Fem reflektioner efter gårdagens fiasko

Fem reflektioner efter gårdagens fiasko

Totalt mörker. Nedan följer lite reflektioner från söndagen.

Solna är som bekant Solna, inget nytt under solen

Det irriterade mig något oerhört att se inför matchen hur många supportrar, självklart långt ifrån alla, som gick in med inställningen att vi är klara favoriter. Folk hade bättre derbymage än på länge och stirrade sig blinda i gnatets kris och vår senaste vinst i cupen. Jag var försiktigt optimistisk men statistiken talar ju sitt tydliga språk. I allsvenskan har vi bara tagit en seger på Friends arena. Det var under mörkret med Michelsen, och aik hade 71% av bollinnehavet. Förra året borde vi ha vunnit båda mötena med aik, men fick nöja oss med två poäng. 

Individuella snedsteg eller ett kollektivt misslyckande? 

Adjei hade återigen en tuff dag på jobbet när han äntligen fick chansen från start igen. Detta tycker jag inte att man behöver göra alltför mycket av. Jag utgår ifrån att en fullt frisk Fenger hade fått starta derbyt, och att Adjei likt Odilon och Aziz har en bra spelare i sig när han får det tekniska på plats. Däremot tycker jag att det finns större anledning att vara irriterad på det bristande försvar Sadiku visar upp vid det första målet. Han kommer ofta under kritik för att han är en väldigt nyttig spelare just defensivt och det är jag den första att skriva under på. I matcher där vi står väldigt högt är han ofta bäst på plan med sitt hårda tvåvägsjobbande. Det är dock inte första gången han står för ett kostsamt misstag som ser ut att bero på dåligt fokus eller nonchalans, och av en så rutinerad spelare måste man kunna kräva mer. 

Det är alltid lätt att hitta individuella syndabockar, men så som matchen såg ut så hade 0-1 kommit förr eller senare ändå. Vi hade långt ifrån den fulla kontroll som Edvin uttryckte i paus, men mest oroande är ändå insatsen framåt. De individuella misstagen hade spelat mindre roll om vi gjort två mål själva, ständigt återerövrat boll högt och avslutat mycket på mål. Istället åker grabbarna hem från Solna med den pinsamma statistiken noll skott på mål. I ett derby. Därmed tycker jag att det finns akutare problem att diskutera än huruvida enskilda spelare gör för mycket misstag. 

Vem ska steppa upp?

Det sista man vill se vid underläge i ett derby är generellt att lagkaptenen blir utbytt. Besara ska i detta läge vara den som brinner mest och skriker på grabbarna varenda gång de slår en felpass. Han är dessutom bärande i det kreativa Bajen vi blivit vana vid att se de senaste åren. Igår är han dock helt osynlig, både spelmässigt och verbalt. Säga vad man vill om Jeppe, men han hade fan aldrig tolererat insatsen igår. Skrik lite på domarn, sänk någon i frustration, samla grabbarna eller bara larma att du lever Nahir. 

Ursprungligen ville jag skriva något om Kurtulus inställning igår här, om hur han kanske är mer av en naturlig ledare, vilket vi inte är bortskämda med i dagens Bajen. Vänder man sig mot supportrarna i media efter en match som igår har man dock avskrivit sig från den diskussionen. Det handlar inte om bangers eller inte, de allra flesta är överens om att det bara förstör. Det går dock inte att efter den sämsta insatsen sedan superettan gå ut i media och anklaga supportrar för att ”förstöra matchen”. Höj dig Edvin. 

Martis matchcoachning eller JJs värvningar? 

Här är det något som definitivt skaver, men jag tycker att det är svårt att placera skulden. Å ena sidan känns det generellt som att Marti inte har vunnit en enda matchen-i-matchen taktikmässigt mot tufft motstånd sedan han kom. Byten får väldigt sällan effekt, vi lyckas aldrig vända matcher mot bra lag och vill motståndarna hålla ett kryss på nya söderstadion löser de ofta det. 

Samtidigt är det dags att kika lite på de stora värvningar som gjorts av JJ senaste tiden. Djukanovic och Mikkelsen måste ges mer tid absolut, men de ska upp så otroligt många nivåer från där de är nu för att vara värda ens hälften av de pengarna vi lagt på dem. Våra riktigt lyckade värvningar har generellt varit inhemska, som Ludwigsson och Nahir. Jag har alltid haft en väldigt stark tro på JJ, men att värva en okänd Montenegrin för tio miljoner till Allsvenskan och konstgräs känns som en enorm risk. Med det sagt blir jag gärna motbevisad när Trawally når 100 mål, eller Djukanovic sänker djurgårn med ett hattrick om en knapp månad. 

Igår saknade jag Billborn, Rodic, Dibba och alla andra som hatar gnaget. 

Det är klart att det fanns tendenser till Derbystämning när främst Strand och Kurtulus visade lite hetta. Selmanis ord om att ett derby är som vilken match som helst ekade dock i mina öron när jag såg reaktionerna efter målen samt avsaknaden av förändringar i spelet. Ett derby är något helt annat, vilket jag vill att alla spelare i truppen ska förstå och anamma. Det får inte se ut som det gjorde igår, och stora delar har med inställning att göra. Aik ställde upp med sin sämsta elva på länge, mitt i pågående kris, och gick ändå ut med en övertygelse som man bara kan imponeras av. Vi var för långt bort från den inställningen igår. 

Forza Bajen. Än går det vågor. 

Viktor Kjellander2023-04-17 13:40:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!