Erik Niva: ”Förvånas över att folk inte tröttnat på mig”

Erik Niva: ”Förvånas över att folk inte tröttnat på mig”

Aftonbladets journalist Erik Niva är återigen kungen av Guldskölden. Niva utsågs till årets fotbollsjournalist, årets sportkrönikör och årets sportjournalist 2016.

Han har länge varit på toppen bland sportjournalister i Sverige och ska man tro på resultatet från Guldskölden står han kvar där högst upp. Erik Niva röstades fram till årets fotbollsjournalist (43 % av rösterna), årets sportkrönikör (48 %) och årets sportjournalist (43 %). Ingen annan sportjournalist har varit lika dominant i Guldskölden genom åren som Erik Niva. Själv förvånas han över att den stora massan ännu inte tröttnat på honom.
– Ja, den känslan blir starkare och starkare. Jag gör ju samma sak som jag alltid gjort. Att folk inte dras mer till nya röster förvånar mig. Men jag tänker inte be om ursäkt för att jag vinner. Jag är jätteglad över priserna.

Varför tror du att du är så populär?
– Det enda som hänger ihop är att jag ser fotboll som ett sportfenomen i andrahand och fotboll som ett samhällsfenomen i första hand. Jag startar snarare utanför sidlinjen än innanför den. Folk uppskattar min synvinkel.

Många nuvarande och blivande journalister har förmodligen dig som förebild. Har du några förebilder?
– Ja, det har jag ju. Framförallt har jag haft det. De som varit som ett slags förstoringsglas för mig har varit den holländske journalisten Simon Kuper och min kollega Simon Bank. I dag ser jag upp till journalister som är förändringsbara, som hittar på nya grejer. Jag kommer inte på några namn, men just att hänga med i utvecklingen det tror jag är viktigt.

Vilken är den bästa artikeln du skrivit?
– Det finns en artikelserie som jag skrev för fyra, fem år sedan som heter ”Fotboll efter döden”. Det är något jag skulle visa upp för den som undrar vad jag håller på med om dagarna.

Vad är det bästa med att arbeta som sportjournalist?
– Det bästa är att det aldrig blir tråkigt. Jag tröttnar aldrig. Sedan har ju det här jobbet tagit mig ut i världen, från Malmberget till Stade de France dit jag ska i kväll.

Vilka vinner EM?
– Jag tror som många andra att Frankrike vinner.

Hur långt går Sverige?
– Åttondelsfinal.

Björn Johnsonbjorn.johnson@svenskafans.com@JohnsonBjorn2016-06-10 15:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans