Fem snabba efter Skövde AIK - Degerfors

Då var äntligen säsongen igång igen. En överlag trött tillställning på Behrn Arena banade vägen för ett 1-1 resultat mot ett nykomponerat Degerfors. Här kommer fem snabba om matchen i helhet.

Presspelet
Skövde gick ut med full fart från start och pressade högt upp i banan vilket ledde till stora problem för värmlänningarna. Under dom första 25-30 minutrarna var det ett Skövde som var oerhört taggat för match och var riktigt sugna på att vinna matchen. Degerfors som redan har en match spelad blev tagna på sängen och förväntade sig inte detta. Desto längre matchen gick så kom Degerfors in mer i matchen och tog över och avsaknaden från minuter i benen hos skövde spelarna visades och dom blev längre i laget och mer osammanhängande. Om Skövde lyckas hålla i detta fina presspel under en längre period när tävlingsmatcherna börjar kommer många lag ha svårt att spela sig förbi dom.

Anfallsparet
Det nybyggda anfallsparet Fellrath X Bellman fick visa upp sig i dryga timmen innan juniorerna fick chansen i slutet. Bellman presenterade sig tidigt i matchen när han kom högst på Lukas Rhöses hörna och nickade in 1-0 men det var inte det ända han gjorde. Emil fungerade bra i presspelet som dom flesta dom första 30 men var även duktig på att suga in bollen och ligga felvänd för att sedan fördela vidare. Med tanke på att det är första matchen på ett bra tag och även mot allsvenskt motstånd gör detta till en klart godkänd debut. Även Fellrath gör en bra match. Tog uppgiften att ligga längre upp och löpa på genomskärare väldigt bra och var ett ständigt hot mot Granath och hans kollegor i Degen. Även om dom bara spelat en timme tillsammans så ser det ljust ut inför kommande matcher.

Fasta situationer
Allting är sig likt från förra året. Trots att Friberg lämnat oss med sina långa inkast och sin fina inläggsfot så krävs det bara cirka 10 minuter innan ett mål på en fast situation är gjort. Denna gång är det hans efterträdare Lukas Rhöse som slår en precis hörna som Emil Bellander kan nicka in. Bara några minuter senare var det dags för en hörna igen och det var bara några centimeter från att även den skulle gå in i mål. Man glädjes även att se att han har trots sin korta tid i klubben börjat lära sig att kasta långa inkast. Även om dom inte var lika långa som Fribergs så har vi kvar det fina anfallsvapnet.

Elmar Abraham
Jag har tidigare poängterat att Elmar är en av dom spelarna som absolut inte får lämna klubben och den åsikten stärks ännu mer efter idag. En gigant idag på mittfältet trots att han är omgiven av bra allsvensk klass i Christos Gravius och Justin Salmon. Elmar stod för en nästintill felfri match på mittfältet där han vinner bollar i Degerfors uppbyggnadsfas och spelar loss bollen i trånga situationer. Gick in i närkamper och vann mycket boll och var orädd men visar också sina ledaregenskaper och hur viktig han är på det planet när han pushar på medspelare och går och snackar med dom för att ge tips. En tumme upp till Elmar helt enkelt.

Linus Mattsson
Personligen tror jag väldigt mycket på Linus denna säsong. Han är förhoppningsvis revanchsugen efter en grym start förra säsongen men som senare saktades ner av skador. Idag ställdes han för en tuff uppgift när han matchades mot förra säsongens bästa ytterback i superettan Karim Mammar som gjort flytten till Bruket. Öppnade piggt som många andra och gjorde som han gjorde hela förra säsongen och utmanade sin gubbe. Tog sig förbi en hel del och var spelsugen och det kändes som han fått tillbaka mycket av det självförtoende vi fick se i början av förra säsongen. Var även nära ett mål i första halvlek då han blev frispelad men Jonas Olsson hängde med bra när han försökte runda honom. Ser vekligen fram emot att se mer av Linus inför kommande säsong