Experimentet lyckades – tre poäng i Uppsala
Det var flera ovana namn som fick fira i den moralhöjande trepoängaren på Studenternas. Stor matchhjälte blev sommarvärvningen Patric Åslund.

Experimentet lyckades – tre poäng i Uppsala

Ett Djurgården med många ovana namn i startelvan bärgade tre poäng mot Sirius – trots en uppseendeväckande domarskandal. Forum 1891 ger dig hela bilden.

Att allt inte varit frid och fröjd i Djurgården den senaste tiden är en rejäl underdrift. Sportsligt sett har det i och för sig inte varit någon dålig säsong. Trots att spelet stundtals hackat har man lyckats ta rygg på ett Malmö som inför säsongen kategoriserades som närmast oslagbart – och under våren hade man bra häng på Skånelaget i tabellen, trots en intern förlust och trots stolpe ut i cupfinalen. Men lagom till EM-uppehållet kom en svidande förlust hemma mot Hammarby. Det var inget roligt resultat att gå på semester med på näthinnan – varken för supportrar eller spelare.

Moralen i botten efter derbyfiasko
Under sommaren har resultaten varit blandade. Bortasegrar mot Norrköping och Elfsborg har förlorat lite av sitt värde när laget förlorat mot nedflyttningskandidaten Kalmar och kryssat hemma mot ett stukat IFK Göteborg. Ett Europaäventyr gav lite luft under vingarna med klara segrar över luxemburgiskt och finskt motstånd – men all positivism raderades ut fullkomligt när ett tröttkört DIF knappt ställde ut skorna hemma i derbyt mot AIK utan föll odiskutabelt. När laget med en fot i Europa mötte Maribor i det första av två direkt avgörande playoffmatcher var det som att ingen riktigt brydde sig.

Det var med dessa ingångsvärden som Djurgården reste till Uppsala för att möta Sirius i en inklämd allsvensk match med potential att sätta tonen för resten av säsongen. Skulle laget resa sig och få supportrarna med sig inför en höst med tänkbart Europaäventyr och guldstrid? Eller skulle man misslyckas med att tända till och med att visa folk på läktaren att upplagan 2024 är att räkna med?

Att det inte skulle räcka med en halvdan insats förstod nog många på förhand. I vårmötet i omgång 3 kunde DIF vinna med 2–0 utan att direkt imponera spelmässigt. Då var det de individuella prestationerna som var avgörande, efter att David Mitov Nilsson släppt in ett distansskott från Samuel Leach Holm som såg allt annat än otagbart ut – och efter att Deniz Hümmet vackert prickat in tvåan. Sirius befann sig då i mer av en uppstartsfas efter att under vintern ha bytt ut flera tongivande spelare.

Målmaskinen Sirius
Redan under våren fanns positiva tendenser och det är ett annat Uppsalalag vi sett efter EM-uppehållet. Det handlar om ett målmedvetet lagbygge där man jobbar hårt för varandra i kollektivet, samtidigt som det finns hög höjd i spelare som Joakim Persson och nyförvärven Leo Walta, Yousef Salech och Noel Milleskog. Lite av en match i matchen var också mötet mellan just Milleskog och Djurgårdens nyförvärv Daniel Stensson – som på förhållandevis kort tid bytt lag med varandra.

Sirius har efter EM-uppehållet inte gått mållösa från en enda match och har under samma period haft ett målsnitt på nästan 2,5 mål per match. Man har spelat jämnt med Malmö i två möten och lyckats vinna på Eleda Stadion. Det var på förhand en intressant fråga att se hur ett lite slitet Djurgården med en nybakt målvakt skulle kunna hantera denna utmaning – dessutom på bortaplan.

Redan dagarna före matchen kom det indikationer på att den blårandiga startelvan inte skulle se ut som vanligt. Kim Bergstrand berättade för DIF.se att många spelare var slitna. Det skulle inte bara bli nya ansikten i startelvan utan tränarna skulle eventuellt också ”ändra vårt sätt, rent organisatoriskt, fast utifrån samma grundprinciper”. Få anade nog ändå riktigt hur annorlunda elvan skulle se ut.

Elvan som skrämde slag på supportrarna
Tränarna valde att ställa upp i en ovan 3-4-3-formation. Längst bak var det kanske inte så många oväntade namn, även om Haris Radetinac visade sig vara en av tre mittbackar. Peter Therkildsen och Victor Bergh kamperade på varsin kant i något slags wingbackroll – samtidigt som en nykomponerad duo kom till spel centralt i form av Magnus Eriksson och Daniel Stensson. På topp fick unge August Priske oväntat chansen, flankerad av Patric Åslund och nyförvärvet Santeri Haarala, som knappt hunnit göra en träning med laget.

Många trodde nog att DIF var slaget på förhand när man såg startelvan. Att rotera är ofta farligt – även när det bara handlar om några tongivande namn. Nu mönstrade DIF en startelva med nästan uteslutande spelare som antingen fått mycket begränsat med speltid eller som inte hunnit komma in i klubben på allvar än.

Trots det fick runt 4 000 tillresta djurgårdare se en positiv inledning på Studenternas, där gästerna visade prov på pigga ben och ofta hade ytor att operera i. Hemmalaget såg samtidigt konfunderat ut och hade svårt att sortera ut alla motståndare i försvarsspelet. De klara målchanserna lös i och för sig med sin frånvaro, men DIF hade ett klart större initiativ än hemmalaget.

