Europakollen: Djurgården

Europakollen: Djurgården

I en artikelserie fortsätter vi ta tempen på lagen som går in i slutspelen ute i Europa.

Elias Mörk – Djurgårds-redaktionen

Hur är läget i laget just nu?
- Jag skulle ändå sammanfatta det som väldigt bra. Trots ett par svajiga prestationer i Svenska Cupen så stod Djurgården på nio inspelade poäng när gruppspelet efter lördagens match kunde summeras. Djurgården som förening är mer välmående än någonsin och med en åttondelsfinal i Conference League som väntar, är det en mycket spännande tid att vara Djurgårdare. 

 Hur skulle du summera lagets väg fram till slutspelet?
- Jag tror att alla kan hålla med om att det Kim och ”Tolles” mannar lyckades prestera under sommaren och höstens Europaspel är något smått osannolikt. Först sopade man banan av kroatiska Rijeka och rumänska Sepsi innan man slog ut favoriten APOEL från Cypern i playoff. 

Förväntningarna inför gruppspelet var blandade. Många trodde att Djurgården skulle få det tufft, att det roliga Europaäventyret skulle få ett slut. Visst fanns det somliga som trodde att Djurgården skulle göra det bra även i gruppspelet, men det fanns nog ingen som trodde på den braksuccé som det blev. 16 av 18 möjliga poäng i en grupp bestående av det klassiska irländska laget Shamrock, den belgiska storklubben Gent och de norska mästarna Molde - är inget annat än sjukt imponerande! 



Ni lottades mot Lech Poznan. Dina spontana tankar kring det?
- Min spontana tanke när bollen drogs var ”fan vad kul!”. Jag hade faktiskt Lech Poznan som min drömmotståndare. Förvisso hade kanske de sportliga chanserna varit större mot exempelvis cypriotiska Larnaca, men den lotten är inte lika sexig om man bortser från den sportliga synpunkten. Nu istället blir det en match mot publiklaget Lech Poznan som är kända för en otrolig läktarkultur och som på fotbollsplanen ska vara möjliga att slå. Det kommer bli en otrolig resa för de blårandiga supportrar som åker ner till Polen i veckan och returen i Stockholm kommer med all säkerhet skrivas in i Djurgårdens historieböcker som en av de fetaste matcherna någonsin. Det kommer bli galet kul! 

 Vad ger du laget för chanser att ta sig vidare?
- Det är svårt att sia om. Djurgården har väl kanske inte presterat på topp i Svenska Cupen samtidigt som polackerna sopade banan av sin motståndare i den polska ligan i helgen. Men det är en motståndare som Djurgården har chans mot och jag värderar ändå möjligheterna ganska goda. Nyckeln för Djurgården är att få med sig ett bra resultat till returmötet i Stockholm. Skulle jag ge en procentsats just nu så är det kanske 45-55, fördel Lech Poznan. 
 
Vilka ser du som favoriter att ta hem turneringen och hur långt går ni själva?
- Oj, bra fråga! Gällande vilka som vinner alltihopa beror det på hur mycket de stora drakarna väljer att satsa. Conference League är väl kanske inte den mest attraktiva fotbollsturneringen för de större klubbarna även om Roma förra året visade att det kan vara riktigt kul att vinna den med! Jag håller nog ändå Villarreal som favoriter för tillfället, de har visat att de kan prestera i Europa-sammanhang tidigare och bör ta sig vidare hyfsat enkelt från sin åttondelsfinal mot Anderlecht. 

Hur långt Djurgården går? Det beror helt på vad lottningen blir i eventuell kvartsfinal. Först och främst handlar det om att göra det bra mot Lech Poznan kommande två torsdagar, vad som eventuellt sker efter det får vi ta vid ett annat tillfälle.

TV: Djurgårdens resa fram till åttondelsfinal
 

SvenskaFans.com2023-03-08 21:00:00

Fler artiklar om Djurgården