Borås Arena, 2023-02-25 13:00

Norrby IF - Hammarby
0 - 3

Fem reflektioner efter Norrby IF

Fem reflektioner efter Norrby IF

Ytterligare en övertygande seger i Svenska cupen som gör att vi med största sannolikhet också vunnit vår grupp. Matchen gav oss kanske några fler svar på frågor vi har kring säsongen och här följer fem reflektioner från 0-3 segern.

Motståndet hette Norrby

En behaglig seger absolut där vi återigen får en viss islossning en bit in i andra halvlek. Hur stark värdemätare detta var är däremot diskutabelt. Cupen är alltid knepig där storlag regelbundet tycks ha förmågan att kunna förlora mot ett hungrigt gäng från division 1 och detta har ju hänt oss själva många gånger genom åren. Vad gårdagens match kan säga om var Bajen står är däremot antagligen ganska lite med tanke på motståndaren.

Genomsnittsåldern på motståndarna låg väl runt 20 år med en drös av mindre rutinerade spelare som inför säsongen sett sig nedgraderade från Superettan. För vår del kändes det som att arbetsinsatsen i stora delar av matchen inte låg på 100% och trots detta lyckades motståndaren knappt komma till ett enda avslut på mål under hela matchen. Visst beror detta i viss utsträckning på vår defensiv och spelövertag men det var också en motståndare som på allvar hade svårt att hota.  Det tidiga ledningsmålet gjorde säkert uppgiften enklare för vår del men som sagt är det svårt att använda gårdagens match som någon värdemätare.

19 år

Så gamla, eller unga, var de spelare som visade oss hur man skulle göra mål. Erabi med sina två nickmål och en Djukanovic som på vänsterkanten ständigt utmanade och visar sin förmåga att kunna ta sig igenom ett försvar. Truppen i år har genomgått en ganska kraftig föryngring och det syns även att andra spelare än dessa två verkligen slåss för att ta sig in i laget och få visa upp vad de kan. Om det blir mer speltid och dessa spelare kan fortsätta lyckas med sin utveckling så är det nog ett antal spelare vi kommer se få en ordentlig utväxling den här säsongen.  Om inte annat är det befriande att se hur prestigelöst flera av våra yngre spelare tar sig an sin uppgift på planen och bara det är ett stort plus, att se dem ha kul när de spelar.

Tekie-taka

Det är ingen lätt uppgift som Tekie fått inför året: att på ett eller annat sätt bli en offensiv motor och dessutom ständigt komma att bli jämförd med Bojanics kvaliteter. Tekie är inte samma typ av spelare men det han visat hittills är riktigt fint. Det finns en stor bollkontroll, spelförståelse och en vilja att gå framåt på små ytor och nätta passningar. Eftersom han är ny i rollen och dessutom har ett antal nya spelare runt sig kommer det nog ta ett tag innan det här samspelet sitter men potentialen finns garanterat där för en offensiv spelfördelare som kan låsa upp stängda och kompakta försvar med sina fina fötter.
 
Att hitta rätt på nytt

Ovanstående kring föryngring, nya spelare och saker som skall ersättas är ju också vad vi fortsatt behöver arbeta med. Cifuentes har betonat det, spelarna själva sagt det och vi sett det. Tappen inför säsongen var tydliga och bestod framför allt i mycket av tidigare givna startspelare som vi byggt mycket av vårt spel kring. Vi söker en ny stomme och den uppgiften är inte lätt, kanske främst inte sett till alla förändringar av offensiva spelare. När sådana som Besara saknas i en match blir detta för min del extra påtagligt, att det är ett lag under utveckling. Jag litar fortsatt fullt ut på Cifuentes här och är rätt övertygad om att han kommer lyckas väldigt väl, det taktiska är ju en sådan given styrka han har. Hur snabbt eller långsamt det kommer gå är däremot den stora frågan.

Vem spelar var?

Vi börjar väl ana var vem passar bättre men med skador och experiment är det fortsatt inte givet, dessutom blir det hela knappast enklare med alla spelare som knackar på dörren till startelvan. Många har ju också hittills velat se mer av Adjei, Demirol och Alioum. På ett sätt är det väl ett småbehagligt problem att vi har ett antal lirare som passar bra på flera ställen men vi borde ha lärt oss mer från förra året kan jag tycka. Ingen blev väl särskilt glad av att se Gurra ute till höger liksom nu när Saidi inte spelar centralt. Men hur alla ska få plats på sina bästa positioner verkar vara en olöslig uppgift i dagsläget. Dessutom syns behovet av ytterligare en ytterback tydligt när Pinas saknas. En exakt trolig startelva till att Allsvenskan drar igång är idag väldigt svår att sia om och jag tror att det kommer avgöras av vilka som kan övertyga mest i sina roller nu under perioden som kvarstår.
 

Theodor Bittner2023-02-26 10:00:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!