Ett steg i rätt riktning

När Huddinge IF ställs mot tabellettan Nyköpings BIS är nye huvudtränaren Abbod Kocadags inställning uppenbarligen ”safety first”. Uppställningen liknar närmast 4-5-1, även om Abbe själv helst vill kalla det för 4-3-3. Det må vara hur som helst med det, det är ett starkt försvarsspel som ger oss möjligheten att till slut nå en sen kvittering till 2-2 och en välbehövlig poäng.

Nye huvudtränaren vaskar om en del i startuppställningen, måste dessutom räkna bort mittbacken Leo Lanneborn som fick ljumskproblem under torsdagsträningen. Den nya uppställningen – och inställningen? – fungerar bra från start. Nyköping finner inga vägar fram, det är Huddinge som skapar första chansen. Serge Ilondelo, i sin första start, hittar fram till Ousman Touray i mitten, en charmant vändning och försvarsspelaren försvinner för att köpa korv. Bollen ut till Filip Nieminen Eriksson som håller inspelet något, försöker nå tillbaka till Ousman, bollen i axelhöjd via vår 22a och en Nyköpingsförsvarare, håller på att smita in förbi gästernas målvakt.

Nyköpingskaptenen Enis Ahmetovic tar alla chanser han får för att tala om för domaren hur denne ska sköta sitt jobb. Tror han att han äger serien bara för att han har en andra kaptensbindel som ska hålla håret på plats? Tyvärr lyckas Enis i sitt uppsåt.
Läs den hårresande fortsättningen!

I 34e skickas det fram en hoppfull Nyköpings-lyra i mitten, Vincent Poppler försöker jaga mellan två hemmaspelare men HIF-målvakten Alexander Westberg hinner först, nickar undan bollen strax utanför straffområdet. Tunge Popplar vräker sig fram. Det blir en otäck krock. Det tar ett par minuter innan spelarna hämtat sig.
Jag har däremot inte hämtat ännu från chocken när jag förstår att domaren, Teddy Dahlin, ger Nyköping frispark. Egentligen borde jag inte varit så överraskad. En domare som är inne och petar på nästan varje inkast, flyttar än framåt, än bakåt, har redan från början vilken nivå han håller.
Naturligtvis skjuter Enis Ahmetovic förbi muren, i nät via högra stolproten. 0-1 på tavlan.

Detta justitiemord tänder hemmalaget som dominerar tiden fram till pausvilan. I 44e vickar Ruben Lindström sig förbi Nyköpings målvakt, kommer ut i dålig vinkel och får dålig fart på avslutet. En försvarsspelare hinner tillbaka och rensar undan framför mållinjen. Huddinge kommer tillbaka direkt, ett långt inlägg från högersidan når Johan Edeland till vänster i straffområdet. Han nickar tillbaka mot mitten, Alfredo Martiatu Nordeman dyker upp i en lucka, sätter bara foten till och stöter in 1-1.

På tilläggstid lurar Edeland bort Alexander Alp, blir omkullsparkad. Fult, ger gult. Det sista som händer är att Alle skruvar en vänsterhörna mot bortre krysset. Målvakten reagerar sent men lyckas få upp nävarna och styra undan.

Nyköping inleder andra halvlek starkt, trycker på mot hemmaförsvaret. Det ser oroväckande ut efter några individuella misstag men vi klarar oss undan ett tidigt baklängesmål. En bra kontring, Ruben frispelar Alle till höger men dagens HIF-kapten satsar vilt, skottet missar målet med bred marginal. Nyköpings Jakob Bergman skäller som en bandhund, övertygad om att Alle måste ha varit offside. Det ger honom ett gult kort.

I 65e dribblar Samuel Edgren som siste man, tappar bollen men lyckas få fram en fot och avvärja skottförsöket. Nyköping behåller bollen, vi faller alldeles för djupt, de matar in i straffområdet, Alp får träff på halvvolley. 2-1 till Nyköping.

Huddinge är på vippen att kvittera tre minuter senare. En frispark nära Nyköpings straffområde, bollen via försvarare i muren vilket ger skottmöjlighet på vänstersidan. Jag ser inte vem det är som drar till direkt, en Nyköpingsspelare störtar fram och blockar till hörna, blir omklappad av sina lagkamrater.

Trippelbyte i 72a följs av ett dubbelbyte i 80e. HIF får en mer offensiv prägel och vi eliminerar en säkerhetsrisk. Nog sagt om detta. Matchbilden talar ändå för Nyköping. De ser trygga ut i sina positioner och Huddinge skapar inget som hotar.

I 84e ändras förutsättningarna drastiskt. Tobias Corneliusson sveper på pigga ben förbi Jakob Bergman som sveper undan dessa ben. Gult kort. Hans andra. Rött. Och Huddinge har fått en livlina in i matchen.

I 89e skarvar David Nyman ett inspel från vänster, över gästernas långe målvakt, bollen i ribbans överkant. Så nära.

Nyköping gör allt de förmår för att dra ut på tiden, försöker låsa fast bollen nära Huddinges ena hörnflagga men tvingas acceptera inspark. Klockan passerar 92. Bollen till Elias Ländin Sjöblom som spelar snabbt och långt till Tobbe på vänstersidan. En fint, förbi backen på insidan och ett ljuvligt skruvat avslut förbi målvakten och in i bortre burhörnet. 2-2!
Slutet gott … Eller?

Nä, Huddinge vill ha mer, går för ett sent avgörande. Inkast långt ner på högersidan, tillbaka till Shaun Lomas som lyfter in mot mitten av Nyköpings straffområde. När bollen är i luften blåser domaren av matchen. Fullständigt obegripligt. Tillagd tid 4 minuter och 55 sekunder. Hade han blåst av i samband med inkastet, då hade Huddinge-spelarna accepterat det. Men att blåsa av när vi har en möjlig målchans på gång! Det beslutet är precis lika barockt som frisparken vilken ledde till matchens första mål.

Trots en poäng och stabilt spel så lämnar jag Källbrink med lite fadd smak i munnen. Vi kunde ha fått med oss mer än så.

Matchfakta
16/9                    Huddinge IF – Nyköpings BIS 2-2 (1-1)          
0-1 Enis Ahmetovic (38), 1-1 Alfredo Martiatu Nordeman (45), 1-2 Alexander Alp (66), 2-2 Tobias Corneliusson (90+3).
Alexander Westberg – Serge Ilondelo (72 David Nyman), Samuel Edgren, Elias Ländin Sjöblom, Filip Nieminen Eriksson – Alfredo Martiatu Nordeman, Omar Laamrani (80 Herman Johansson), Joacim Corneliusson (72 Shaun Lomas), Ruben Lindström, Johan Edeland (72 Marten Al Abdulawi) – Ousman Touray (80 Tobias Corneliusson).

 

Robert Lindberg2023-09-16 18:12:00
Author

Fler artiklar om Huddinge IF

Jag minns … en sällsynt seger