Ett mycket intressant årsmöte
Det är inte varje årsmöte som innehåller ekonomiska rapporter med en storförlust, tillbkablick på ett guld, framåtblick mot europaspel, finansiell sanering, riskkapitalbolag, motioner och förslag till viktiga stadgeändringar med omröstningar som följd. Årets möte innehöll allt detta och mer. Därför klockade det in på tre och en halv timme. Jag skall nu försöka mig på att sammanfatta allt detta.
Klockan 19:10 så inledde ordförande Håkan Jeppsson årsmötet med SM-bucklan vid sin sida. Det hölls en tyst minut för MFF:are som avlidit under året. Bertil Persson, kassör och vår förste ekonomichef. Göte Wernersson, vice sekreterare. Karl-Erik Hult, tränare. Curt Mårtensson, valberedningen, Ordensmästare i FV och staketräv. André Nascimento, spelare med två matcher 2008.
Efter detta så sammantfattade Håkan året och tog upp de frågor han visste skulle bli de riktigt tunga under mötet. Ekonomin och stadgeändringarna. Han sa att man inte hade någon dold agenda för att sälja ut föreningen, man vill ha största möjliga öppenhet och har bara MFF:s bästa för ögonen. Mötet öppnades.
Precis som förra året så valdes Nils Yngvesson till mötesordförande. Han fick mycket beröm förra året men årets komplicerade möte gav en del problem. Nils och rösträknarna hade 315 röstberättigade och 7 fullmakter att hålla reda på.
Verksamhetsberättelsen för 2010 hålls av Håkan som börjar med framgångarna. Guldet, flera spelare i landslaget, bästa tränare och bästa nykomling ( Ivo ) på fotbollsgalan. U19-lagets SM guld. Vinnare av både publikligan och fair play ligan. När tifona nämns kommer det en spontan applåd. Han avslutar med att berömma de aktiva medlemmarna, engagemanget och en bra föreningsdemokrati.
Sedan går Håkan vidare till det som är mindre bra, det vill säga ekonomin. Han försöker dock hitta det positiva även i detta. Bättre resultat än förra året om man räknar bort spelarförsäljningar, positivt kassaflöde samt lägre kostnader förutom Stadion.
Alla anledningar till felprognosen i slutet av året kom inte fram men Håkan nämnde bland annat att det varit ovanligt mycket transaktioner i slutet av året och att man inte använt försiktighetsprincipen i rapporteringen ( dvs att man utgår från sämsta scenario ).
För att komma tillrätta med underskottet vill man satsa på mer publik som får bättre service, mer reklam, mer events, ett större nätverk och minskade kostnader.
För att inte prognosmissen skall upprepas så skall den nye VD:n se till att det blir bättre intern kontroll, revisorerna skall kolla upp redovisningen vid fler tillfällen under året och konsulter skall titta på styrelsearbetet.
John Abrahamsson fick uppgiften att gå igenom ekonomin mer i detalj. John sa att det inte varit någon kö för det uppdraget.
Ekonomin innan nya Stadion låg exklusive spelartransaktioner på några miljoner plus. De senaste tre åren har det varit -10, -30 och -27 miljoner.
Jag kommer inte att gå igenom hela balans- och resultaträkningen här.
Några intressanta siffror var att matchintäkterna gick upp något medans reklam och sponsring gått svagt ner. Försäljningen av souvenirer fördubblades nästan och hamnade på drygt 10 miljoner. Även intäkterna för event dubblades under 2010 men ligger på alldelles för låga 1,8 miljoner. Det nämndes dock på mötet att det redan nu var uppbokat för nästan hela den summan 2011.
Bland kostnaderna så fördubblades hyran. Detta beroende på att Stadion inte var besiktigad och klar vid säsongsstarten 2009. Besparingarna på personalsidan slår igenom först 2011 på grund av uppsägningstider och avgångsvederlag.
Punkten angående Pildammarna 2 förklaras. P2 kommer inte att få några mer pengar om inte MFF säljer spelare innan den 31:e mars. För att de skall få ut maximala 20 miljoner till behöver MFF sälja spelare för 120 miljoner innan den 31:e mars.
Efter presentationen så kom revisorerna med sin rapport och på deras rekomendation beviljades styrelsen ansvarsfrihet.
Nästa punkt var nu verksamhetsplanen för 2011. Roland Nilsson inledde med den sportsliga biten efter att ha väntat ut en lång applåd. Roland berättade att man arbetar på att utveckla grundspelet. De nya detaljer man arbetar med i försvaret är en utveckling, inte ett byte av system. Man skall även träna på ett ännu offensivare spel som man kan användas när man jagar mål.
