Olympia, Helsingborg, 2022-09-18 15:00

Helsingborg - Malmö FF
1 - 2

Fem Snabba - Helsingborg-MFF (1-2): Nästan som ett riktigt derby
Dennis vet att mål inte behöver vara snygga.

Fem Snabba - Helsingborg-MFF (1-2): Nästan som ett riktigt derby

Malmö gör jobbet. En rättvis om inte helt stabil seger mot bottenlaget från norr. Två unga egna produkter som gör målen – Patriot och Dennis. Och när vi ska stänga matchen byts 18-årige Hugo Larsson in. Det är Malmö som spelar

Vem vill bli miljonär?
Den som inte har svar på allt behöver livlinor. Och det har Åge fått den senaste veckan. Lagen före i tabellen har tappat massor av poäng. I takt med att Häcken och Stockholmslagen släppt ner rep har det uppstått en led för Malmö upp mot toppen. Den är hal och Malmö måste sätta varje fot rätt för att det ska räcka ända upp.

Som senast mot Norrköping grabbar Malmö idag tag i linan och håller fast. Litet krampaktigt, ibland fumlas det med isyxan. Men uppåt kommer vi.

Är Diawarra den nye Olsen?
Endast en gång under Johan Dahlins framgångsrika karriär i Malmö har hans status som top dog i målet varit hotad. Det var guldåret 2013. Johan gick skadad en period, och Robin Olsen ersatte så bra att Johan fick vänta några matcher på en chans även efter att han blivit fullt återställd. Han förblev etta tills både säsong och kontrakt gick ut. Olsen stannade och alla vet hur dennes karriär sköt fart.

Dahlin var tillbaka efter skada i torsdags – men tycks inte längre vara lika självklar etta. Idag var Ismael Diawarra tillbaka i målet. Kunde kanske gjort det bättre på Helsingborgs kvitteringsmål. Å andra sidan. När Thomas Rogne i mitten på andra halvlek nickar en hörna från nära håll får Ismaels räddning expertkommentator dubbel-Anders att börja prata om Gordon Banks klassiska räddning på en Pelé-nick i Mexiko-VM 1970.  Är Ismael i färd med att lyfta sig till en högre nivå?


Är Sören den nye Rieks?
Under året har det saknats något på Malmös vänsterkant. Visst gjorde Veljko Birmancevic en hel del poäng, visst har JIB vikarierat med ett gediget jobb, Buya Turay har fått några chanser och varit litet farlig med sin snabbhet – men det har sällan sett stabilt ut till vänster. Många har pratat om att det behöver värvas en ny vänsterytter.

Nu fick Sören Rieks sin första start efter sina ryggproblem. Och det känns så skönt. Så smart, så trygg. Och det hindrar inte att han har offensiv spets. En frispelning till Sejdiu, en assist till Kiese hockeyassist till Sejdius 0-1-mål. Ska vår gammeldansk fortsätta att hålla samma höga klass hur länge som helst?

Är Patriot den nye Dardan?
En fjunig egen produkt som kliver fram i det mest prestigeladdade mötet under året. Finns det något bättre att älska? Patriot Sejdiu byttes in i sommarderby hemma och avgjorde i slutminuterna. Idag får han Åges förtroende att starta – och tackar med att göra sin bästa match i den himmelsblå tröjan. Redan i tredje minuten tar han en hård lång löpning hemåt för att reparera en lagkamrats bolltapp. En stund senare en finurlig klack till Zeidan som prickar stolpens utsida. Ett klassavslut till 0-1. Några riviga dribblingsräder och luriga djupledslöpningar. Värderar lägen bättre – är vi på väg att bevittna det där fantastiska när en egen talang blommar ut på riktigt?

Kära ärkefiende
Malmö har inte förlorat ett allsvenskt derby mot Helsingborg sedan Åges förra sejour i Malmö. Faktum är att dessa derbyn tappat en hel del i intresse och prestige. Inte konstigt kanske efter att de tidigare toppkonkurrenterna tagit så helt olika riktning från 2013 och framåt.

Idag kunde vi känna att det finns hopp om att vi får tillbaka de gamla derbyna - de som var på riktigt. För Helsingborg var riktigt bra idag. Inte lika bra som Malmö, inte samma kvalitet. Men dom hotade. Fascinerande att se en Taha Ali som är en så galen blandning av fantastisk teknisk kvalitet och dåligt beslutsfattande. Vi förväntade oss att få se de farliga omställningar som kom. Men kanske inte de rödblå också skulle föra spelet så pass mycket som man gjorde.

Vi håller upp två högertummar.
 

Stefan Sjöström@DrSjostrom2022-09-18 17:25:14
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?