Fem nycklar mot Häcken: "De måste prestera"
IFK:s stora stjärna Sead Haksabanovic hamnade på bänken mot IFK Göteborg och kan mycket väl få börja på sidan även mot Häcken.

Fem nycklar mot Häcken: "De måste prestera"

Andraplats. Det är vad som står på spel när IFK Norrköping tar emot BK Häcken ikväll. Här är läget i lagen – och fem nycklar för att Peking ska lyckas.

IF Elfsborg förlorade mot Östersund, Djurgården tappade poäng mot IFK Göteborg och Hammarby förlorade mot Sirius. IFK Norrköping har chansen att återta sin position som främsta utmanare till Malmö FF, som dock har gjort vad som ser ut som ett rejält guldryck. För oavsett hur Pekings match går har MFF sju poäng ner till andraplatsen, med 13 omgångar kvar.
 
Inte bara av den anledningen är mötet med Häcken viktigt. Det är också en sexpoängsmatch, med tanke på Häckens tabellposition (sexa, en poäng bakom fyran IFK).
 
Hur är läget i lagen då? Mycket av hur det ser ut i Pekinglägret finns att läsa i söndagens långa intervju med manager Jens Gustafsson. Kortfattat kan det konstateras att IFK nu har lite vind i seglen efter tre poäng mot Göteborg.
 
Skademässigt ser det lite lurigt ut. Enligt NT har Totte Nyman, Jonathan Levi och Eric Smith klivit av eller inte deltagit på träningar. Även Egzon Binaku har haft problem. Vilka som kan spela mot Häcken är oklart, men det verkar inte vara någonting allvarligt med Smith och Totte.
 
Här är en trolig startelva:
Isak Pettersson – Linus Wahlqvist, Rasmus Lauritsen, Filip Dagerstål, Lars Krogh Gerson – Simon Thern, Alexander Fransson, Eric Smith, Isak Bergmann Johannesson – Totte Nyman, Pontus Almqvist.
 
Samma elva som mot IFK Göteborg? Ja, det tror jag faktiskt. Det känns som att IFK kommer fortsätta på den inslagna vägen med två anfallare, och ingen på mittfältet lär bli petad. Stjärnan Haksabanovic på bänken återigen alltså. Snacka om sparkapital och bra inhoppare om så blir fallet. Det enda jag tror kan ändra på den här uppställningen är om någon spelare är sliten eller skadad.
 
Häcken har desto bättre formkurva än IFK. De har en plump mot Kalmar hemma, men ändå tre segrar på de fyra senaste matcherna, där en av dem kom mot just IFK.
 
Den matchen var någorlunda jämn inledningsvis, men Häcken var mer effektiva och hade ledningen efter första halvlek. Sedan fick Filip Dagerstål en utvisning och där tappade Peking mycket. Häcken skapade chans på chans men lyckades bara gå ifrån till 2-0. En reducering från Rasmus Lauritsen räckte dock inte, utan 2-1 blev det.
 
Sedan har Häcken, utöver Kalmarförlusten, slagit Varberg två gånger om. Så här säger tränaren Andreas Alm till Häckens hemsida om IFK Norrköping:
- Det andra lag upplevde i början har de (IFK) fått uppleva lite senare på säsongen. De arbetar hårt för att vända det och tog en seger senast mot Göteborg. Annars börjar deras startelva att sätta sig, där de mest verkar variera på kanterna där Levi-Thern-Haksabanovic-Johannesson har spelat, säger Alm.
 
Sedan förra gången IFK spelade mot Häcken har de gulsvarta tagit in målvakten Pontus Dahlberg på lån. Nytt från Varbergsmatchen är att lagkaptenen Rasmus Lindgren är tillbaka efter frånvaro.
BK Häckens matchtrupp:
Jonathan Rasheed, Pontus Dahlberg, Rasmus Lindgren, Joona Toivio, Adam Andersson, Godswill Ekpolo, Johan Hammar, Leonard Zuta, Erik Friberg, Gustav Berggren, Alexander Faltsetas, Alexander Søderlund, Jasse Tuominen, Viktor Lundberg, Ahmed Yasin, Leo Bengtsson, Daleho Irandust, Patrik Wålemark.
 
Fem nycklar för IFK mot Häcken:

*Håll koll på Söderlund. Häckens rutinerade anfallare har fått igång sitt målskytte och är ständigt på rätt plats i straffområdet. Det gäller att IFK inte blir bolltittande på inlägg och inspel, så norrmannen kommer fri. Framför allt måste mittfältarna vara mer alerta i eget straffområde.

*Kontringarna. Pontus Almqvist gjorde succé med sitt djupledsspel mot IFK Göteborg. Jag tror inte att samma utpräglade kontringsspel som mot Blåvitt är rätt väg att gå hemma mot Häcken. Däremot måste längre anfall och bollinnehav kombineras med omställningar och längre bollar.

*Mittfältskuggarna. Eric Smith har hållit en någorlunda hög nivå över hela säsongen, även om det funnits en del svagare insatser. Men de tilltänkta nyckelspelarna Alexander Fransson och Simon Thern har inte riktigt varit sig själva. Thern var fantastisk i början, men efter en ljumskskada har han inte hittat samma nivå. Förra matchen var ett steg framåt, men mer kan hämtas ur Värnamokillen. Alle Fransson har haft skade- och sjukdomsbesvär. Han har långsamt trappat upp formen, men är fortfarande en bit ifrån sitt bästa jag. Thern och Alle måste prestera för att IFK ska kunna vinna.

*Byten. Något som har blivit tydligt den här speciella säsongen är hur mycket matchbilderna har kunnat ändras av byten. Och med de vassa avbytarna IFK kan kasta in finns alla chanser att få in pigga ben tidigt. Sead Haksabanovic, Jonathan Levi (om frisk), Maic Sema (om i matchform), Linus Hallenius, Ishaq Abdulrazaq för att nämna några.

*Inga ytor till Irandust. Häckens snidare på mittfältet, Daleho Irandust, har länge varit en stor talang. Men den här säsongen har han tagit ytterligare ett kliv i utvecklingen. När han hamnar rättvänd mellan motståndets mittfält och backlinje blir det nästan alltid farligt. Så det måste IFK undvika. Det lär bli en spännande ”match i matchen” mellan Eric Smith och Daleho Irandust på mitten. Såvida inte Smith missar matchen med skadeproblem förstås. Då kan Irandust bli ett ännu större bekymmer.
 
Matchstart klockan 19:00 måndag kväll. Stå upp för Peking!

Jonatan Häggström Wedding jonatanhw@gmail.comjonatanhw2020-08-24 07:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås