Tele2 Arena, 2023-05-09 19:00

Hammarby - Mjällby
0 - 0

Fem Reflektioner

Fem Reflektioner

Utbuade efter ett mållöst möte mot Mjällby från Listerlandet, här kommer fem reflektioner från en ångestfylld säsongsinledning.


Hur ska detta sluta?

Ja, den frågan är nog oundviklig att ställa sig efter denna inledningen. 7 poäng på 7 matcher är naturligtvis inte okej om vi ska se oss själva som topplag, vilket vi såklart ska göra sett till förra säsongen. Det som är mest oroväckande är att spelet inte alls ser särskilt bra ut, jag hade varit betydligt lugnare om vi skapade massa chanser men att bollen inte studsade vår väg. Att gå in i ett Europa kval i sommar känns i nuläget inte särskilt kul. Bajen är inte lika dåliga som vissa på forum/twitter försöker få det till men något topplag är vi verkligen inte.

Spelsättet

Det ska sägas att jag aldrig varit något större fan av tiki-taka, det blir alldeles för kontrollerat och går lite väl långsamt för min smak. Därför var jag väldigt tillfreds hur vårt spel såg ut under cupen och inte minst mot AIK då vi varierande mellan kortpassningsspel och snabba omställningar. Nu känns det som att spelarna inte vet hur de ska spela fotboll längre, ytterbackar slår menlösa inlägg när en bajenspelare ska stångas mot fyra fyrtorn i Mjällby. Varför ska vi helt plötsligt bara anfalla efter vi slagit 100 passningar i backlinjen när vi kunde spela rakare mot AIK?

Värvningarna

Jag har nog aldrig sett en större nedmontering av ett topplag som ska spela i Europa. Fem av de mest tongivande spelarna förra året lämnade inför säsongen, varför ska vi då inte ersätta klasspelare med andra klasspelare? Varför värvar vi inte in en ny stjärnanfallare då vi sålde honom för att kunna göra Hammarby ännu bättre? Varför förlänger vi inte med Simon Sandberg när vi inte lyckats hitta en bättre högerback? Det är många frågetecken över detta laget och det förvånar mig extremt mycket om inte Jansson och company öppnar plånboken rejält för att värva toppspelare i sommar. 

Hur länge sitter Marti kvar?

Fyra förluster på sju matcher där de två vinsterna denna säsong kommit mot bottenlag på hemmaplan. Rejält utbuade i den senaste matchen. Jag undrar verkligen om ledningen har förtroende för Marti OM vi förlorar derbyt på söndag. På söndag är de derby och efter det kommer två gräsmatcher mot ett IFK som kämpar för sitt liv och ett Degerfors som har allt och vinna. Om vi inte lyckas ta minst 6 poäng på de 3 matcherna tror jag att ledningens förtroende kommer vara förbrukat. Det är nog en för stor chansning att värva spelare för dyra pengar i sommar som passar in i Martis spelsätt men som nästa tränare inte tycker passar alls. Inför sommarfönstret får ledningen ta en rejäl funderare på om Marti verkligen ska leda laget i höst.

Vi har allt att vinna på söndag!

Vi har verkligen allt att vinna på söndag, från att blivit utbuade mot Mjällby kan ni på söndag vara hyllade som derbyhjältar. Ta chansen att kliva fram när det blåser som mest och motbevisa allt jag hittils har skrivit. Ta fram samma glöd och insats som ni presterade mot gnaget. Det finns alla möjligheter att studsa tillbaka från de senaste veckornas prestationer mot ett Djurgården som också har svajat under inledningen. Spela gärna vackert men det viktigaste är att vi går från matchen som vinnare.

Hampus Andersson2023-05-11 21:15:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!