Måndag Morgon: Ett guldår i backspegeln

Måndag Morgon: Ett guldår i backspegeln

Vi tittar bakåt på året som gått.

Januari:
En vanligtvis lugn månad innehöll mycket. Först och främst var det mycket som handlar om Miiko Albornoz och att denne åtalades för sexuellt utnyttjande av barn tidigt i januari. Malmö satte Miiko i karantän tills vidare.

Roligare var då att Magnus Eriksson återvände till svensk fotboll. Den forne Åtvidabergaren floppade i Belgien och vände hem till MFF där ett fyraårskontrakt väntade. En tung värvning som visade att MFF trots allt hade lite pengar att förstärka med.

I slutet av månaden drog MFF och Himmelriket till USA - för Camp Tropicana!

Månadens bästa: Värvningen av Magnus Eriksson!
Månadens sämsta: Efterdyningarna till Albornozgate.
Månadens favorit:


Februari:
I årets andra månad drog matcherna i gång och i vanlig ordning visade Erik Friberg framfötterna. Friberg stod för årets första MFF-mål när det blev 1-1 mot DC United. Inte heller årets andra match, den sista i USA, slutade med seger då New York Red Bulls vann med 3-2. Friberg och Dardan blev MFF:s målskyttar. Noterbart är att Thierry Henry nådde sin karriärs höjdpunkt när han fick göra mål mot MFF.

Tredje gången gillt gäller emellertid och när MFF tog emot Odense kom årets första seger - 3-1. Dardans mål kompletterades med två av Magnus Eriksson. Genrepet inför Svenska Cupen blev sedan medelmåttigt och Nordsjälland-MFF slutade mållöst för MFF:s del medan danskarna gjorde två. En bedrövlig insats av MFF enligt de som var där.

I februari avgjordes Albornozgate och domen blev villkorlig. MFF valde då också att förlänga ytterbackens avstängning vilket gjorde att han inte fick spela under inledningen av Allsvenskan. Tyvärr fick vi en uppföljning vad gäller värdegrundsfrågor när det på nätet publicerades mindre genomtänkta bilder av spelare i en härva som fick namnet tårtgate.

På helt andra delar av MFF:s arbete kunde vi se att MFF nu började sälja korv och till matchen mot Odense kunde de för första gången testas. Sedermera började de också säljas i butik.

Månadens bästa: Att matcherna började igen!
Månadens sämsta: Tårtgate.. Och att giganten Kjell Hjertsson gick ur tiden.
Månadens favorit:


Mars:
Dags för tävlingsmatcher och det inleddes med tre cupmatchen. Oavgjort mot Öster, 2-0 mot Frej och 4-1 mot Sundsvall innebar att MFF åkte ur cupen utan att ha förlorat en enda match. MFF spelade cupmatcherna i år på gamla Stadion samt Limhamns IP.

Det allsvenska genrepet spelades på ett iskallt Limhamns IP också det och slutade 0-0.

I mars fick vi klart med en ny huvudsponsor då Rörläggaren gick in och satte sitt namn på tröjan.

De hölls årsmöte. Lättast är nog att läsa sammanfattningen här men man kan väl konstatera att som vanligt hände ingen uppseendeväckande.

Månadens bästa: Att vara tillbaka i hemmet - Malmö Stadion!
Månadens sämsta: Att vi åkte ur Cupen...
Månadens favorit: Jiloan Hamad


April:
Förste april innebar allsvensk premiär för det enda laget som betyder något - MFF. Rantie stod för ett briljant solonummer, men det blev ingen premiärseger då HBK kvitterade och fixade 1-1 som slutresultat. Det följdes dock upp av fyra raka segrar - Åtvidaberg, Kalmar, AIK och Öster - innan IFK Göteborg nådde säsongens höjdpunkt då de kvitterade sent och fixade 1-1 mot de kommande mästarna.

Stark inledning av MFF. Imponerande kanske framförallt eftersom det inte direkt skrek kontinuitet om laget. Skador och avstängningar testade Norlings tålamod ordentligt.

Noterbart från matcherna var att Robin Olsen fick chansen att visa vad han kunde och gjorde de alldeles ypperligt. En mycket högkvalitativ reserv!

Under månaden fick vi också se ett förlängt kontrakt med Tiki. Rantie skrev på ett fyraårskontrakt och MFF:s arbete där betalade sig väl senare under sommaren.

Månadens bästa: Zlatan gjorde det första målet på Friends Arena och det första allsvenska målet gjordes av Jiloan Hamad. MFF äger AIK:s arena.
Månadens sämsta: Att Ivo Pekalski spelade i premiären, men sen inte mer - Alls... Dessutom Alexander Blomqvists skada..
Månadens favorit: Filip Helander


Maj:
Maj blev tråkigare än april. 1-1 mot IFK Norrköping följdes upp av en fullständig genomklappning mot dåvarande jumbon Djurgården (förlust 3-2). Därefter 2-2 mot Mjällby innan det var dags för derby mot Helsingborg som gått som tåget.