DIF hade en del lovande intentioner, men att spelarna inte var riktigt samkörda syntes samtidigt. Det blev en hel del halvchanser där lägena inte bar frukt på grund av dåliga beslut eller missförstånd i de avgörande lägena, särskilt i samarbetet mellan Priske, Haarala och Åslund i anfallet.

Succé för sommarvärvningen – trots domarskandal
Med tiden jobbade sig hemmalaget in i matchen. I den 27:e minuten hade man ett utmärkt läge att göra 1–0, men en svag diagonalpassning från Milleskog blev ett lätt byte för Djurgårdsförsvaret. Det blev dock början på en bättre Siriusperiod, där hemmalaget skapade mer och mer samtidigt som Stensson hade en del problem att hävda sig centralt i banan.

I slutet av halvleken fick Priske chansen två gånger om efter kombinationsspel med bland annat Åslund men dansken sköt över vid båda tillfällena. Lagen fick också gå till halvtidsvila med ställningen 0–0 i en match som kändes helt jämn.

Andra halvlek hann dock knappt börja innan dödläget skulle brytas. Stensson blev rejält överkörd på egen planhalva, men Djurgården hade bollen och domaren lät spelet gå. Tur var väl det, för i en snabb omställning förde Haarala upp bollen och i steget serverade Åslund i djupled. 22-åringen gjorde inget misstag när han vinklade med sig bollen, löpte in i boxen och behärskat placerade in 0–1 inför de hysteriska bortasupportrarna. 22-åringen har haft svårt att hävda sig i konkurrensen efter att ha hämtats in för dyra pengar under sommaren – och det var naturligtvis ett oerhört skönt mål både för både honom och för alla djurgårdare på Studenternas.

Knappt tio minuter senare borde det också ha blivit 0–2. Återigen var det Åslund som var framme – denna gång med ett dundrande distansskott. Bollen gick stenhårt i ribban och studsade ned i backen, men domarteamet dömde inte mål trots ivrigt gestikulerande från DIF-spelarna. Reprisen skulle visa att bollen var cirka två decimeter innanför mållinjen – och det var smått obegripligt hur detta inte kunde uppfattas av den assisterande domaren.

Patric Åslund snuvades därmed på sitt andra mål för dagen och byttes kort därpå ut mot Gustav Wikheim, samtidigt som en varnad Stensson fick lämna plats för Rasmus Schüller.
Matchbilden förändrades inte nämnvärt av bytena utan DIF fortsatte att skapa chanser, till exempel genom ett tungt distansskott från Bergh i den 69:e minuten. Målvakten tippade bollen ut över kortlinjen – och på den tilltrasslade hörnan borde det kanske ha blivit 0–2. Så blev det dock inte.

I den 72:a minuten byttes en för dagen rätt misslyckad August Priske ut, efter att på nytt ha misslyckats med att förvalta ett lovande omställningsläge. In kom Oskar Fallenius samtidigt som Besard Sabovic löste av Magnus Eriksson.

Borde ha dödat matchen
Under de följande minuterna hade DIF ytterligare chanser att utöka ledningen. Med kvarten kvar av ordinarie tid serverade Haarala Wikheim i boxen. Norrmannen försökte curla in bollen i bortre, men försvarare lyckades täcka skottet till en resultatlös hörna. Bara minuten senare blev det en riktig flippersituation när Haarala tog ett skott i boxen bara för att få se bollen täckas av försvarare och studsa upp i ansiktet på finländaren. På något sätt hamnade bollen hos Fallenius som tog ett snabbt skott – men också här kunde Sirius täcka ut bollen till hörna.

I detta skede av matchen såg hemmalaget tröttkört och håglöst ut och 0–2 låg verkligen i luften. Djurgården lyckades dock inte döda matchen även om man fortsatte att gå för ett andra mål i stället för att spela på resultatet. I den 86:e matchminuten höll det så när på att straffa sig när Walta hittade Salech i boxen, men den store dansken lyckades inte riktigt få ordning på avslutet trots till synes öppet mål.

Det blev också lite väl spännande slutminuter efter att domaren hittat smått obegripliga sju stopptidsminuter. Djurgården kunde dock rida ut stormen och bärga en mycket skön trepoängare. Man tog här inte bara in två poäng på serieledande Malmö utan lyckades samtidigt vila flera viktiga namn inför den förväntat tuffa ECL-returen i Slovenien på torsdag.

Räkna samtidigt med en moralboost i truppen efter att många spelare som suktat efter speltid fått vara med och ro hem en riktigt tung trepoängare. En extra eloge ska kanske också försvaret ha, för att i en ovan formation ändå ha lyckats knäcka Sirius imponerande målsvit.

Det fanns helt enkelt många anledningar att fira på Studenternas denna söndag. Djurgården har nu utmärkta förutsättningar att ladda om inför returmötet med Maribor på torsdag – och det kan bli en del angenäma problem för firma Bergstrand-Lagerlöf när det gäller att ta ut nästa startelva!


* * *

Hur går dina tankar efter söndagens blårandiga matinée på Studenternas? Kommentera gärna, men tänk på att hålla god ton!

Isak Bellman2024-08-25 17:02:00
Author

Fler artiklar om Djurgården

Forum 1891:s nyårskarameller: "Det var det första vi reagerade på när vi kom hit"