Fem snabba efter Rangers-MFF: 1-2

Malmö FF är vidare till Champions Leagues playoffrunda efter en otrolig insats i matchens andra halvlek. Seger med 2-1, Antonio Colak dubbel målskytt.

Hetluft och kalldusch
Stormatch

50 000 högljudda hemmasupportrar och ett Rangers som var redo att ta revansch för den tio år långa ökenvandring som påbörjades. Klart att Malmö har spelat sådan här matcher förr, men nu var det ändå ett tag sedan läktarna lät så här i en svajig betalstream. Matchen startade som förväntat, med en rasande hemmaoffensiv. Visserligen fick MFF fram en hörna redan i första minuten men sedan var det skottarnas match helt och hållet. Malmö var kraftigt pressat, hann inte vårda sina få bollvinster och publiken eldade på. Samtidigt, det var inte lika farligt som mot Besiktas borta och Dahlin behövde inte göra särskilt många ingripanden. Men, i artonde minuten fick anfallaren Kent måtta lite för länge och Morelos förvaltade inlägget med en målgivande nick efter en rutinerad knuff på Moisander. Tidig hemmaledning alltså, inte drömläge.

Vittring och käftsmäll
Tung start, men Rangers växlade inte upp och efter att målvaktsveteranen McGregor varit ute och flaxat utanför straffområdet fick Malmö en frispark i bra läge. Birmancevic slog den tyvärr inte bättre än mitt i muren, men det var startskottet för en uppryckning. Sista tio minuterna tog Malmö över och skapade flera farligheter. Men, Bonke Innocent som tidigare i halvleken hade varnats efter en fasthållning av målskytten Morelos chansade nu med dobbarna före och belönades med ytterligare ett gult kort. Inte det värsta man sett och domare dröjde bra länge med kortleken… Men ändå, klumpigt av Innocent och en rätt uppgiven känsla i halvtid.

Men…
Malmö gick ut med gott mod och höll uppe spelet. I minut 53 skottfintade Birmancevic, Colak sprang i djupet och kvitterade. I minut 54 beskrev kommentatorerna Ibrox som helt tyst. I minut 58 var det dags igen. Colak utnyttjade uselt försvarsspel… 1-2. Om JDT var förbannad efter Bonkes röda så var Gerrard skogstokig efter super-Colaks andra mål.

Det var det
Där var det klart. Rangers hade gjort det igen, vikit ner sig mot mästarlaget från lilla Sverige. Malmö hade gjort det igen, punkterat matchen med två snabba mål direkt efter paus. Visst låg Rangers på och visst var det stökigt i malmlboxen stundtals. Men det syntes att de malmöiterna blev allt modigare och skottarna alltmer stressade. Passningarna blev både sämre och färre medan skotten avlossades allt längre utifrån. Hur det gick till? Inte vet jag, var utvisningen egentligen det bästa som kunde hända MFF? Eller har det varit någon slags högländsk coronastrategi, att hålla avstånd i andra halvlek? Inte vet jag. Jag saknar ord.

En klassiker
Ja, den här matchen eller åtminstone den andra halvleken kommer vi att prata om länge. Otroligt! Rieks visade att han har minst tre år till i sig som vänsterback. Lewickis arbetskapacitet är outstanding. Och Colak? Han sprang, tacklades och kämpade med ett brett leende. Det hade jag också haft om jag nyss skjutit till mig ett nytt kontrakt med Malmö FF. Ludogorets eller Olympiakos? Ah, vaddådå… Vi vann igen!