Fallenius i intervju med Forum 1891 inför derbyt
Oskar Fallenius efter torsdagens pass på Kaknäs.

Fallenius i intervju med Forum 1891 inför derbyt

Oskar Fallenius har varit en ständig aktör i Djurgårdens anfallsspel. Men mot Degerfors petades han från startelvan. Nu ser han fram emot en tuff uppgift när Djurgården ska ta sig till finalen i Svenska Cupen. – Vi vet vad som väntar, säger han.

Djurgården har högpresterat under Svenska Cupens gruppspel, samt den efterföljande kvartsfinalen, och nu stundar ett stekhett derby mot AIK på Friends Arena. Förutom prestigen i ett derby mot den största antagonisten så ligger en finalplats i potten, vilken kan ta Djurgården ut i Europa ännu en gång. Forum 1891 har pratat med Oskar Fallenius efter torsdagens träning på Kaknäs. 

Oskar Fallenius petades till förmån för Haris Radetinac i söndagens kvartsfinal mot Degerfors IF. När han byttes in i den andra halvleken sköt han 3-0 till Djurgården och punkterade matchen - om den inte redan kändes avgjord. Själv berättar han om sitt inhopp och känner sig nöjd med de 30 minuterna han spelade. 

– Det var bra, kom in sista 30 och bidrog med mycket energi så Degerfors fick jobba. Jag kände väl att de var lite trötta och vi utnyttjade det på ett jättebra sätt, vi hade ett bra rull och jag kände själv att det var en bra energi som kom in och att jag gjorde bra ifrån mig. 

Han ser inte något konstigt överhuvudtaget i att han fick starta på bänken:

– Inga konstigheter, jag hade inte min bästa match mot Göteborg - var lite slarvig i sista tredjedelen, och kanske inte så skarp. Sen hade vi bra spelare i truppen som gjorde bra inhopp så det är inte så konstigt att vi roterade i startelvan. 

Var det befogat?
– Det var befogat, absolut. 

Derbyuppladdningen var i full gång under torsdagens träningspass. En liten skara media var på plats tillsammans med några frysande supportrar på ett kylslaget och blåsigt Kaknäs. Om lagets förberedelser inför den stora matchen säger Fallenius följande:

– Vi håller oss till det vanliga och vår rutin. Försöker hitta rytmen i laget och jag tycker att vi tränar på bra. Vi har en hög kravställning på varandra som alltid så vi kör på som vanligt. Men det är klart att vi vet vad som väntar. 

Att Djurgården har ett dåligt facit mot AIK säger Fallenius inte är något som man fokuserar på. 

– Det är bara att lämna åt sidan. Vi måste behandla det som att det är en vanlig match på det sättet. Å andra sidan är det en semifinal vi ska spela, det är en finalplats som står på spel så det kommer absolut vara en stor inramning och det kommer krävas en jättematch av oss men vi är jätteredo för det. 

Derbyn ger ju en extra krydda för supportrarna, är det likadant för spelarna?
– Självklart, det är ju alltid kul att spela de här tävlingsmatcherna. Svenska Cupen är ju bara en gång per år så det gäller att njuta när man kan. Det är alltid kul att spela semifinaler och finaler, säger Fallenius. 

Ett år sedan ankomsten till Djurgården
Det har gått ungefär exakt ett år sedan Fallenius satte bläcket mot pappret och tecknade ett kontrakt som sträcker sig över 2026. Han ser med glädje på det senaste året. 

– Det har varit ett speciellt år. Framför allt har det varit extremt kul att få spela här i Djurgården och vara ute på Kaknäs nästan varje dag. Det är en sjukt familjär känsla att vara här ute. Vi kom fyra förra året i Allsvenskan och har höga krav på oss så det är en speciell klubb att spela för men jag trivs jättebra.

Bosse Andersson presenterade ett prestigefyllt nyförvärv i form av Tobias Gulliksen. Fallenius berättar vad han tror norrmannen kommer bidra med till Djurgården. 

– Bortsett från poäng så tror jag att han kommer bidra med en extrem kreativitet. Han är väldigt skicklig med bollen och känns som en väldigt kreativ spelare på det korta man har sett av honom. 

– Sen dessutom är han en väldigt fin kille och passar in i gruppen och bidrar mycket till omklädningsrummet. 

Han talar positivt om gruppen och hur stämningen är i laget. 

– Jag tycker att vi har en jättebra grupp i år. Vi har snackat om att vi ska få ihop gruppen på ett bra sätt och det har vi verkligen fått. Det känns jättebra och de som har kommit in har presterat bra men också kommit in i vårt omklädningsrum på ett väldigt bra sätt och det underlättar ju även på planen såklart. 

Vittring på startplats under torsdagens träning
Under matchspelet var Fallenius i ett lag med förmodade startspelare. Men att det innebär att han kommer att befinna sig i startelvan på söndag är han inte säker på. 

– Det vet jag inte. Spekulationer om hur vi ställer upp på träning behöver inte betyda något. Det kan se jätteannorlunda ut från träning till träning så det skulle jag inte tro är något att dra slutsatser från. 

Efter träningen stod Fallenius, tillsammans med andra offensiva pjäser såsom Bergvall och Gulliksen, och övade på olika skottillfällen. Anledningen var att de kände att de underpresterade under torsdagens pass. 

– Det är eget initiativ framför allt när vi känner att vi kanske borde gjort fler mål på träningen just det laget vi spelade med idag. Det brände till lite extra att vi kanske skulle köra lite avslut, förklarar han. 

På söndag reser Djurgården till Solna för att passera det sista hindret innan finalen.

* * *

Vad tycker du om det Fallenius säger i intervjun? Och hur är din känsla inför söndag? Kommentera gärna men tänk på att hålla en god ton. 

Victor Tjärnsvedvictor.tjarnsved@gmail.comTwitter: Vtjarnsved2024-03-15 17:48:00
Author

Fler artiklar om Djurgården