Allsvenska klubbarnas Europa-jakt: ”Måste ta ett beslut nu snart”

Allsvenska klubbarnas Europa-jakt: ”Måste ta ett beslut nu snart”

Sex allsvenska lag slåss om två Europaplatser bakom Malmö FF. Men vad väntar på andra sidan? Här är vad vi vet – och inte vet – om Europa Conference League med nio månader kvar till turneringsstart. – Man måste ta ett beslut nu snart, säger SEF:s ordförande Lars-Christer Olsson.

Djurgården, IFK Norrköping, Häcken, Elfsborg, Hammarby och Sirius får alla sägas vara med i kampen om andra- och tredjeplatsen i allsvenskan.

Nytt för i år är att platserna inte ger en biljett till Europa League – utan till den kontroversiella, nystartade tredjedivisionen i internationellt klubblagsformat: Europa Conference League.

Uefa har institftat turneringen med syfte att "inkludera fler lag i europeisk klubblagsfotboll". Kritiker, som Lars-Christer Olsson, menar att turneringen segrerarar de mindre lagen från de större och att det riskerar att bli "en förlustaffär" för många mindre klubbar. Det här vet vi i nuläget om ECL, som startar redan i juli 2021 och där tre svenska lag kommer att delta. 

Så spelas Europa Conference League (ECL)
• 32 lag i gruppspel
• Gruppvinnare till åttondelsfinal och grupptvåor till sextondelsfinal (ställs mot grupptreor i Europa League)
• Kvalspelet består av tre kvalrundor och ett avgörande playoff-spel
• Lag som förlorar i Europa League-kvalspelet flyttas löpande ner till ECL-kvalspelet
• Allsvenska tvåan, trean och cupvinnaren går in i andra kvalomgången
• ”Stjärnlagen” i turneringen är La Liga-sexan, Bundesliga-sexan, Serie A-sexan och ligacupvinnaren i England. De kliver in i playoff-rundan och kan ställas mot de allsvenska lagen i ett avgörande möte om en gruppspelsplats i ECL
• Matcherna spelas i första hand torsdag med avsparkstid kl 16:30, 18:45 och 21:00

Formatet är, som ni märker, spikat på nästan alla punkter och påminner om Europa League och Champions League med undantaget att ytterligare en utslagsrunda ska spelas efter gruppspelet. Sextondelsfinalen fungerar som en extra livlina för treorna i Europa League-gruppspelet och innebär en ännu krångligare väg framåt för lagen i ECL.

Men en minst lika viktig fråga återstår för Uefa att knäcka kring ECL: prispengarna.

Turneringen har kallats för "en potentiell förlustaffär" för de mindre lagen som kommer behöva resa över Europa för att kvalspela men riskerar att få möta så ointressant motstånd att man inte kommer kunna räkna hem biljettintäkter. Lars-Christer Olsson, som även är ordförande i klubborganisationen European Leagues, är fortsatt kritisk.
– Det är ganska tydligt att tävlingen som mediaprodukt inte kommer att generera några större intäkter, säger han.

– Under 2019 fanns det diskussioner om en fördelning av pengar mellan alla tre internationella klubblagstävlingar. Där har vi i European Leagues hävdat att de större tävlingarna måste stötta ECL. Sen kom covid-19 och tog över hela agendan.

Hur mycket pengar behöver omfördelas för att Europa Conference League inte ska bli en förlustaffär för klubbarna?
– Det är svårt att säga. Det har funnits en diskussion om en garanti på att ungefär 700 miljoner euro ska omfördelas, men vi gjorde våra beräkningar i slutet på 2019 och mycket har hänt sedan dess. Den här debatten kommer att komma upp nu igen. Och den kan komma med ganska varsel. Man måste ta ett beslut nu snart. Det återstår inte mycket av säsongerna.

Klockan klämtar därmed för Europa Conference League. För de allsvenska lagen som slåss om andra- och tredjeplatsen i ligan råder ovisshet om vad som faktiskt väntar nästa sommar.
– För dem handlar mycket om vilken ekonomisk tilldelning ECL kommer att få. Sportsligt kan man nog både ha och mista tävlingen. Lottningen kommer också att bli väldigt viktig, för risken är att man ställs mot ointressanta lag och då kommer man inte fylla arenan. Det har varit mitt argument hela tiden, säger Lars-Christer Olsson.

Han summerar:
– Om man kan gå till gruppspel och gå relativt långt även i slutspelet – och den ekonomiska ersättningen blir vettig – då kan man kanske kan förbättra sin organisation och investera i bättre spelare. Men om ersättningen blir för dålig och man inte heller kan fylla arenorna så kan det bli en "black om foten".

Linus Sunnerviklinus.sunnervik@svenskafans.com2020-10-29 12:00:00
Author

Fler artiklar om Svensk Fotboll