Exklusiv intervju med Bosse - “Jag är övertygad om att han kommer spela i DIF igen”
Forum1891 mötte Bosse Andersson på Djurgårdens IF:s kansli. Det blev en lång intervju som ägde runt inne på Bosses kontor.

Exklusiv intervju med Bosse - “Jag är övertygad om att han kommer spela i DIF igen”

Forum1891 begav sig under måndagen till kansliet på Tegeluddsvägen för en exklusiv intervju med DIF:s sportchef, Bosse Andersson. Han berättade om sin syn på möjliga värvningar och försäljningar i vinter.

Vilka spelare riskerar att lämna klubben i vinter?
– Då vi gjorde en bra säsong i år blir det ganska naturligt att flera spelare i truppen får intressen på sig från andra klubbar. Men ett stort frågetecken just nu är målvakten Aleksandr Vasyutin. Hans lån har gått ut och han är tillbaka och rehabar med Zenit Sankt Petersburg som han just nu tillhör. Men vi för diskussioner med klubben angående Vasyutins framtid, säger Bosse Andersson.

– Sedan är Edward Chilufya den spelare som har haft mest intresse på sig från andra klubbar. Under säsongens gång har vi haft dialog med flera klubbar och haft möjlighet att släppa honom men tackat nej. Några av klubbarna som vill värva honom har dock inte så bra tabellposition för tillfället, vilket gör att de klubbarna blir mer avvaktande.
Vilka klubbar det handlar om vill Bosse dock inte berätta, men han konstaterar även att det inte är omöjligt att Chilufya stannar i Djurgården.

– Sedan har vi även en del spelare med utgående kontrakt (Emir Kujovic, Jesper Nyholm och Nicklas Bärkroth) som vi ännu inte valt att förlänga med. 

Vilka positioner vill du förstärka på?
– Då högerbacken Aslak Fonn Witry lämnade i somras behöver vi nu ersätta honom med en ny högerback. Sedan behöver vi även några offensiva spelare.


Vilka kvaliteter söker du i en högerback?
– Har man haft en spelare som Witry som var en av Allsvenskans bästa spelare när han lämnade i somras, är det ganska naturligt att man vill ha en liknande spelartyp. Någon som kan delta i passningsspelet offensivt men som också är bra i defensiven. 

Ångrar du att du inte ersatte Witry redan i somras?
– Vi ville inte sälja Aslak över huvud taget i somras. Vi tackade bland annat nej till fyra, fem erbjudande från andra klubbar. Prio var att sälja honom nu till vintern. Men Aslak ville lämna under sommaren.

– När han väl hade lämnat klubben var det för kort tid på övergångsfönstret kvar, i kombination med pandemin, vilket gjorde det svårt att ersätta honom där och då. Så i efterhand grämer jag mig mer över att vi blev av med Witry, snarare än att vi inte ersatte honom.


Vilka kvaliteter söker du i en anfallare?
– Om man ska jämföra med någon spelare tycker jag att Mohamed Buya Turay är ett bra exempel. Han var snabb, jobbade hårt och gjorde 15 mål på en säsong.

– Sedan är det omöjligt att vi ska värva just Buya Turay, men det är den typen av spelare vi söker. Vilket även många andra klubbar gör just nu.

Då passar inte Nyasha Mushekwi in så bra i den profilen ni söker?
– Vad det gäller Mushekwi är det en annan sak. Han har varit här innan och vi vet vad han är för typ av person. Någonstans kan vi behöva ett sådant verktyg i vår verktygslåda.

– Nu ska Mushekwi kvala med sitt lag i Kina för att ta sig upp till högstadivisionen. Därför kan bara framtiden avgöra var han kommer att spela.

Vad kan ni tänka er att betala för en anfallare i vinter?
– Vi har en god ekonomi och en bra ryggrad i laget. Vi är därför beredda att försöka värva en anfallare som går rakt in i vårt lag. Spelaren ska visa att han är en notorisk målskytt, samt passa in i vårt spel.

Kan Adam Bergmark-Wiberg vara ett alternativ?
– Vi har fått mängder av förfrågningar av andra klubbar kring honom. Men just nu är planen att han ska vara med oss i Djurgården när vi startar upp i januari.

Vad är målet i Europaspelet?
– Målet är att vara med och lukta på gruppspelet riktigt ordentligt. Det hade självklart varit roligt att uppleva att gå långt i ett Europaspel. Men då behöver man ha marginaler med sig. 


Vad tror du om Marcus Danielsons framtid?
– Jag pratade med honom här om dagen. Han har i nuläget fokus på avslutning av säsongen i Kina. Men jag är helt övertygad om att han kommer att spela i Djurgården någon gång i igen. Med det sagt är det inte säkert att han spelar här redan i vår då han har kontrakt med Dalian FC över hela säsongen 2022.

Vad tror du om Albin Ekdals framtid?
– Det är för tidigt att säga redan nu. Han följer oss och sin bror (Hjalmar Ekdal) som spelar här. Men jag vet att Albin har ett intresse för att spela i DIF, men nu var det ett tag sedan vi hördes.

 

Filip Karlquistfilipkarlquist@gmail.com2021-12-20 19:02:00
Author

Fler artiklar om Djurgården