Exklusiv intervju med Richard Berkling (frånvarande)
Alltid Blåvitt har flera gånger sökt Kamratgården för vår utlovade intervju, utan framgång.

Exklusiv intervju med Richard Berkling (frånvarande)

Alltid Blåvitt har under många år varit en central plats för blåvit diskussion inför IFK Göteborgs årsmöte - föreningens högsta beslutande organ med stor inverkan på årets arbete. Därför presenterar vi med stolthet idag vår exklusiva intervju med Richard Berkling (frånvarande).

IFK Göteborgs sittande styrelseordförande Richard Berkling, som inför årsmötet föreslås väljas om till posten, lovade den 11 januari att ställa upp på en intervju angående styrelsens arbete under året, inte minst i ljuset av den kritik som avgångne styrelseledamoten Anders Almgren riktat mot styrelsen. Alltid Blåvitt har erbjudit en rad olika alternativ för att möjliggöra intervjun, inklusive att ordföranden skulle få frågorna i förväg samt få se igenom texten efteråt för att korrigera eventuella missförstånd. Trots det har Richard Berkling lagt kontakten åt sidan och ignorerat våra försök att få till en intervju.

Därför väljer vi nu att göra en så kallad tom-stolsintervju med styrelseordförande Richard Berkling, där vi ställer våra frågor till det tomma intet som uppstår när en beslutsfattare inte dyker upp för att försvara eller förklara sina beslut. Vill du läsa mer om bakgrunden till denna (icke-)intervju och vårt journalistiska beslut att göra en tom-stolsintervju (“empty chair interview”) kan du göra det i vår krönika här.

INTERVJU MED RICHARD BERKLING (FRÅNVARANDE).

Hej Richard, trevligt att du kunde ta dig tid! Kan du berätta något om hur läget är i föreningen just nu?



Okej. Du och samtliga övriga i styrelsen har tackat ja till valberedningens nominering till omval på era poster. Vad är den främsta faktorn som motiverar att ni alla borde bli omvalda?



Det har ju varit ett rätt knackigt år där vi gått back -9,2 miljoner, en av våra större förluster under 2000-talet, och föreningen gjorde sin sportsligt sämsta säsong någonsin i Allsvenskan. Var hade smärtgränsen gått där du själv hade känt att ditt jobb inte var gott nog för att ställa upp för omval?



Visst går det att diskutera frågeställningen, men Blåvitt är i praktiken ett volleyskott av Adam Carlén från att kvala till Superettan i år. Hade du ställt upp för omval om det skottet tagit i stolpen?



Tack för ditt svar. Det har varit ett långt år, och vi är många som ser fram emot den nya säsongen – den här gången utan klubblegenden Sebastian Eriksson. Vad kan du säga om vad han har betytt för föreningen?



Den sittande styrelsen har fått en hel del kritik från bland annat Anders Almgren (som sammanfattat sin kritik i en gästkrönika här i Alltid Blåvitt). Har ni några kommentarer att ge på kritiken, och hur upplevde ni det från er sida?



Kritik av det här slaget framkommer ju inte så ofta. Vilken sorts rannsakan har skett av kritiken, inifrån styrelsen?



Det är ju en bitvis väldigt stark kritik rörande grundläggande formaliafel. Vi har en jurist i styrelsen och flera med mångårig erfarenhet av professionellt styrelsearbete, däribland du själv. Är det rimligt att valberedningen i det läget ger ett så fullständigt stöd för styrelsens arbete?



För att sammanfatta och ge våra medlemmar ett gott beslutsunderlag inför årsmötet: hur vill du att en styrelse ska se ut och fungera?



Ett annat område som fått stor kritik är säsongsinledningen, där dåvarande tränaren Mikael Stahre sparkades bara tre veckor innan allsvenskans start. Vilket ansvar bär styrelsen för det beslutet?



Stahre fick gå i ett läge när föreningen saknade andra sportsliga ledare än Håkan Mild, och först en bra bit in i säsongen anställs tekniske direktören Ola Larsson och Mikael Stahres egentlige ersättare Jens Askou. Med facit i hand, hade det varit bättre att låta Stahre få fortsätta tills man haft en tydlig plan för ledarstrukturen framåt?



IFK Göteborg har historiskt styrts via en flerårig verksamhetsplan som kunnat presenteras för medlemmarna och följas upp. Hur ser den ut i dagsläget och hur implementeras den?



Tycker du att föreningen har en bra nivå av transparens och av att besvara frågor från medlemmar?



När det kommer till ekonomin så har vi nu fått utfallet från verksamhetsberättelsen: -9,2 miljoner för 2023. Vad är huvudorsakerna bakom det och hur förhåller sig du och din styrelse till det utfallet?



Okej. På helheten är det samtidigt en markant förbättring jämfört med perioden kring 2018. Vad är nyckelfaktorerna för att det har gått bra sedan 2018?



Tack för den förklaringen. Under samma period har dock övriga storklubbar också gått framåt under samma period, vilket lämnat IFK Göteborg akterseglade inte bara sportsligt utan även ekonomiskt, exempelvis i Johan Nermans analys (som också analyserats av Alltid Blåvitts Adrian Pihl Spahiu). Du har nu styrt föreningen i tre år – vad är din förklaring till att vi går så mycket sämre än andra klubbar under den perioden?



Som vi inledde intervjun, så kommer vi till årsmöte efter den sämsta tabellplaceringen för IFK Göteborg i Allsvenskan någonsin. Vad var orsakerna enligt dig, och vad är det stora felet?



Du gav själv som nyvald ordförande utfästelsen: “vi ska förbi Malmö, och det snabbt”. Hur känner du inför det uttalandet idag?



Vad krävs, och finns det i dagsläget någon som helst plan för att komma dit?



För att återgå till första frågan: utifrån vår intervju idag och resultaten under året, vad känner du är den starkaste motivationen för att medlemmarna ska välja om dig och den övriga styrelsen för säsongen 2024?



Tack Richard. Vi får önska dig och föreningen lycka till på årsmötet, kl 18.00 måndagen 11 mars på Elite Park Avenue Hotel.



 

Fredrik Ekdahl2024-03-08 18:03:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg