England: VM-förväntningar

England: VM-förväntningar

EM-guld på hemmaplan, nya rekord som slogs - de var sommaren 2022. Nu spelar väntar VM för de europeiska mästarinnorna och de har en annan typ av press på sig i år. Kommer spelarna stå pall trycket?

Förväntningarna på England är höga, inte minst från spelarna själva.
De kommer till VM med ett EM-guld i bagaget och har en stomme på 16 spelare kvar från den truppen. England är rankade som topp fyra i världen bakom USA, Tyskland och Sverige – i den ordningen. Två av dessa lag besegrade de i semifinal respektive final på sin väg mot EM-guldet på hemmaplan 2022.
Vem minns inte som svensk den förnedrande 4-0 segern för the Lionesses med Alessia Russos läckra klack. I finalen mot Tyskland krävdes förlängning för att skilja lagen åt, där Chloe Kelly stod för det avgörande målet och firade målet genom att svinga tröjan över huvudet.



Hela 16 spelare är kvar från det laget vilket låter som en stor stomme, men de som faktiskt missar VM på grund av skador var samtliga startspelare och innebär stora avbräck för England.

Men trots det är startelvan inte svagare på pappret då det finns starka namn som kan gå in och fylla deras luckor. 
Är det någon lagdel som undertecknad är mest orolig för, som känns något svagare, så är det mittfältet.
Georgia Stanway och Kiera Walsh startade samtliga matcher i EM och får högst troligtvis sällskap av Ella Toone som byttes in istället för Fran Kirby i samtliga matcher. Kirby som i ligacupens semifinal mot West Ham i februari byttes ut strax före paus med smärta i knät och nu missar sommarens mästerskap.
Mittfältare som kan hoppa in i matcherna under VM är Jordan Nobbs som tidigare varit en del av landslaget, men på grund av skador och lite speltid i Arsenal inte blev uttagen i EM-truppen. Efter en flytt till Aston Villa har speltiden ökat och 30-åringen har spelat från start i majoriteten av Villas matcher efter flytten i januarifönstret. Nobbs har bredden att spela både i en defensiv samt en offensiv roll på det centrala mittfältet.
Laura Coombs har precis som Nobbs kvalitet att spela både som offensiv och defensiv innermittfältare, något hon gjort i Manchester City där hon spelar till vardags.
Katie Zelem, till vardags lagkapten i Manchester United och given i Marc Skinners elva har minst erfarenhet av spel på den här nivån av dessa tjejer.
Hon har en fantastisk fot på fasta situationer och är säker från 11 meter, knorrar in hörnor direkt i mål från vänstra hörnflaggan. Men hennes svaghet är speeden i fötterna när hon möter de bättre lagen i Women’s Super League. Hon tar lite för lång tid på sig med bollen och blir allt för ofta uppäten av motståndarna när hon kladdar lite för länge på bollen. Det återstår att se hur Sarina vill använda sig av 27-åringen som är mer defensiv i sin roll i klubblaget.

Backlinjen är om den håller sig hel lika stark som i fjol även om EM-kaptenen Leah Williamson saknas efter den korsbandsskada hon ådrog sig i ligamatchen mot Manchester United den 19 april.
Lucy Bronze och Millie Bright har båda haft problem med skador under våren och Bright har inte spelat en minut sedan kvartsfinal 1:2 i Champions League mot Lyon.
Alex Greenwood var tredjealternativet i EM men har stor erfarenhet av spel landslaget, Champions League och med henne som mittback istället för Williamson stärks backlinjen med en vänsterfot som saknades i fjol. Vänsterbackspositionen är den mest öppna positionen inför VM då fjolårets vänsterback Rachel Daly nu mer är given som nia även i landslaget. Niamh Charles, Esme Morgan och Jess Carter har alla tre spelat på den positionen under VM-förberedelserna.
Niamh Charles är i grund och botten en central mittfältare men har i klubblaget Chelsea spelat mest som ytterback och får ses som den mest offensiva av den trion. Jess Carter har spelat både som mittback och ytterback både i klubblaget Chelsea och under VM-förberedelserna. Hon var även med i EM-truppen.
Ytterbacken Esme Morgan har under säsongen tagit stora kliv i Manchester City och belönats med en VM-plats.
Vi får inte glömma Lotte Wubben-Moy, som var med i tuppen som vann förra året, även om hon inte fick någon speltid. Under den gångna säsongen har hon varit given i Jonas Eidevalls trebackslinje.

Att laget har en stark målvakts- och forwardsuppsättning vet vi sedan innan – har du missat artikeln om laget som vann EM kan du läsa den HÄR – och det är inte de positionerna som är den svaga länken i det här truppbygget.

England spelar i grupp D där de ställs mot Haiti, Danmark och Kina. Allt annat än att de tar sig vidare från gruppen skulle vara ett fiasko.
Att England ska blanda sig i de ädlare medaljerna ser jag som en självklarhet. Det enda som skulle kunna stoppa dem på vägen är om de får möta USA eller Tyskland för tidigt i slutspelet.
Den stora skillnaden mot i fjol är att nu har de en större press på sig. De var stora favoriter redan förra året, framför allt hos sina egna supportrar. Men då var de bara på uppgång, nu är de bäst i Europa och har således något att förlora.
Wiegman är en av de högst rankade förbundskaptenerna i världen och får hon laget att klaffa kan de bli ostoppbara. Något som bör nämnas är att de under sina förberedelser har åkt på ett par förluster som på förhand inte gick att förutse.

Imorgon lördag får vi se om Sarina och hennes tjejer fått ihop den nykomponerade startelvan när de tar sig an Haiti.

Sofia Almroth@AlmrothSofia2023-07-21 11:30:00
Author

Fler artiklar om VM 2023

VM:s topp fem överraskningar
Fem avgörande insatser för Sveriges VM-brons