Eleda Stadion, 2023-10-02 19:10

Malmö FF - Brommapojkarna
2 - 1

Fem snabba efter MFF - Brommapojkarna
Sebastian Nanasi tar bara åtta minuter på sig att bryta sin relativa måltorka är han slipper spela wingback.

En enkel hemmamatch mot en nedflyttningskandidat tillika plastlag? Både före match och efter två snabba himmelsblå mål första kvarten såg det ut precis så. Men BP spelade upp sig medan hemmalaget gick åt andra hållet. Andra halvlek stavas n e r v o s i t e t.

Flexibilitet
Litet strul med tillgång på spelare i backlinjen, delvis genom disciplinnämndens försorg. Då släpper Henrik Rydström de senaste matchernas framgångskoncept 3-4-3 för att återgå till den uppställning med 4-2-3-1 som han oftast föredragit i år. Före match framhöll Rydström hur man jobbat med att spelarna ska kunna vara flexibla. Och idag visade männen på plan att de sömlöst kunde hitta rätt direkt efter det senaste skiftet. Det innebär också att det ofta är svårt att egentligen avgöra vad grundpositioneringen är, i anfallsspelet kändes det ofta som att Malmö ställde upp med två vänsteryttrar i Vecchia och Nanasi.

När spelet fallerade i andra halvlek kom en rad byten med en del spelare på ovana positioner (Rieks högerback och Ceesay mittback!). Det är en styrka att det ändå håller ihop i detta.

17-årig debutant
Många av oss hajade till när startelvorna släpptes timmen före avspark. På högerbacksplatsen läste vi… Adrian Skogmar! Visserligen är det mindre än en vecka sedan som MFF meddelade att 17-åringen tecknat A-lagskontrakt, men att det skulle bli startdebut i kväll efter bara två korta inhopp kom oväntat. Högerbacksplatsen har varit Rydströms största huvudbry under säsongen. När Beijmo valts bort och lämnat har Ceesay varit det vanligaste valet, men utan att dominera. Såväl Nielsen som Lewicki har startat i positionen, och flera andra alternativ har diskuterats, där Martin Olsson och Elison Makolli ofta nämnts.

Och Adrian gjorde en väldigt fin första halvlek, trygg med boll och pondus i dueller. Såg mogen och trygg ut. När Malmö tappade initiativet i andra halvlek hamnade han i några svåra defensiva situationer. Inga direkta misstag, men kanske inte heller klockren. Rydström valde i det skedet att byta in erfarne Sören Rieks som högerback.
Denna debut känns extra fin när man vet att Adrian spelat fotboll i MFF sedan han var 5 år gammal.

Vecchia + Nanasi = Sant
Sebbe och Arne har verkligen etablerat en bromance på plan. Som de trivs ihop. Nanasi bara älskar att söka sig ut mot Vecchias vänsterkant. Och Vecchia vet att springer jag, kommer en perfekt avvägd boll mot ytan jag är på väg mot. När Nanasi stöter in Olivers Bergs inspel till 1-0 efter åtta minuter hade således Berg fått bollen efter ett eminent instick från Vecchia. Inledningen av andra halvlek, innan Malmö tappar initiativet har de en härlig sekvens där Nanasi driver boll medan Vecchia söker en yta i en djupledslöpning. Man ser hur de tillsammans söker vinkeln för det som blir Nanais genomskärare och det hade bara krävts några hundradelar på Vecchias sida så hade han hunnit före BPs målvakt Sidklev.

Guldfrossa
Malmö FF har inte tappat en enda poäng i årets Allsvenska när man gjort första målet. Det är en väldig trygghet. Visst har vi ibland upplevt att laget lättare borde kunnat kontrollera ledningar, men det är oundvikligt att även på papperet svagare motståndare chansar och trycker på i slutet. För det mesta har det dock sett tryggt ut, och MFF har lyckats hitta ett ganska stabilt försvarsspel i de lägen då man inte längre kontrollerat med bollinnehav.

I kväll fick vi se något nytt, då hemmalaget verkade bli riktigt nervösa i andra halvlek sedan BP fått ett reduceringsmål som kom något oväntat. Vi fick se en kavalkad av himmelsblå felpass om gjorde att BP kunde etablera tryck och skapa en hel del riktigt bra chanser. De mindre konstruktiva elementen på läktarna dristade sig till att bua.
Skönt trots allt att se att malmöiterna ändå tog sig samman, vågade kliva upp i högre press och trycka ner BP sista tio minuterna. En bra erfarenhet att ta med sig, som kan konstrueras som positiv i slutändan.

BP är riktigt bra för att riskera åka ur
Två möten mot BP i år. Båda slutar med två mål för vårt MFF mot ett ensamt för pojkarna från Bromma. Malmö har verkligen varit hotat i båda matcherna, men på två olika sätt. I våras ställdes man mot ett ultradefensivt, kontrande blåsvartrandigt lag, som dessutom fick in ett ledningsmål i första halvlek. Idag var bortalaget ifört ett rosa matchställ för att ge stöd till kampen mot bröstcancer. Och taktiken var inte alls att backa hem, utan att försöka stå relativt högt i försvarsspelet och i övrigt utmana Malmö i bollinnehav. Malmö ska vara väldigt nöjda med att leda med 2-0 i halvtid. Vi var många som tänkte att detta blir enkelt när Cornelius enkelt tillåtits knoppa in Malmös andra mål redan i trettonde minuten.
Det finns anledning till visst hopp på söndag, då BP tar emot vår största guldrival Elfsborg på hemmaplan.