Fem cupmatcher man minns

I dag avgörs det. Cupen ska hem igen. Då blickar vi tillbaka lite på matcher vi minns - vare sig vi vill eller inte.

Matcher vi inte vill minnas
Finalen 2016
MFF - Häcken

Över 22 000 hade tagit sig till Stadion och det var ett bländande Malmö som kopplade greppet i första halvlek. Markus Rosenberg satte 1-0 efter knappa 40 minuter och några minuter senare ökade Magnus Wolff Eikrem på till 2-0 med en magisk frispark.
Men några minuter in i andra halvlek skulle allt ändras när Oscar Lewicki kom in tufft och sent i en duell och fick rött kort. Ett paralyserat MFF tappade allt på en kvart och vips var det 2-2.

Till slut vaknade MFF och Allan Kuhn och man kunde jämna ut matchen spelmässigt igen. Det blev dock inga fler mål och matchen gick till straffar där MFF fick en ny chans till matchboll i den femte omgången när MFF hade satt samtliga men Häcken bommat en. Erdal Rakip stegade fram men missade och så var Häcken med igen.
Omgång 7 skulle visa sig bli avgörande när Anton Tinnerholm av alla människor missade och Häcken kunde vinna cupen som då allt mer såg ut som en förbannelse.

Finalen 2020
Blåvitt - MFF

Efter att ha blivit överkörda i finalen 2018 var vi tillbaka i final Coronaåret 2020 på Ullevi. Ett år då MFF dominerade fotbollen men inte ens då gick det. Förbannelsen var vid liv. Malmö gjorde verkligen ingen stor match men hade tagit ledningen genom Ola Toivonen.
Men det ville sig inte och när allt såg ut att vara klappat och klart trillade Behrang Safari utanför straffområdet med några minuter kvar och så satt 1-1.
Ett chockat MFF släppte sen även in 2-1 tidigt i förlängningen och så var det över även denna gång.
Efteråt hånade Mattias Bjärsmyr Sören Rieks om att han då vunnit fler titlar i Blåvitt på 1.5 månad än vad Sören gjort med MFF under tre år.
Sen dess har Sören vunnit serien tre gånger, cupen en gång samt spelat i gruppspel två gånger i Europa.

Matcher vi vill minnas
2002 Tredje omgången
Helsingborg - MFF

Hösten 2001 hade jag flyttat till Helsingborg och bodde fem minuter från Olympia. I maj 2002 hade vi slagit Helsingborg på Olympia i ett klassiskt derby där vi vann med 3-2 efter ett sent segermål av Peter Ijeh och framförallt minns man kanske matchen för att "Ett skott ett mål för Malmö" fick sitt genombrott.
Men en vecka senare var det dags igen. Cupen. Betydligt färre på plats men vi var några stycken och det blev en hejdundrande uppvisning av Niklas Skoog. Om det var Ijehs derby en vecka tidigare var det Skoogs denna gång och med ett klassiskt och äkta hattrick fixade han segern. 3-0 till di blåe.

2023 Gruppspel
MFF - Degerfors

En personlig favorit. Jag stod på kortsidan med sonen i en av hans första cupmatcher. MFF dominerade spelet fullständigt men Degerfors satte 1-0 och tiden började rinna ut mot ett Malmö som behövde vinna.
Men så. MFFs tryck ger utdelning. Inlägg från höger hittar in till Isaac Kiese Thelin som tar emot och trycker in kvitteringen. Viktigt mål men det var en seger man kom för, vilket också öppnar upp för en del farliga omställningar och med bättre skärpa hade Degerfors satt 2-1 strax efteråt. Istället. Nytt inlägg från höger och där dyker nyförvärvet Derek Cornelius upp och språngnickar in 2-1.
Seger! Gruppseger!

En härlig vändning att få uppleva från läktaren.

2022 Finalen
Bajen - MFF
Knappt 30 000 hade sökt sig till Tele 2 där Hammarby skulle ta emot MFF som alltså fick ta sig an två spöken. Både Tele 2 och Svenska Cupen. Milos ställde ut bussen för MFF och såg till att hålla Hammarby borta från de farliga ytorna. Det var inte det mest offensiva MFF vi sett, minst sagt, men ett av de mer pragmatiskt lagda. 0-0 stod sig matchen ut. Dags för straffar.
Sergio Pena
Fram. Åt vänster men målvakten går rätt och bollen träffar stolpen. 0-0.
Nahir Besara
Även han slår åt vänster men Ismael Diawara går rätt och räddar. Fortfarande 0-0.
Veljko Birmancevic
Mannen som kunde göra allt. Allt från att göra mål från ingenting till att missa chanser som varit helt upplagda. Nu. Iskall. Till höger om målvakten och äntligen mål. 1-0.
Mads Fenger
Åt vänster även han - Diawara går rätt - men straffen för bra. 1-1.
Jo Inge Berget
Den norske mästarn. Kyla. Mitt i mål. 2-1
Bubacarr Trawally
Åt höger. Diawara rätt på det igen men han klarar inte stöta bort den. 2-2.
Martin Olsson
Vänsterskytt. Pang. Upp i nättaket. 3-2
Abdul Khalili
Åt vänster men högt. Diawara går rätt, igen, men är chanslös. 3-3
Ola Toivonen
Hur kallt som helst och ute vid stolpen. Målvakten chansade på att stå kvar. 4-3
Astrit Selmani
Avgjorde cupen året innan. Mot Diawara som gått rätt på samtliga. Får problem med en signal vid ansatsen och lägger sen en lös straff som Diawara enkelt kan rädda. Förbannelsen bruten. 15:e cuptiteln var klar.