Trots hemmaplan kändes det helt ok att MFF fick med sig 1-1 mot HIF. Allra bäst var såklart att det var Simon Thern som gjorde MFF:s mål.
För omväxlings skull blev det diskussioner om bengaler också efter derbyt. Alltid uppfriskande...

I maj var det också långa diskussioner om Norlings vara eller icke vara. Dels hade vi dem som menade på att Norling inte var bra nog och dels var det dem som var oroliga för att det fanns substans i ryktet om Gencere.. Gencelib.. Genclib.. En turkisk klubb var ute efter Norling. Det visade sig att han, just då i alla fall, inte vara på väg bort.

MFF hann också med en träningsmatch mot tyska toppklubben Schalke. Förlust med 2-1 efter att MFF, likt matchen mot New York, tappat sent.

Månadens bästa: Hyllningarna till Turina! Fotboll förbrödrar!
Månadens sämsta: Tveklöst att AIK:s målvakt Ivan Turina gick bort. Alldeles för tidigt.
Månadens favorit: Simon Thern


Juni:
I juni brukar det vara så lite fotboll som möjligt när vädret var som bäst, men tack vare tre matcher på sju dagar hann vi ändå få in fyra matcher. Starkt jobbat med tanke på uppehållet.
Det började bra med seger över BP innan uppehållet och efter detsamma kunde såväl Elfsborg som Syrianska innan det blev möte med Häcken, som vi så ofta haft problem med. Ingen skillnad den här gången och när Miiko Albornoz konstant vägrade spela försvarsspel blev MFF:s spelmässiga dominans till en stor förlust. Tungt med tanke på vilken form MFF varit i.

Johan Hammar blev klar för MFF igen - Eller ja egentligen blev han inte klar förrän den 1 juli. Ett korttidskontrakt som han senare under året omvandlade till en längre variant. Välförtjänt!


Månadens bästa: Ranties magiska solomål mot Elfsborg. Tveklöst en av mina favoriter.
Månadens sämsta: Genomklappningen mot Häcken.
Månadens favorit: Tiki Rantie


Juli:
Mot Europa! Himmelriket tog flyget till Dublin för årets första match i Europa - mot Drogheda. Himmelrikets utsända i Camp Jameson gjorde sitt bästa för att lyfta fram laget, men i likhet med duons tripp till Färöarna och Ukraina blev det ingen stor sportslig framgång. 0-0 i en direkt usel match. När den matchen var spelad var det många som nog såg Magnus Eriksson som en jätteflopp, och de som inte höll med var oftast ganska tysta.

Nåja, det skulle reda sig och följas upp av fem raka segrar. Hyfsade 18-1 i målskillnad på de här matcherna dessutom. Gefle, Drogheda, Åtvid och 2 * Hibernian hade inget att sätta emot MFF.

Det gav MFF en chans att rycka i tabellen och givetvis gjorde det att vi förlorade. 2-0 borta mot Gefle såg till att avsluta månaden.

I övrigt kan nämnas att Erdal Rakip skrev på ett lärlingskontrakt efter många om och men, och att MFF:s andra läger hette Camp Connery. Bättre framgång för Martin och Ted kan man ju säga.

I slutet av månaden drog sista Campen iväg - Camp Svansjön där John Börén såg till att äga Wales!

Månadens bästa: 7-0 i Skottland. 7-0! Arbetet med att sätta upp och ta ner stolarna på ståplats! Bra jubbat alla!
Månadens sämsta: Att jag och Magnus fortfarande inte sett MFF vinna på ett Camp!
Månadens favorit: Jille Hamad


Augusti:
Månaden började tungt då Swansea visade sig vara på tok för starka. Anförda av Michu vann britterna enkelt med 4-0 och i Malmö slutade det 0-0, vilket gjorde att det aldrig ens vara nära. Inte mycket att snacka om. Bästa laget vi mött de senaste åren tillsammans med Metalist.

I Allsvenskan gick det däremot bättre. Halmstad, AIK, Kalmar och Blåvitt hade inget att sätta emot MFF som gjorde rent hus i augusti. Nåja, vi får väl säga att AIK stod upp väl och kunde fått med sig en pinne eller tre, men mästartakterna började sättas.

MFF var överallt i augusti så vi hann med lite spel i Svenska Cupen också där MFF för en gångs skull visade klassen och vann med 6-0 mot Sävedalen.

Lite aktivitet fick vi se under övergångsfönstret. Guillermo Molins återvände efter en inte helt lyckad period i Belgien och sedermera Spanien. På utkontot fick vi emellertid se Tokelo Rantie som köptes dyrt av storsatsande Bournemouth. Här trodde många att man sålde guldet.

