Platinumcars Arena, 2023-05-04 19:00

IFK Norrköping - Hammarby
2 - 0

Ett skitnödigt Hammarby förlorade fjärde raka bortamatchen
Duell mellan Fredrik Hammar och Arnor Sigurdsson, en duell Hammar gick vinnande ur många gånger i matchen mellan Norrköping och Hammarby.

Ett skitnödigt Hammarby förlorade fjärde raka bortamatchen

Det var ett Hammarby med stort behov av poäng som begav sig till Norrköping på Torsdagskvällen för att göra det som man inte lyckades med förra säsongen, nämligen att ta med sig poäng hem till Stockholm.

Bortaspelet för laget från söders höjder har ju varit allt annat än lysande med tre förluster mot erkänt svåra motståndare som Häcken, AIK och Malmö. Det som gjort ännu mer ont i dessa tre matcher var att man långa stunder blivit helt utspelade och målskillnaden 2-9 talar sitt tydliga språk.

Det prekära läget gjorde sig också till känna när Hammarby presenterade sin startelva, där fyra av de fem offensiva spelarna bestod av spelare, i form av Mikkelsen, Besara, Tekie och Hammar, som alla egentligen vill spela på det centrala mittfältet.

Istället för att våga lita på vår egen styrka så väljer Marti att sätta Fredrik Hammar på högerkanten, där han fick specialuppdraget vara att hålla reda på Sigurdsson i Norrköping. Hammar gör ett jättejobb på sin kant och så länge han är inne så kommer Sigurdsson någon vart.

Problemet är bara att vi knappt skapar något centralt eller från vår vänsterkant. Det närmaste vi kommer ett mål är när Sadiku avlossar ett skott i 12:e minuten och när Norrköpings målvakt Oscar Jansson gör en jätteräddning på ett friläge från Victor Djukanovic i 28:e minuten.

Å andra sidan så skapar Norrköping ingenting och det känns som att bortalaget dominerar mer och mer ju längre matchen går. Vi skapar dock inte några riktigt farliga chanser och det blir än värre när Loret Sadiku går sönder i 74:e minuten och Demirol kommer in istället.

Det är förstås inte Demirols fel men det tar bara fem minuter innan ett inspel från Marcus Baggesen hittar fram till ”Totte” Nyman som visar vilken rutinerad målskytt han är när han håller ifrån sig Kurtulus och nickar in bollen i mål bakom Dovin. Att säga att målet kom som en blixt från klar himmel är ingen överdrift och säg den olycka som kommer ensam. Hammarbyförsvaret agerar statister när Nyman rullar in sitt andra mål i 85:e minuten och matchen är förstås över, även om Hammarby gör ett sista försök att reducera och är faktiskt ganska nära men bollen vill inte in. Matchen slutar 2-0 till Norrköping.

Om man jämför med förra säsongen så gör Hammarby en ganska bra bortamatch. Det är solklart att Marti ställer ett lag på banan som i första hand skall hålla tätt och vinna många dueller. Att starta med så många likartade spelare gör dock att vårt anfallsspel blir lidande då vi knappt har någon offensiv spelare som kan göra sin gubbe, Djukanovic undantaget. Det betyder också att vi har väldigt få spelare i straffområdet när inspel eller inlägg kommer, vilket också gör oss trubbiga framåt.

Efter att ha sett August Mikkelsen utgå från en kant så är det, som jag skrivit tidigare, mycket tydligt att det inte är en passande position för honom, då han inte får ut någonting av det spel som finns i honom. Hur många gånger skall jag behöva tjata om att han skall spela centralt eller inte spela alls kan man fråga sig. Jag kan bara inte fatta att inte Marti ser detta och skickar in en ytter istället, för det är ju inte så att Mikkelsen är ett monster defensivt heller.

Coachingen har, i mina ögon, varit ett skämt i de fyra bortamatcher som vi spelat, något som Marti förstås får ta på sig. Vi har ju yttrar som Mahjed och Allioum. Använd dem då säger jag, i alla fall istället för att spela Mikkelsen i en position där han inte klarar av att leverera.

Att Marti startar med så många centrala spelare ger också klara och tydliga signaler att han inte tycker att våra offensiva spelare håller tillräckligt hög kvalitet, återigen Djukanovic undantagen. Det är något som Jesper Jansson får ta på sig, när han inte hade en ersättare klar innan man sålde Veton Berisha till Molde. Allsvenskan är en tuffare serie än vad man tror och att tro att unga spelare som aldrig tidigare levererat i allsvenskan helt plötsligt skall leverera en efter en är att ha lite för höga förhoppningar på dessa.  

Jag gillar att Hammarby valt att satsa lite yngre, då jag tror att det kommer att ge överlägsna resultat i längden, men det betyder inte att man inte behöver en erfaren målskytt att luta sig emot som komplement. Idag blir det ju tydligt vilken skillnad det är att ha en spelare som ”Totte” Nyman, som behöver två chanser för att göra två mål, i sitt lag och att inte ha en sådan spelare.

Alla som såg den Allsvenska lottningen och den tuffa inledningen för Hammarby förstod att det inte räcker att värva den där skyttekungen i sommarfönstret, för då kan tåget redan ha gått, medan vi står kvar på perrongen. Tyvärr blev det ingen målskytt och vi står nu kvar där på perrongen när tåget har gått, och det efter endast sex matcher.

För att tro att vi kommer att ta igen 12 poäng på Malmö under resten av serien är bara patetiskt, speciellt med den form de visar upp. Samma sak med Häcken.

Om vi skall bli lyckas så måste vi hitta vår egen väg och spela vårt eget spel i varje match, och gärna med en elva där de som spelar gör det i sin rätta position och det flera matcher i rad. Så snälla Marti, sluta med dina genidrag och låt oss fokusera på vårt eget spel istället.

Nu väntar Mjällby och Djurgården på ”Nya Söderstadion” och vi har nu försatt oss i ett sådant läge att det mer eller mindre krävs sex poäng i dessa två matcher om vi inte redan nu även skall säga hej då även till tredjeplatsen.

Avslutningsvis så är det bara att konstatera att kvällens förlust bygger på det faktum att Hammarby, oberoende av tränare eller spelare, har oerhört svårt att få någonting alls med sig på bortaplan mot toppkonkurrenter som Häcken, AIK, Malmö och Norrköping. Men att det skulle vara så illa så att vi skulle stå där med noll poäng och med målskillnaden 2-11 var till och mer värre än vad jag hade trott i min värsta mardröm. 
 

Göran Öberg2023-05-04 22:07:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!