå om och på andra försöket kom segermålet. Geroga Stanway, samma hörn men lågt istället för högt.
Det var inte självklart att europamästarinnorna skulle vinna denna match. De hade mest bollinnehav, tryckte ner det haitiska försvaret. Men de där riktigt farliga målchanserna kom inte, varken för Russo eller Daly när hon väl byttes in i slutskedet av matchen.
Kapten Bright har inte spelat sedan i mars och Champions League-semin mot Lyon och hennes matchovana syntes stundtals, extra mycket i slutet av matchen när hon och resten av spelarna började bli lite trötta. Men hon fick bra hjälp av klubblagskamraten Jess Carter som med sin snabbhet tog kamperna i djupled.

Wiegman gjorde bara två byten, Lauren James in istället för Lauren Hemp och Rachel Daly istället för Alessia Russo. Två spelare som lika gärna hade kunnat starta. Frågan är, kommer Sarina köra lika stenhårt på samma elva turneringen igenom eller kommer Daly och James få chansen från start. De bidrar båda två med en annan dimension i spelet om de startar kontra Russo och Kelly/Hemp. James med sin skicklighet att hålla i boll, sätta sitt eget tempo på spelet och Dalys styrka i djupled. Russo fungerar snarare som viktig uppspelspunkt där Hemp och Kelly får stå för majoriteten av djupledslöpningarna.

Toone som tia, en position hon normalt sett är som bäst i, var i matchen väldigt osynlig. Undertecknad fick tänka till ”vem har nummer 10” de gånger som hon syntes i bild. Är det så att Wiegmans sätt att spela inte involverar denna position särskilt mycket. Fran Kirby som spelade där i fjol var nämligen också osynlig stora delar av matcherna. Båda två är  spelare med stor skicklighet som hamnat i kläm mellan de lite mer defensiva mittfältarna och Russo/White.
Vad hade hänt om England spelat BÅDE Russo och Daly istället, eller James som tia. Det är frågor som troligtvis förblir obesvarade.

England gjorde det de skulle, inte mer än så. Nu är VM igång och förhoppningsvis kommer de att växa desto längre turneringen lider.
Vi fick höra Sweet Caroline i högtalarna, Mary Earps visade på klass när hon räddade sitt lag två gånger om i slutet av matchen.
Grupp D kan visa sig vara jämnare än vad det verkade som på förhand.


Härnäst väntar Danmark som är tillbaka i VM efter 16 års frånvaro. Kapten Pernille Harder har haft mycket skador som hållit henne borta från spel, England är den bättre nationen inför den här matchen. Men matchen mot Haiti var inte en så självklar seger som vi på förhand trodde. Danmark har många stjärnor och kan göra det otroligt svårt för England. Danskorna möter i sin premiär Kina som är det fjärde laget i gruppen, den matchen pågår i skrivande stund.
Matchen spelas på fredag med avspark kl.10.30.
 

Sofia Almroth@AlmrothSofia2023-07-22 14:22:00
Author

Fler artiklar om VM 2023

VM:s topp fem överraskningar
Fem avgörande insatser för Sveriges VM-brons