Månadens bästa: Böréns klargörande av Laudrups MFF-historik. Ja, jag vet, frågan ställdes i juli - så vi tar också med uppläxningen av IFK Göteborg. Och Guilles hemkomst!
Månadens sämsta: Idiotin med att sätta upp metalldetektorer vid ingången till ståplats.
Månadens favorit: Magnus Eriksson


September:
September inleddes med guldkramp. Först oavgjort mot Öster och sen en ny blek insats mot Djurgården och det såg ut som om farhågorna för de unga spelarna i MFF och deras mentalitet kunde vara befogade.

Men Norlings mannskap skulle resa sig. 2-0 borta mot Peking blev 3-0 mot Helsingborg på Olympia och därefter seger mot Mjällby hemma sedan Mr 100 % räddat oss.

MFF gick in i oktober som serieledare.

Månadens bästa: Gästreportern Holger, vars pappa Magnus, fick vara gästtränare för en dag. Magiskt. Dessutom såklart derbyt!
Månadens sämsta: Att vi tog totalt noll poäng mot Djurgården under 2013.
Månadens favorit: Pontus Jansson


Oktober:
MFF hade två boogeyteam under 2013. Ett var Djurgården och det andra var Häcken. I mötet på Hisingen blev det en ny värdelös insats av MFF och förlust med 2-0.
Reaktionen blev dock tydlig och efter att ha filat på formen i en träningsmatch mot Nordsjälland piskade man först Brommapojkarna innan det var dags för en magisk resa till Borås. Vi var en del av stormen och krossade Elfsborg på plan och läktaren. En magisk match som innebar att Malmö FotbollFörening återigen är bäst i landet.

Strax efter guldet var på plats stod det klart att Il Capitano Hamad flyttar till Tyskland och Hoffenheim.

Helt skilt kan vi notera att domarlegendaren Efon Ask lämnade jordelivet i oktober. Notera också att detta är den enda domare som nämns i artikeln - Trots Lerjeus idoga försök.

Månadens bästa: "Vi är en del av stormen" samt att min dotter föddes (Ok, det sista är kanske mest ur egen synvinkel men det får ni leva med för det är jag som skriver artikeln). Just ja.. Vi tog ju guld!
Månadens sämsta: Matchen mot Häcken möjligen. Men det var en rätt bra månad.
Månadens favorit: Guillermo Molins


November:
Guldet var hemma och först fick vi till ett magiskt avsked och tack till Daniel Andersson när Syrianska besegrades i en uppvisningsmatch i sista omgången. Guldet var hemma och firandet på Stadion perfekt. Bra jobbat MFF!

Vi följde upp guldet med att plocka hem ännu en titel (nåja) när Molins blev matchvinnare i matchen som slutade 3-2 inför 32 åskådare eller något i den stilen. Bra jubbat SvFF med tidpunkten...

Svenska Cupen lottades och grupp 1 fick följande utseende: Malmö FF, Degerfors, Hammarby, Ängelholm.
Matcherna spelas innan Allsvenskan 2014 drar igång.

Himmelriket hade fotbollsgala och prisade Dahlin (Årets målvakt), Ricardinho (Back), Hamad (Mittfältare), Eriksson (Anfallare, Spelare), Helander (Genombrott) och Rantie (Mål).

Månaden avslutades med att Rikard Norling sa tack och hej och flyttade till Brann. Mycket överraskande i det läget.

Månadens bästa: Laguppställningarna i Supercupfinalen (Från Himmelrikets matchrapport): Mästarna ställde upp med följande startuppställning:
Mästare
Mästare - Mästare - Mästare - Mästare
Mästare (Kapten) - Mästare - Mästare - Mästare
Mästare - Mästare

Gästerna ställde upp med elva spelare som inte vann SM-guld.
Månadens sämsta: Att Norling tog sitt pick och pack och drog till Norge.
Månadens favorit: Daniel Andersson


December:
Inte mycket att rapportera från december. Johan Dahlin flyttade till Turkiet för ett välförtjänt proffsäventyr och Ivo till Hisingen, men i övrigt hände inte mycket. Många går förmodligen och väntar på att en ny tränare skall anlända. Just ja, Mahmut Özen blev klar. Intressant värvning, men kanske inte popcornklass direkt.

Som alltid i december fick Zlatan Ibrahimovic pris som årets spelare (Guldbollen) och anfallare, men i övrigt var det snålt med MFF-priser på Fotbollsgalan.

Eftersom inga matcher spelades fick Himmelriket mest pyssla med "Årets-temat" och de vanliga klassikerna som Kåffes nötter och Il Canonieres julrim.

Månadens bästa: Att vi fortfarande är lätt bäst i serien.
Månadens sämsta: Bilgate på Fotbollsgalan och att vi inte fått klart med en ny tränare..
Månadens favorit:


----------------

Tack för 2013. Nu tar vi sikte på ett nytt magiskt år!

----------------

Har jag missat något eller skrivit fel? Det betvivlar jag inte. Det får ni leva med helt enkelt.

----------------

Kommer ni ihåg tidigare år?
2012
2011
2010

Ulf "Raulolle" Nilssonulf.nilsson@svenskafans.com2014-01-06 07:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?