Fem Snabba efter Vikingur Reykavik - Malmö FF 3-3
Glädje efter 1-1!

Fem Snabba efter Vikingur Reykavik - Malmö FF 3-3

Med hjärtat i halsgropen såg vi MFF klara sig kvar i CL-kvalet efter en svag insats mot Vikingur i Reykavik.

Svängig första halvlek
Spelmässigt torftigt framåt, ihåligt bakåt, frejdiga islänningar och nervösa skåningar. 
Det är en rätt träffande beskrivning av större delen av första halvlek.
Vikingur är ju inte direkt Liverpool, så de lekte givetvis inte med MFF, men de var det bästa laget de första trettiofem.
MFF:s omtalade erfarenhet såg vi inte så mycket av mer än att man faktiskt lyckades kvittera utan att egentligen förtjäna det.
Just som jag konstaterade detta gjorde vi 1-2 och jag tänker belåtet att det är så här det funkar i Europa. Ängagängen kan spralla en stund, sen avgör de större lagen utan att imponera.

Bravo Beijmo
Felix Beijmo har så sakteliga blivit en alltmer offensiv spelare i Malmö FF. Från att ha varit extremt försiktig under sin första tid i föreningen har han nu en helt annan frejdighet i sitt spel.
Att unge Felix rakade in sin egen retur till 1-2 och spelade fram till 1-3 kändes helt naturligt sett till hans utveckling som spelare och det är bra för laget. MFF som famlar efter ett vassare offensivt spel behöver, beroende på uppställning, modiga wing- eller ytterbackar som fyller på i anfallen.

Drömstart på andra
Ett utsökt blixtsnabbt anfall två minuter in i andra halvlek avslutades av Anders Christiansen till 1-3 och där dog Vikingurs dröm om fortsatt Europaspel, trodde jag, medan MFF kunde börja känna sig precis så överlägsna på plan som man inför mötet varit på pappret. 
En drömstart för ett MFF som trevade en del i första halvlek.

Sega vikingar
Isländska vikingar är å andra sidan inte de som ger sig så lätt och just som man började känna sig lite belåten kom 2-3 efter stor beslutsamhet från hemmalaget och valhänt förvirring hos svenska mästarna. 
Det här var ingen match då vi skulle få något gratis, men det har vi ju tvingats vänja oss vid sedan Milos tog över rodret.
Mycket riktigt kom även 3-3 och plötsligt var det självklara avancemanget i kraftig gungning.

Viktigt och viktigare
Att vi med nöd och näppe lyckades ta oss vidare var oerhört viktigt, men på sikt är det långt viktigare att Milos får ordning på spelet. Vi har nämligen inget just nu. 
Vi är svaga framåt och oorganiserade bakåt och med matchen hemma mot AIK i april som möjligt undantag, har Milos inte förmått att få sitt lag att göra en enda helgjuten nittiominutare. Det håller inte.
MFF riskerar kommande års Europaspel om spelet fortsätter att ligga på den här sorgligt låga nivån.
Visst saknas Lewicki, men kom då ihåg att han endast gjorde elva allsvenska matcher i fjol och ändå gick det rätt bra.
Jämför man med t ex 2020 där Jon Dahl Tomasson hade en oerhört knackig inledning av allsvenskan med åtta poäng till toppen efter sju omgångar så hade vi efter fjorton spelade omgångar nått upp i trettioen poäng och serieledning, jämfört med årets tjugofyra poäng och femteplats.
Marginalerna krymper i rask takt, vi skall inte leta ursäkter, utan kräva förbättring så här långt in i säsongen.
 

Pontus Kroon2022-07-12 23:35:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?