Allsvenskan är där man har fokus. Bra placeringar där är det som ger kontinuerligt spel i Europa. Dessutom är det där man under våren kan bygga upp ett självförtroende inför europaspelet.
Efter Roland så intog den tillförordnade VD:n Per Nilsson scenen. Han beskrev sig själv som en marknadsinriktad gnet som är usel på att spela fotboll. Per känns en kontrast till Pelle Svensson. Vi vanliga medlemmar kommer nog inte att få se lika mycket av Nilsson som vi såg av Svensson. Styrelse och anställda i MFF kommer däremot att få se väldigt mycket av Nilsson.
VD:s uppgifter kommer att bli se till att rapporterna blir tillförlitliga, göra ekonomin oberoende av spelarförsäljningar, samt se över organisationen.
Alla fakturor kommer att gå genom VD:s händer. Det gör enligt Per själv att han snabbare får en bild över föreningen samtidigt som det sänder en signal till alla anställda att hålla i pengarna. Man vill också ha mer framförhållning med vad som kan ske ekonomiskt vid olika scenarier samt ha en större försiktighet i budgetarbetet.
Planen för att få in mer pengar var i stort densamma som Håkan nämnde tidigare under mötet. Per nämner också att man vill dra nytta av exponeringen i samband med CL-kvalet samt hitta nya intäktsmöjligheter.
Sportchef Per Ågren är inte på plats så Per Nilsson berättar att man inlett kontraktsförhandlingarna samt att man jobbar på att systematisera scoutingarbetet.
Håkan rapporterade sen om riskkapitalbolaget. Fyra stora start-finansiärer är klara. Man räknar med att få in över 10 miljoner. Övriga intresserade skall vända sig till Mannheimer Swartling för att sedan närvara vid möten den 8:e och 10:e mars. Man kommer att kunna köpa poster om 500.000 kronor. Investerarna kan maximalt göra en vinst som är lika stor som det investerade beloppet. Investerarna får del av spelarförsäljningarna under de kommande tre åren.
Pengarna skall användas till att stärka upp truppen, främst genom att förnya kontrakt och eventuellt genom något inköp.
Peter Åhlander gick igenom året ur ett medlemsperspektiv. 100-årsfirandet, medlemsträff med Håkan Jeppsson samt mötet i samband med det extra årsmötet var några av punkterna.
Peter redogör också för en plan som innebär att MFF:s medlemmar skall få information så snabbt som möjligt, innan press och hemsidan.
Sen var det dags för genomgången av förslagen till stadgeändringar. Dessa sköttes av Rolf Nilsson och styrelsesuppleanten Lars Kongstad.
Tony Ernst, som representerade Malmö FF:s vänner, menade att arbetsgruppen överskridit sina befogenheter då deras förslag rörde sig om stora förändringar och inte moderniseringar. Tony menade också att informationen kommit alldelles för sent och att medlemmarna inte tagits med i arbetet. Även många i publiken som sen stödde styrelsen höll med Tony i detta.
Totalt så fanns det 21 punkter i stadgarna där det föreslogs förändringar. De flesta förslag gick igenom enhälligt medan en dryg handfull ledde till voteringar.
Punkten som tog upp hur en bolagisering av MFF skulle få se ut ( medlemmarna skulle vara garanterade minst 51% av rösterna) var den första som gick till omröstning. Debatten innan vanns helt klart av Per Arvidsson från Malmö FF:s vänner. Kongstad talade mer om fördelar med bolagisering och att bolagsformen inte var viktig för honom än om skyddet mot en bolagisering där medlemmarna inte är i majoritet. Sluten omröstning begärdes, vilket man inte verkade speciellt förberedda inför.
De slutgiltiga siffrorna blev 152 för styrelsens förslag och 133 mot. Men då det krävs 2/3 - majoritet så föll styrelsens förslag.
Även förslaget om att det även skulle krävas medlemskap även för innevarande år för att få rösta föll. Likaså föll förslaget om att det skulle räcka med ett ordinarie årsmöte samt ett extra årsmöte efter 3månader för att ändra i stadgarna.
Både motionerna om damspelare inom Malmö FF samt om laglig, säker pyroteknik på Stadion gick i enlighet med motionerna till utredning
Mötet avslutades med utdelande av priser till lovande ungdomar och utdelning av bevis på 25, respektive 50-årigt medlemskap. Den långvarige styrelseledamoten Bo Malmquist tackades av.
De ansvariga för säsongens tifon fick en inramad, signerad spelartröja samt stående applåder från hela församlingen.
Mötet avslutades med att den gamle speakern på Malmö Stadion, Einar Malmborg ledde allsången av MFF:are är vi alla.
Fast mötet nu är avslutat så kommer säkert många av frågorna som togs upp att diskuteras lång tid framöver.